Як «двієчники» в школу

01.09.2009
Як «двієчники» в школу

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

У всіх, хто пам’ятає шкільні роки, перше вересня викликає змішані емоції. З одного боку — закінчилися канікули й літо, і знову доведеться засісти за навчання, слухати настанови вчителів, хапати «двійки» та марудитися з домашнім завданням, замість побігти на вулицю (або засісти за комп’ютерні ігри) з друзями. З іншого — канікули вже трохи й набридли, хочеться похвалитися однокласникам тим, як за літо виріс і змінився, й оцінити, як змінилися вони, поділитися враженнями, погортати нові підручники… От якби так: прийшов на Свято першого дзвоника, дізнався всі шкільні новини і — знову на канікули, хоч на тиждень! Акліматизовуватися і звикати до думки про майбутні будні.

Школярі про таку «халяву» можуть тільки мріяти. Інша річ — народні депутати. Цим нічого не варто продовжити собі літо з усіма його перевагами, від курортів до можливості не ходити на законодавчу роботу. Тому завтра, «відзначившись» на урочистому відкритті сесії, парламентарії розійдуться знову — щонайменше до п’ятниці.

 

До трудових буднів треба звикати поступово

До честі народних обранців, замість знову оголошувати безперервні перерви, цього разу вони заздалегідь чесно вирішили на початку сесії призначити собі тиждень роботи в комітетах. Щоб в одних був час напрацювати законопроекти й звірити політичні годинники, поки інші остаточно поз’їжджаються з відпочинку. Чи не єдиним голосуванням, запланованим на сьогодні, є затвердження порядку денного на п’яту, найнервовішу (бо передвиборчу) сесію. Як повідомив учора на погоджувальній раді Голова Верховної Ради Володимир Литвин, до проекту порядку денного внесено вже 400 підготовлених законопроектів і 841 ще потрібно підготувати. Зокрема, спікер попросив профільні комітети пришвидшити розгляд проектів законів, щодо яких Президент застосував право вето. Усього таких документів 16.

БЮТ знову хоче засідати «поза чергою»

Утім відтягувати законодавчу роботу, виявляється, до вподоби не всім. Як вірні послідовники своєї невтомно працьовитої лідерки, депутати від Блоку Тимошенко сповнені бажання трудитися. Тому ініціюватимуть позачергове пленарне засідання ВР уже цієї п’ятниці. Як заявив перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін, додатковий прихід у сесійну залу потрібен «для невідкладного розгляду пакета законопроектів, які розроблено спільно з органами місцевого самоврядування і стосуються соціально–економічних проблем розвитку сіл та селищ». Загалом на додатковому засіданні планується розглянути 41 питання. Серед них — зміни до Земельного Кодексу, регламентування служби в органах місцевого самоврядування, проекти законів про місцеві податки і збори, про спрощення оподаткування, а також законопроекти, які стосуються природоохоронних питань.

Чому не можна дочекатися наступного, сесійного вівторка? Бо, нагадує Кожем’якін, за Конституцією, парламент уже 15 вересня має розпочати розгляд проекту Державного бюджету на 2010 рік. І до того часу, мовляв, треба врегулювати всі важливі для органів місцевого самоврядування питання, які дозволять змінити бюджетну політику «на користь регіонів».

Окрім того, за словами голови фракції БЮТ Івана Кириленка, цієї ж п’ятниці парламентарії можуть розглянути — ви не повірите! — питання скасування депутатської недоторканності.

«Регіони»: тому що послідовні. Знову блокуватимуть трибуну?

Тим часом уряд нагадує про те, що в ньому зяють дірами певні вакансії. Від імені Кабміну перший віце–прем’єр Олександр Турчинов попросив законодавців найближчим часом розглянути урядові кадрові пропозиції і висловив сподівання, що опозиція не блокуватиме трибуну. Минула сесія, нагадаємо, завершилася тотальними блокуваннями, які влаштувала Партія регіонів нібито, щоб змусити парламент ухвалити закони про підвищення соціальних виплат, і навіть бійками.

До речі, про свої вимоги «Регіони» не забули. І знову вимагатимуть від колег уже 1 вересня ухвалити рішення про підвищення мінімальної зар­плати до 1500 гривень, а пенсії — до 1300 гривень. На цьому наголосив голова ПР Віктор Янукович, зауваживши, що його політична сила наполягає на звіті уряду про виконання бюджету за період, що минув, і про використання коштів МВФ. Також Янукович і його партія вимагають «скасувати рішення про підвищення з 1 вересня цін на газ для населення» та ухвалити зміни до бюджету на поточний рік, щоб «негайно припинити практику уряду Тимошенко вручну регулювати бюджет».

* * *

БЮТ, очевидно, сподобалося зганяти інші фракції на позачергові засідання парламенту. А парламентське керівництво нічого розумного в цій ідеї не бачить.

Щойно розпочавши сесію парламенту, проводити позачергове засідання — це «буде якось дивно виглядати», слушно зауважив Голова Верховної Ради. Натомість Литвин запропонував внести на розгляд парламенту проект постанови про зміни в календарному плані, які передбачали б пленарне засідання на цьому тижні. Для того, щоб обговорити цю пропозицію, керівники депутатських груп і фракцій ВР навіть зібралися вчора на ще одне засідання погоджувальної ради.

 

СУМІСНИКИ

Голова Верховної Ради оскаржить у суді діяльність нардепів–сумісників. Про це Володимир Литвин заявив після того, як на прес–конференції журналісти нагадали йому, що депутат від Блоку Литвина Вадим Гривковський, який працює також першим заступником «Укрзалізничпостачу», досі не склав мандата. За словами спікера й лідера БЛ, кілька місяців тому Гривковський написав заяву про складання повноважень. Але вчора Голова ВР отримав іншу заяву за його підписом, з якої випливає, що попередній папір він відкликає і «повертається до професійної діяльності у парламенті». Володимир Литвин звернувся до комітету і юридичного управління ВР за висновком, як йому діяти в цій ситуації.

Також спікер парламенту запевнив, що готовий звертатись до суду і щодо інших депутатів–сумісників. Найзатятішим із них є БЮТівець Костянтин Жеваго. На відміну від нього, недавно призначений начальником кримської міліції «НУНСівець» Геннадій Москаль пообіцяв відмовитися від депутатського мандата буквально цими днями.