Оптимістична меншість

05.09.2009
Оптимістична меншість

Катерина Бондаренко у США виступає успішніше за сестру. (Фото Рейтер.)

Виступ на відкритому чемпіонаті США–2009 для молодшої з сестер Бондаренко став великим кроком уперед: уперше в кар’єрі Катя вийшла до третього раунду «Ю–Ес оупен». Позавчора ввечері за київським часом вона в чудовому стилі обіграла господарку турніру Шенай Перрі. Цей рік узагалі став для Катерини своєрідним проривом: вона вже доходила до третього кола на етапах «Великого шолома» в Австралії та Франції. Тоді ці стадії ставали для неї останніми, тепер же ми сподіваємось на підняття планки Бондаренко–молодшої. І в рейтингу WTA, де вона наразі посідає 52–й рядок, також.

 

Наступила, і навіть не помітила

Слід визнати, що суперниця нашій тенісистці випала не найсильніша: американка Перрі хоч і старша на два роки, особливими здобутками за професійну кар’єру похвалитися не може. Для розправи з опоненткою Каті вистачило якихось 47 хвилин — рахунок 6:1, 6:1 свідчить сам за себе.

Не найскладніша тенісистка очікує на Катерину і в третьому раунді. Для 27–річної уроджениці РФ Анастасії Родіонової, яка з минулого року виступає під прапором Австралії, потрапляння до цього кола теж є найбільшим досягненням у одиночному розряді. Щоправда, у 2003 році Настя пробилася до фіналу Уїмблдонського турніру, але — в міксті. Позавчора ж уночі Родіонова обіграла Сабін Лісіцьки, причому вирішальний м’яч у другому сеті німкеня не змогла відбити через те, що вивихнула ногу, упала на землю і ще довго отримувала допомогу лікарів.

На тлі успіхів молодшої сестри Олена Бондаренко розчарувала. Другий раунд «Ю–Ес
оупен» виявився для першої ракетки України заключним. Аргентинка Гісела Дулко в рейтингу WTA стоїть на вісім позицій нижче від українки (№40), та й в очних зустрічах Олена вже не раз перемагала лідерку аргентинської збірної. Але позавчора Оленка, сіяна 30–ю, просто «провалилася».

Перший сет Бондаренко–старша хоч і віддала, але з боєм — 4:6 (важливим був гейм, який аргентинка виграла на подачі українки на початку матчу). А друга половина гри перетворилася на відверте знущання над нашою тенісисткою — 0:6.

Не та пара, що колись

У другому колі парного розряду сестри цього ж дня змагалися проти білоруски Вікторії Азаренко та росіянки Віри Звонарьової. Боротьба була запеклою. Перший сет став холодним душем для наших дівчат — 1:6. У наступному вони відірвалися від суперниць, і лише за рахунку 4:1 дозволили опоненткам дещо скоротити відрив — 6:4. У вирішальній партії дует Бондаренко програв свою подачу, але спромігся зрівняти рахунок — 4:4. Однак два наступні гейми були не на нашу користь.

Отже, тепер на «Ю–Ес оупен» продовжує боротьбу єдина представниця українського тенісу — Катерина Бондаренко.

Чорний день для фавориток

Четвертий день чемпіонату став «чорним» ще й для двох тенісисток із першої десятки сіяних. Росіянка Олена Дементьєва (4) оступилася на 17–річній американці Мелані Одін — 7:5, 4:6, 3:6. Лиха доля спіткала й сербку Єлену Янкович (5). Колишня перша ракетка світу змагалася з Ярославою Шведовою, екс–росіянкою, яка тепер представляє Казахстан, і була зовсім близько від перемоги, але віддала майже виграний тай–брейк — 3:6, 7:6, 6:7.

Фіаско швейцарки Патті Шнайдер (19) та німкені Сабін Лісіцьки (23) на цьому тлі вже не здаються сенсаціями.

Стосовно лідерів, то росіянка Дінара Сафіна (1) змусила зачохлити ракетку німкеню Крістін Баруа (6:7, 6:2, 6:3), американка Серена Уїльямс (2) здолала угорку Мелінду Цинк (6:1, 6:1), а Віра Звонарьова (7) з Росії переграла співвітчизницю Анну Чакветадзе (3:6, 6:1, 6:1).

У чоловіків серб Новак Джокович (4) упевнено переміг австралійця Карстена Белла, американець Енді Роддік — француза Марка Гіселя, а іспанець Фернандо Вердаско (10) — ще одного французького тенісиста Флорента Серра (6:3, 6:0, 6:3).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сербська тенісистка Анна Іванович після поразки в першому колі «Ю–Ес оупен» від нашої Катерини Бондаренко вирішила тимчасово припинити спортивну кар’єру. Колишня перша ракетка світу мотивує це рішення тим, що їй потрібно відпочити й набратися нових сил.

А росіянин Марат Сафін — теж колишній лідер світового рейтингу, який напередодні «вилетів» із розіграшу, — узагалі заявив, що на турнірах серії «Великого шолома» він більше не виступатиме.