«Рука допомоги» росте

29.08.2009
«Рука допомоги» росте

На цьому місці виростуть корпуси з палатами для хворих малят. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Позавчора дружина Президента України побувала на майданчику у Феофанії, де почали будувати найсучасніший медичний заклад країни для допомоги дітям із найважчими патологіями — «Дитячу лікарню майбутнього». Зараз на ділянці, огородженій зеленим парканом, пораються будівельники, які знімають бульдозером ґрунт, рівняють місцевість, облаштовують тимчасові мережі, вбивають у землю кілки, бурять ґрунт, з’ясовують, наскільки сильно просідає земля... Раніше тут поралися співробітники МНС, які досить плідно знаходили і знешкоджували вибухонебезпечні «подарунки» з часів війни. Один такий поіржавілий снаряд продемонстрували журналістам. Нагадавши, що 68 років тому в цих землях проходила лінія оборони Києва, а через три роки будуть рятувати життя дітям.

 

Сотні кілограмів документів і розчистка місцевості

Як зазначила голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, цьому дню передувало надзвичайно багато роботи: треба було підготувати стоси документів, багато чого узгодити, вибрати проект, адаптувати його під українські реалії, зрештою — вичистити цю територію. Як додала голова правління Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього», доктор медичних наук Віра Павлюк, команді довелося опрацювати сотні кілограмів паперів, поки будівельники нарешті вийшли на цей майданчик і почали щось робити. Тепер же на ділянці неподалік корпусів урядової лікарні «Феофанія» працюють екскаватори, крани й інша техніка, щоб за півроку завершити будівництво підвальних поверхів та закладання фундаменту грандіозної будівлі.

«Для нас важливо, щоб ця лікарня відкрилася якнайшвидше, — каже Катерина Ющенко. — Бо дуже багато малят потребують допомоги вже сьогодні. Учора ми дивилися по телебаченню, як одна хвора дитина чекає грошей, щоб поїхати за кордон на пересадку кісткового мозку. Ми б дуже хотіли, щоб у таких передачах відпала потреба, щоб такі діти мали можливість зробити складну операцію в нашій країні, у нашій лікарні».

Віра Павлюк нагадала, що архітектурний проект Всеукраїнського центру охорони здоров’я матері і дитини увійшов у трійку фіналістів Міжнародної премії компанії Бентлі Сістемз Be Inspired в категорії «Інновації в генеруючому дизайні». «Бентлі — це не машина, а прізвище двох видатних архітекторів, які вже впродовж десяти останніх років проводять світові конкурси серед цікавих і корисних будівельних проектів, — усміхаючись, повідомила пані Павлюк. — І нам дуже приємно, що цьогоріч проект лікарні увійшов до трійки фіналістів. Сам фінал конкурсу відбудеться у жовтні цього року. Звісно, хотілося б отримати першу премію. Але навіть якщо ми опинимося на третьому місці, все одно порадіємо. Це надзвичайно почесно».

Півтора року втратили на «пошук» лісу

Журналістам розповіли, що нова лікарня зможе прийняти своїх перших пацієнтів у 2012 році. Але ж у далекому 2005 дружина Президента та тодішній міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко називали зовсім іншу дату відкриття — 2009 рік. Чому так відтермінувалася подія? Як пояснив керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк, цю затримку «породили» кілька причин: «Коли ми закладали перший камінь на території лікарні «Феофанія», то мали в технічному завданні під проектування площу 17 тисяч квадратних метрів. Тоді ми розраховували зайняти під будівлі 50 соток, розмістити компактно — щоб не вирубувати цінні дерева. Але на конкурсі переміг, набравши найбільшу кількість балів, цей проект (показує рукою на стенд, де представлено загальний вигляд та плани поверхів лікарні. — Ред.). І «пляма» забудови виросла до двох гектарів! Ми при всьому бажанні не змогли би втиснути проект на ту земельну ділянку, яку вже опрацювали. І ми не могли дозволити собі вирубати два гектари реліктового лісу. Тому довелося шукати іншу ділянку, вільну від лісу, яка б цілковито підходила для втілення цього проекту і водночас була прив’язана своїми комунікаціями до «Феофанії». А знайшовши, мусили знову готувати документацію, узгоджувати, отримувати дозволи... Фактично ми втратили рік—півтора на заміну земельної ділянки».

Але це не єдина причина затримки виходу будівельників на майданчик. Другий момент, який «виплив» з огляду на фінансову кризу, стосується грошей. Офіційно замовником робіт із будівництва нової лікарні є Державне управління справами. Голова ДУС Ігор Тарасюк своїм розпорядженням створив Всеукраїнський центр захисту матері та дитини і уклав договір із Фондом «Україна 3000». Кілька років тому умови були такі: держава будує лікарню (платить за фундамент, мурування стін, проведення комунікацій і ще за цілу низку робіт), а фонд забезпечує приміщення необхідним обладнанням (починаючи від суперсучасних операційних блоків і закінчуючи пробірками для лабораторних досліджень). Але грянула криза, і ці умови довелося переграти. Благодійники пішли назустріч ДУСі та погодилися почати будівництво лікарні за гроші БФ «Україна 3000» — ті самі, що ми всім миром збирали на обладнання. І все, що буде зроблено, фонд передасть бюджетній установі «Дитяча лікарня майбутнього» на безоплатній основі. А далі до процесу обов’язково має підключитися держава! Адже тих 100 із «хвостиком» мільйонів гривень, які лежать на рахунках лікарні, аж ніяк не вистачить на закінчення будівництва. За один лише «нульовий» цикл потрібно віддати 43 мільйони — і це за дуже лояльними розцінками будівельників, які збили ціну з огляду на кризу.

Нульовий цикл, як пояснили нам спеціалісти, — це роботи на будівельному майданчику зі зведення усього, що міститься під землею. Для цього треба розробити котлован, звести фундамент, збудувати підземні поверхи, стіни по периметру і перекриття, яке одночасно буде підлогою для першого поверху. Потім працівники підключать водогін, каналізацію та інші інженерні мережі. Виконавець робіт — корпорація «Альтіс–Холдинг» — обіцяє завершити нульовий цикл навіть раніше, ніж через півроку. А далі має надійти реальна допомога від держави.

Із «проблемного» банку гроші повністю перейдуть у «нормальний» до кінця жовтня

Як розповів «УМ» фінансовий директор МБФ «Україна 3000» і фіндиректор БФ «Ди­тяча лікарня майбутнього» Ро­стислав Землинський, на перше серпня на рахунках нової лікарні було 100 мільйонів 78 тисяч гривень. Із них 80 мільйонів лежать у ВАТ «Державний експортно–імпортний банк України». А 20 із лишком мільйонів — у «Трансбанку», їх найближчим часом переведуть в «Укрексімбанк». «У нас є графік, за яким ми ще в лютому почали переведення коштів, — каже пан Землинський. — І ми домовлялися, що в жовтні це питання буде закрите».

Фіндиректор додав, що спочатку планувалося витратити на будівництво лікарні (спорудження й оснащення основними інженерними й технічними засобами) 650 мільйонів гривень: «Але це були попередні розрахунки. Остаточну суму можна буде назвати тоді, коли наша кошторисна документація пройде експертизу. Я не виключаю, що після роботи експертів цифра може як збільшитися, так і зменшитися. Ще 260 мільйонів гривень потрібні на закупівлю медичного обладнання, підготовку кадрів, певні витратні матеріали, які дозволять працювати на цій апаратурі певний час». Зрозуміло, що без допомоги держави тут не обійтися...

P.S. Детальніше про напівфантастичне оформлення будівель та медичне «начиння» лікарні читайте в наступних номерах «УМ».

 

ДО РЕЧІ

Катерина Ющенко наголошує, що за ходом робіт на будівельному майданчику зможуть спостерігати не лише журналісти (їх запрошують приходити на територію, огороджену зеленим парканом, будь–якого дня), а й кожен, кого це цікавить. Щотижня на інтернет–сторінці «Лікарні майбутнього» будуть вивішувати звіти про витрачені кошти та зроблені справи. А невдовзі «картинку» з місця подій (як копають екскаватори, розвертаються крани, щось вимірюють робітники, як росте котлован, підводять труби тощо) показуватимуть у всесвітній мережі через веб–камери. Тоді, як сподіваються благодійники, вже ні в кого не виникне дурних думок, що «грошики тю–тю»...

 

ДОБРА СПРАВА

Кожного дня на рахунки «Лікарні майбутнього» продовжують надходити гроші від фізичних та юридичних осіб. За словами пана Землинського, суми різні: сьогодні може прийти 5 гривень, а завтра — 100 тисяч.