НОВИНИ ПЛЮС

10.09.2009

Та прийдіть уже, ірландці!

Президент Європарламенту Єжи Бузек, перебуваючи в столиці Ірландії — Дубліні — з візитом, закликав громадян цієї країни прийти на референдум щодо Ліссабонської угоди. Польський головуючий в Європарламенті зазначив, що коли ірландці уважно вивчать Ліссабонську угоду (так звану Конституцію ЄС), то знайдуть «підтримку для неї у своїх серцях та думках». На сьогодні 26 країн Євросоюзу ратифікували головну угоду ЄС, а у двох із них — Польщі та Чехії — закінчуються технічні процедури. Єдиним членом Союзу, який «завалив» Ліссабонську угоду на референдумі 12 червня 2008 року, є Ірландія. Наступна спроба референдуму з цього питання запланована на 2 жовтня.

Холера ясна!

В Ефіопії панує епідемія холери, уже померли близько 18 тисяч мешканців цієї найбіднішої африканської країни. Такі дані були оголошені на нараді представників ООН та міжнародних благочинних організацій два дні тому, пише сайт NEWSru.com. Спалах кишкових інфекцій почався в Ефіопії три тижні тому, і дотепер навіть у столиці — Аддіс–Абебі — зафіксовано до чотирьох тисяч хворих на холеру, наполягає ООН. Влада ж країни заперечує факт епідемії, натомість запевняючи, що від гострої діареї минулого тижня померли 34 особи, і цим начебто обмежується мартиролог жертв.

Конго знайшло в себе норвезьких шпигунів

Двох громадян Норвегії, 27–річного Джошуа Френча та на рік старшого за нього Тьостолва Моланда, військовий трибунал Демократичної Республіки Конго засудив до страти, звинувативши їх у шпигунстві. Цих двох затримали у травні на північному сході країни за дивних обставин, конголезька поліція виявила, що водій норвежців, громадянин Конго, застрелений невідомими. Як передає Бі–Бі–Сі, Осло заперечує причетність згаданих чоловіків до спецслужб, а влада ДРК, навпаки, стверджує, що вони — військовослужбовці Норвегії.

Ще одна жертва Саяно–Шушенської ГЕС

Тіло ще одного загиблого під час аварії 17 серпня на Саяно–Шушенській ГЕС знайдено та ідентифіковано, відтак кількість жертв трагедії зросла до 74 осіб, сповіщає ІТАР–ТАКС. Ще одна співробітниця станції вважається досі зниклою безвісти. А от щодо причин катастрофи, то російські фахівці обіцяють назвати їх не раніше 17 вересня.

Тим часом уряд РФ виділив сім’ям загиблих співробітників цієї, найбільшої в країні, гідроелектростанції, по мільйону рублів. Першим 25 родинам ці кошти вже надійшли. Як передає РІА «Новості», крім цього, компанія «РусГідро» — власник станції — пообіцяла виплатити родинам загиблих також по мільйону рублів. Утім на такі витрати компанія пішла не з альтруїзму — родичі жертв заявили, що позиватимуться з «РусГідро» в суді з вимогою сплатити по п’ять млн. рублів.

«Архіпелаг ГУЛАГ» у школах Росії

Творчість Нобелівського лауреата, нині вже покійного Олександра Солженіцина, відтепер увійшла до обов’язкової програми загальноосвітніх шкіл Росії. Фрагменти «Архіпелагу ГУЛАГ» старшокласники проходитимуть у курсі російської літератури, пише сайт «Газета.ру», а біографію Солженіцина діти вивчатимуть у курсі історії своєї країни. Раніше факультативно у школах ознайомлювалися з повістю «Один день Івана Денисовича» та оповіданням «Матрьонин двір».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>