Планка над татамі

01.09.2009
Планка над татамі

Для Марини Прищепи (у білому кімоно) «срібло» ЧС–2009 стало найвищим досягненням за кар’єру. (Фото Рейтер.)

Підсумкове шосте загальнокомандне місце серед 103 країн–учасниць посіла Україна на чемпіонаті світу, який у неділю закінчився в Роттердамі. Загальним «уловом» наших дзюдоїстів у Голландії стали дві нагороди: до «золота» Георгія Зантараї стартового змагального дня додалося «срібло» киянки Марини Прищепи (вагова категорія до 78 кг), яке вона виборола в суботу.

На цю 26–річну спортсменку фахівці покладали значні сподівання, адже на недавньому чемпіонаті Європи в Грузії Марина була другою призеркою. Піднятися вище на світовому форумі Прищепі не вдалося, але й срібна медаль є великим успіхом, адже раніше Марина двічі поспіль здобувала на «світі» «бронзу». Окрім того, це — найвище досягнення наших дзюдоїсток на світових першостях. Таким чином, Зантарая і Прищепа встановили нову планку для наступних поколінь вітчизняних борців.

До фіналу Марина пройшла легко: поєдинки першого етапу вона пропускала, а потім заввиграшки здолала алжирку Рашиду Ордане в 1/8 фіналу, чвертьфінал подарував перемогу над китаянкою Сунь Ї, а у півфіналі українка взяла гору над чемпіонкою Європи 2008 року німкенею Хайді Волерт. І лише фінальна зустріч проти господарки змагань Марінде Веркерк виявилася для Прищепи невиграшною.

«Після поєдинку мою суперницю по фіналу просто носили на руках. Вона молодець, тепер буде деякий час національним героєм своєї країни», — розповіла українська призерка. В Україні ж здобуток Прищепи помітили хіба фахівці та деякі журналісти.

А от хто розчарував у суботу, то це триразовий чемпіон Європи Валентин Греков із Дніпропетровська (категорія до 90 кг). У першому ж поєдинку він поступився литовцеві Каролісу Баузі й припинив виступи. Утім, як і Наталія Смаль із Чернігова (до 70 кг), яка хоч і здолала спочатку австралійку Арскот, але в 1/8 програла швейцарці Робра.

У заключний день змагань найближчим до медалі був донеччанин Артем Блошенко (до 100 кг). Почергово перемігши аргентинця Шмідта, білоруса Бідуліна, поляка Матяшека та монгола Батулга, у півфіналі він програв голландцеві Хенку Гролу, а в поєдинку за третє місце теж поступився японцеві Текамасі Анаї.

Інший наш недільний учасник, Станіслав Бондаренко (вище 100 кг), хоч і переміг для початку американця Маккорміка, у 1/8 фіналу пропустив далі естонця Мартіна Падара. Не набагато краще виступила Марина Прокоф’єва, в якої є стартова перемога над француженкою Бісенті та чвертьфінальне фіаско проти туркені Косатюрк.