«Мазепа-фест» — як бастіон на сході України

05.09.2009
«Мазепа-фест» — як бастіон на сході України

«Мазепа­фест» — головний культурний феномен Полтавщини, який за сім років існування не тільки виробив власну музично­молодіжну політику, сформував смаки й істотно вплинув на розвиток жанру в самому місті, а й «робить погоду» у цілому регіоні, до якого входять сумська і харківська області. Від початку фестиваль мав міцний історико­ідеологічний підмурівок, який можна вкласти у формулу «історія, патріотизм, національна ідея». Найяскравішими виразниками мазепинського духу були «Плач Єремії», «Вій», «Гайдамаки», «Вася Клаб», «Сад», «Перкалаба», «Кому вниз». Відомий трек останніх — пісня «Гуцул», стала гімном «Мазепи­фесту», яким розпочинається та завершується шоу.

Режисер фестивалю Сергій Ар­хип­чук розповів «УМ» про цьогорічну музичну концепцію і команди, які два дні гратимуть у Полтаві рок і не тільки: «Наша головна мета — подавати молодому слухачеві сучасну українську музику, яка уособлює, формує і відображає наш час, ми робимо наголос на командах, що не зааганжовані електронними медіа, а з мистецького боку є цікавими, прогресивними. Ми даємо собі звіт у тому, що українська музика вельми слабко представлена у мас­медіа, і це збігається з долею власне української мови в усіх вимірах її існування. Наша позиція полягає в тому, щоб не балакати, стогнати, кивати на дядька, а робити свою справу. Традиційно кожен із двох днів ми починаємо виступами полтавських гуртів. Цього року це будуть «Нове покоління» та «Грейт кранч». Далі — «Анімато» і «Етсетера» — відповідно — Суми і Харків. За ними — знову полтавчани «Контрабас», «Арахнофобія» і «Майор Пронін». Два останні — це вже вельми відомі за межами Полтавщини проекти. Так само, як і «Онейроїд», «Трансформер» та харківський «Папа Карло». Виступатимуть також «Му­рени» з Білої Церкви, «Дніпрогес» із Києва. Перший день завершить знаменитий Dazzle dreams — у перекладі «Сліпучі мрії» — наймодніший нині ворлд­мюзік­проект, який має дві потужні складові танцювальну та етнічну.

Особливою родзинкою стане виступ квартету «Бельканто». Це оперні співаки, які роблять українські класичні романси­шлягери та, звісно, світові шлягери. Це — розкішна четвірка тенорів. Минулого року всіх заворожила «Піккардійська терція»... Від початку ми не хотіли мати винятково рокову складову, бачили імпрезу мультижанровою, з такимиот вкрапленнями вічної класики.

Другий день теж буде розмаїтим — полтавський «Талісман», «Хатка Пта...» з Сумщини, «Гуп да Дзига» з Харкова та «Пост­сенс» із Білої Церкви, «Коралі» з ІваноФранківська та «Гапочка» з Києва. Далі йде так званий «хедлайнерський блок» — відома металева команда «Мерва» з Рівного, фольк­рокові «Воанергес» із Києва та «Пропала грамота» з Кам’янцяПодільського, ска­фольк­панкова формація з Білорусі «Хуткі Смоуж», у перекладі — «Швидкий равлик» та Павло Гудімов із новою програмою. Завершує другий день гурт «СКАЙ». Думаю, музичні гурмани, яких завжди багато на фестивалі, будуть задоволені, адже ми завжди працюємо на випередження і з усього масиву потенційних учасників імпрези вибираємо найперспективніших».