Уся Європа знову на Вестерплатте

01.09.2009
Уся Європа знову на Вестерплатте

Солдати Вермахту ламають шлагбаум на прикордонному пункті в Сопоті (кордон Польщі й «вільного міста» Гданська). 1 вересня 1939 р. (Фото з сайту odkrywca.pl.)

Першого вересня в польському місті Гданськ на узбережжі Балтійського моря відбудуться урочистості з сумної нагоди — 70–ї річниці нападу нацистської Німеччини на Польщу, що і стало початком Другої світової війни. Місцем проведення заходів обрано Вестерплатте — півострів у гирлі річки Мартва Вісла, неподалік Гданська, де в 1926—1939–х роках розміщувався військовий транзитний склад. Саме на нього о 4.45 ранку впали перші бомби з розташованого в Балтійському морі німецького броненосця «Шлезвіг–Гольштейн», а відразу потому почався масований обстріл із суші та з літаків. Тепер Вестерплатте вважається символом опору поляків німецькій навалі.

Захисники Вестер­платте мужньо тримали оборону під командуванням майора Генрика Сухарського впродовж семи днів.

Вестерплатте так і залишиться символом, хоча історики пізніше встановили, що перші бомби на польську землю впали не тут. На п’ять хвилин раніше на місто Велунь та розташований у ньому військовий шпиталь було скинуто з повітря 380 бомб загальною вагою 46 тонн. За різними джерелами, тоді загинули від 1200 до 2000 тисяч мешканців міста.

У церемонії на Вестер­платте сьогодні візьмуть участь глава уряду Польщі Дональд Туск (як хазяїн заходу) та президент Лех Качинський (як гість), канцлер Німеччини Ангела Меркель та глава уряду Росії Володимир Путін. Туск, Меркель та Путін виголосять промови. Також прибудуть глави урядів 20 європейських країн, зокрема Швеції, Голландії, Фінляндії, Чехії, Естонії, Латвії, Угорщини, Сербії та Албанії. Україну репрезентуватиме глава уряду Юлія Тимошенко. (Заплановано переговори Тимошенко і Путіна, про що повідомляли ще напередодні прес–служби прем’єрів і РФ, і України). Ще вісім європейських країн будуть представлені міністрами, зі США прибуде делегація Сенату, ЄС репрезентуватимуть глава Європарламенту Єжи Бузек та глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Але найбільше значення ці урочисті заходи будуть мати для чотирьох осіб — колишніх захисників Вестерплатте, які ще залишаються серед живих.

Урочистості розпочнуться о 15–й годинні з покладання главами делегацій вінків до пам’ятника захисникам узбережжя. Потім високі гості оглянуть Музей Другої світової війни в Гданську. Цього ж дня в Гданську відбудеться конференція мерів міст, які стали символами опору нацистам у роки Другої світової війни. Якби Київ мав дійсного мера, то він там був би також.

Уряд Польщі підготувався до заходів ретельно — повністю відреставровано весь меморіальний комплекс на Вестер­платте. Пам’ятник захисникам узбережжя підданий такій ґрунтовній реставрації вперше з його встановлення у 1966 році. Він збудований з 240 гранітних блоків загальною вагою 1150 тонн на 22–метровому пагорбі півострова. Його висота — 25 метрів.