Не кури та підтягнись!

01.09.2009
Не кури та підтягнись!

Півгодини вправ щоранку — найкраща профілактика діабету і інсультів.

Фрукти — це наше все

До цікавих висновків дійшли вчені Американського та Німецького центрів із контролю та профілактики захворювань. Їхнє дослідження, яке тривало від 1994 до 2006 року, засвідчило: цілком достатньо дотримуватись лише чотирьох вимог, щоб уникнути діабету та інсультів, значно подовжити тривалість життя та покращити його якість.

Як повідомляють «Медновини», ці вимоги досить прості. По–перше, необхідно повністю відмовитись від куріння. Цигарки стають основною причиною смерті та інвалідності в усьому світі. Куріння забирає більше життів, ніж СНІД, туберкульоз, материнська смертність, дорожньо–транспортні пригоди, вбивства і самогубства разом узяті. За даними ВООЗ, від хвороб, пов’язаних із курінням, у світі щороку помирають чотири мільйони людей. Або по одній людині — кожні вісім секунд.

По–друге, кожному з нас треба як мінімум 3,5 години на тиждень займатися спортом (тобто вистачить щоденної 30–хвилинної зарядки). Медики вже давно визнали малорухомий спосіб життя з тривалим збереженням певної фіксованої робочої пози справжнім захворюванням, тому й кажуть, що ставитися до профілактики гіподинамії слід відповідально. Адже гіподинамія насамперед спричиняє серйозні проблеми в серцево–судинній системі. Через відсутність фізичного навантаження тонус серця знижується, і навіть невелика прогулянка сходами може «подарувати» задишку.

По–третє, дослідники радять «сидіти» на дієті з невеликим вмістом червоного м’яса та великою кількістю овочів і фруктів. Продукти рослинного походження — унікальне джерело клітковини, пектинів, вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів. Калій, мідь, цинк, фтор, залізо і ще маса корисних нутрієнтів, які містяться в «дарах природи», особливо цінні тим, що засвоюються в людському організмі значно краще, ніж «фабричні» мікроелементи з лікарських препаратів. Крім того, фрукти і ягоди є джерелами води, яка не затримується надовго в організмі і, відповідно, сприяє швидкому виведенню різних продуктів обміну й токсинів.

Четвертий «секрет» гарантованого здоров’я звучить так: усіма способами уникайте ожиріння. «Індекс маси тіла (ІМТ) не повинен перевищувати 30. Якщо він більший, це вже симптом ожиріння», — говорять дослідники. Доведено, що в кожної людини, яка має надлишкову вагу, наявний підвищений ризик виникнення таких захворювань, як цукровий діабет ІІ типу, ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертонія, остеоартрит, обструктивний синдром зупинки дихання уві сні та певні види онкологічної патології. Ожиріння є фактором ризику інфаркту міокарда та підвищеної смертності. Голландські дослідники встановили, що ожиріння скорочує життя людини в середньому на сім років.

Коли правила дійсно рятують

Щоб визначити ці чотири «правила» здорового життя, американським дослідникам довелося протягом 12 років вивчати звички більш як 23 тисяч чоловіків та жінок віком від 35 до 65 років. Фахівці спостерігали за вагою, звичками та харчуванням «піддослідних». За результатами, «слухняна» частина учасників експерименту, яка дотримувались усіх чотирьох правил, мала значно менше проблем зі своїм здоров’ям, ніж «порушники». Зокрема, «слухняні» учасники дослідження на 93 відсотки менше ризикували отримати діабет, на 81 відсоток — інфаркт; у «слухняних» людей удвічі поменшала ймовірність інсульту та на 36 відсотків — ризик появи онкологічних захворювань. При цьому всіх чотирьох правил суворо дотримувались лише близько дев’яти відсотків «піддослідних». Решта ж обрала для себе тільки частину «правил». Проте навіть один «здоровий» фактор здатний зменшити ризик появи тяжких хронічних захворювань, переконують дослідники. І найбільше «поправити» здоров’я може саме відмова від куріння.

Учені розказують, що найскладнішим було переконати людей у необхідності дотримуватись усіх чотирьох правил. «Переконати було дійсно важко. А в дослідженні наголошується саме на тому, що такі прості та доступні правила дійсно є ефективними заходами для профілактики тяжких захворювань», — відзначив у інтерв’ю «Лос–Анджелес таймс» один із керівників Американського онкологічного товариства, доктор Леонард Лічтенфелд.

А який у вас ІМТ?

Точної формули для чіткого визначення ідеальної ваги не існує, адже при цьому необхідно враховувати забагато індивідуальних параметрів. Проте середньостатистичній людині зовсім не важко дізнатися, чи є в неї проблеми з вагою. Треба лише визначити власний індекс маси тіла (ІМТ). Це поняття ввела Всесвітня організація охорони здоров’я — для швидкого й ефективного визначення надмірної ваги або дефіциту маси. За інформацією ВООЗ, високий індекс маси тіла зазвичай сигналізує про великий ризик смертності з будь–яких причин, включаючи діабет, хвороби серцево–судинної системи та гіпертонію.

Щоб визначити свій ІМТ, треба скористатися такою формулою: вагу тіла поділити на зріст, зведений у квадрат. Наприклад, при вазі у 70 кілограмів та зрості у 1,75 метра індекс маси тіла становитиме 22,8, тобто перебуває в межах норми (від 18,5 до 25).

Щоправда, цей метод не підходить людині, яка професійно займається спортом (особливо силовими видами), оскільки спортсмен має зовсім іншу структуру кісткової і м’язової маси. Також цей спосіб визначення проблем із вагою не спрацює у випадку з вагітною жінкою, малою дитиною, підлітком та людиною похилого віку (65 років і старше). Якщо ж ви не входите до цих категорій населення, то можете сміливо озброїтися калькулятором та вирахувати свій ІМТ. Розшифрувати значення вам допоможе таблиця.

 

ПРАКТИКУМ

ІМТ / Значення

до 15 / гострий дефіцит маси

15—18,5 / недостатня маса тіла

18,5—25 / норма

25—30 / надлишкова маса тіла

більше / 30 ожиріння

 

ДО РЕЧІ

Пектинові речовини, які містяться у фруктах, ягодах, овочах, захищають слизову оболонку органів травлення від дії різних шкідливих речовин. А клітковина сприяє нормальному просуванню їжі по шлунково–кишковому тракту і попереджає закрепи, чим рятує організм від самоотруєння вмістом товстого кишечнику.

 

СТРАШИЛКА

Звичка викурювати одну пачку на день може коштувати вам втрати як мінімум двох зубів кожні 10 років. Про це повідомляє Академія стоматології — міжнародна організація, яка об’єднує 34 000 дантистів Сполучених Штатів і Канади.