Уболівальників — у казарми

08.09.2009
Уболівальників — у казарми

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Донецька міська влада цілком серйозно розглядає можливість використання казарм для проживання уболівальників під час чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це повідомив на прес–конференції міський голова Олександр Лук’янченко.

Відомо, що апетит приходить під час їжі. Після сенсаційного відкриття «Донбас–Арени» у донецької влади відкрилося друге дихання, і вона з новою енергією взялася за вирішення проблемних питань, пов’язаних із підготовкою до Євро–2012.

У Донецьку хочуть використати практичний досвід Німеччини, яка була господаркою чемпіонату світу з футболу 2006 року, й Португалії, що приймала Євро–2004. У цих європейських країнах використовували «казарми військових, двоярусні ліжка, щоб уболівальники могли відпочити хоча б у мінімальних умовах». «Найближчим часом я подивлюся на стан військового містечка колишнього військово–політичного училища, тоді й приймемо рішення, у який спосіб можемо задіяти казарми для масового уболівальника», — сказав мер Донецька. Він також повідомив, що на сьогоднішній день питання розміщення гостей чемпіонату в готелях Луганська чи Дніпропетровська, звідки їм довелося б добиратися близько трьох годин, уже не розглядається.

«Ми набрали необхідну кількість готелів для розміщення родини УЄФА у себе, на території області, виходячи з розрахунку тих, що вже є (їх необхідно модернізувати, реконструювати), і тих, які будуть збудовані», — сказав Олександр Лук’янченко.

На сьогоднішній день підписано контракти з 66 готелями міста щодо розміщення гостей Євро–2012 на 4470 номерів, у тому числі п’ятизіркових — 699 номерів, «чотири зірки» — 2414 номерів, тризіркових — 1357 номерів. Крім того, зараз у Донецьку зводиться сім готелів на 477 номерів.

Виконавчий директор турніру Євро–2012 Мартін Каллен, який цими днями відвідав Донецьк, залишився задоволений каталогом готелів, що будуть задіяні на чемпіонаті Європи 2012 року.

«Ми домовилися, що наприкінці вересня знову зустрінемося, — каже донецький міський голова. — Пан Каллен саме в Донецьку в кінці вересня хоче провести семінар, на якому будуть розглянуті питання розміщення гостей та транспортної логістики не лише для представників українських міст, а й для польських». Так що й полякам є чому повчитися в Донецька.

З іншого боку, мер До­нецька визнав факт відставання від графіку в питаннях фінансування будівництва доріг, транспортної інфраструктури. «Та час ще є, і його досить, щоб до офіційного відкриття надолужити будь–які відставання», — оптимістично зауважив Лук’янченко.

Антін БОБИР