НОВИНИ ПЛЮС

29.08.2009

Державний борг від початку року зріс на третину

Державний борг України в липні збільшився на 16% і становив 33,262 млрд. доларів, або 256 млрд. грн. Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів.

Упродовж січнялипня сума державного і гарантованого державою боргу України збільшилася у гривневому еквіваленті на 66,639 млрд. грн. (на 35,18%), в основному за рахунок отримання другого і третього траншів кредитної лінії МВФ у рамках загальної програми «стенд­бай», перевищення випуску облігацій внутрішньої державної позики над їх погашенням і надання дер­жав­них гарантій.

Президент через пошту просить підтримати армію

Президент Віктор Ющенко просить Прем’єр­міністра Юлію Тимошенко невідкладно розглянути стан фінансування Збройних сил для забезпечення обороноздатності національної безпеки. Глава держави направив главі уряду відповідного листа, в якому висловив занепокоєння станом фінансування ЗСУ. Ющенко наголошує, що на сьогодні в українському війську склалася критична ситуація щодо спроможності гарантовано виконувати завдання з оборони держави. На думку Президента, головна причина цього — те, що уряд не вживає необхідних заходів для забезпечення обороноздатності, як це визначено Конституцією.

Тимошенко просто шантажує Януковича?

Народний депутат від Партії регіонів Ганна Герман, близька помічниця й фактична речниця Віктора Януковича, в ефірі «5го каналу» висловила думку, що рішення Кабінету Міністрів відібрати в лідера ПР дер­жавну резиденцію «Межигір’я» є шантажем задля утворення коаліції БЮТ і «Регіонів». «Ця вся історія виїденого яйця не варте, і Юлії Володимирівні не вдасться за допомогою цього шантажу (щодо виселення головного «регіонала» із привласненої держрезиденції схилити Януковича до якихось коаліцій з нею, якщо він не буде переконаний, що такий союз буде потрібен людям», — каже Герман. За її даними, нещодавно лідерка БЮТ навіть шукала міжнародних посередників, щоб схилити Віктора Януковича до мегакоаліції, але марно.

Ганна Герман повідомила, що «Партія регіонів розробляла законопроект, щоб повернути державі всі державні резиденції, дачі, якщо вони не є приватними, якщо вони не викуплені чесним шляхом». «Але забрати в усіх, а не висмикувати якийсь приклад і на когось тиснути, когось шантажувати, комусь погрожувати і на комусь робити собі піар», — виправдовується речниця Януковича.

«Регіони» ще думають, чи починати з блокування

«Регіоналка» Ганна Герман в інтерв’ю «5му каналу» не змогла спрогнозувати, чи буде її фракція блокувати трибуну парламенту у вівторок — у день початку роботи нової сесії Верховної Ради. Як відомо, раніше перший віцеспікер від ПР Олександр Лавринович заявив, що «регіонали» наполягатимуть на розгляді першим питанням на новій сесії законопроекту про підвищення соціальних стандартів. І Герман позавчора підтвердила: «Ми мусимо вживати всіх заходів для того, щоб змусити владу підвищити мінімальні зарплати та пенсії». Крім того, «Регіони» додають нову вимогу — погашення боргу з виплати компенсацій безробітним.

Указ про прозорість труби

Президент Віктор Ющенко своїм указом увів у дію червневе рішення Ради нацбезпеки й оборони, за яким уряд повинен запровадити прозорі тарифи на доступ до газотранспортної системи та сховищ газу, забезпечити незалежність оператора ГТС шляхом надання можливості використання надходжень від доходів від зберігання і транспортування газу, функціонування оператора на комерційних засадах.

Ющенко в ООН

Президент Віктор Ющенко має намір взяти участь у роботі 64ї сесії Генасамблеї ООН. Указ про план заходів із підготовки заходів такого візиту до США опублікований на сайті глави держави позавчора.

Симоненко готується переобирати Раду через рік

Лідер Компартії Петро Симоненко прогнозує, що позачергові вибори Верховної Ради відбудуться восени 2010 року. Про це він сказав в інтерв’ю журналу «Фокус». Він вважає, що ліві сили можуть створити єдиний блок на виборах у Раду тільки після того, коли пройдуть три етапи: висування єдиного кандидата в президенти від лівих сил, вибори в місцеві ради й вибори мерів у березні 2010 року.