Аби у шахтарів було все добре

01.09.2009

Хто досі не здогадувався, коли відзначається День шахтаря, тепер добре про це знатиме. Адже Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко три дні з екрана телевізора нагадувала про професійне свято гірників. З її вітальної промови українці дізналися, що шахтар — одна з найважливіших професій у країні, бо саме шахтарі тримають у своїх руках українську незалежність. Розповіла Тимошенко й про поламані кризою плани та задуми, але запевнила, що в неї досить «сил і рішучості» пройти нелегку дорогу «до наведення повного порядку в галузі».

Поки на ТБ крутили вітальний ролик, Прем’єрка в­стигла об’їхати всі шахтарські регіони — Луганщину, До­неччину, Львівщину та Волинь. Під час відвідання шахти «Нововолинська» у селі Поромів на Волині Тимошенко хвалилася, що Україна святкує День шахтаря без жодної копійки заборгованості із заробітної плати, зі збільшеними зарплатами і пенсіями, зі збереженими робочими місцями.

Натомість донецькі статисти не такі оптимістичні. За їхніми даними, у першому півріччі в області звільнилося з шахт на 19% працівників більше, ніж було прийнято на роботу. В обл­статуправлінні зазначають, що середньомісячна зарплата працівників галузі з початку нинішнього року порівняно з січнем–липнем 2008–го збільшилася на 6,3% і становила 2,9 тисячі гривень. Це дещо вище за середньообласний приріст (3,3%), але нижче за рівень інфляції за цей період (19,2%). Тобто, на відміну від номінальних нарахувань, реальні доходи гірників знизилися.

Донеччан можна заспокоїти лише черговою обіцянкою Тимошенко, що для вугільної галузі 2010 рік стане роком масштабного розвитку. «Ми зробимо наступний рік роком масштабної модернізації вугільних підприємств, переоснащення, зарядки нових лав, фактично масштабного розвитку галузі, — цитує Прем’єра «Остров». — Якщо в шахтарів буде все добре, то й в Україні все буде добре», — оптимістично підсумовує Тимошенко.

Але не все насправді так добре, вважає Президент Віктор Ющенко. «Через адміністративні рішення уряду» вугілля, собівартість якого цього року становить 705 грн. за тонну, на ринку продається за ціною 446 грн. Президент наголосив, що сьогодні зі 143 підприємств вугільної галузі збитково працюють 93%. Українська вугільна галузь залишається головним споживачем бюджетних коштів, а весь її дохід спрямовується фактично лише на зарплату. Майже нічого не вкладається у розвиток і реформування виробництва, інвестиційне переобладнання, не проводиться переснащення шахт. «Єдиний шанс дати прогрес цій галузі, підвищити статус професії шахтаря — це глибока її реформа», — сказав Ющенко.

 

ПОДАРУНКИ
Варвара, мадонна і просто лампа

У п’ятницю під час відвідин Свердловська на Луганщині Тимошенко вручили орден «Шахтарська слава» ІІ ступеня (орден III ступеня їй вручили з нагоди Дня шахтаря у Луганську торік). Прем’єр наголосила, що пишається цими нагородами. Крім того, зазначила ЮВТ, у неї вже є орден Святої Варвари Великомучениці, яка є покровителькою шахтарів. А віднині в Прем’єрки є й дві ікони Святої Варвари — їх Тимошенко подарували шахтарі Львівщини та Волині. На Петровському заводі вугільного машинобудування Тимошенко за «особливу увагу до проблем шахтарів» подарували статуетку «Мадонна з ангелами», назвавши главу уряду «українською мадонною». Макіївські гірники подарували Тимошенко копію пам’ятника шахтарям, який стоїть у Макіївці, та шахтарську лампу. «Якщо вимкнуть, не дай Боже, світло, щоб ви її увімкнули», — пояснили свій презент шахтарі.

Тимошенко ж запропонувала стаханівців відтепер називати мурзенківцями: заснувати шахтарський кубок імені Героя України Володимира Мурзенка, що живе у Свердловську на Луганщині, і де тому в п’ятницю було відкрито прижиттєвий пам’ятник. Як відзначила Тимошенко, своєю ударною працею в радянські часи Мурзенко вражав колег — його бригада видобувала понад мільйон тонн вугілля на рік.