Мундири запливли жирком

29.08.2009
Мундири запливли жирком

Юрій Луценко критикує підлеглих. (Фото з сайту autocentre.ua.)

Учора в Хмельницькому відбулася виїзна колегія Міністерства внутрішніх справ щодо діяльності органів міліції за сім місяців поточного року. Міністр Юрій Луценко відкрив зібрання вельми емоційною критикою на адресу керманичів обласних управлінь. «Мене турбує виконавча дисципліна ваших підлеглих та їхнє нахабство, — обурювався пан Юрій. — Не реагуєте, запливли жирком і, мабуть, взагалі забули, для чого ви призначені?».

Міністр навів свіжу статистику внутрішніх проблем міліції, згідно з якою суди визнали 163 посадовці корупціонерами. Натомість притягнуто до дисциплінарної відповідальності вдвічі менше, а звільнено з органів — лише третину. На думку пана Луценка, такі особи повинні були піти з міліції на другий день після виявлення плям на мундирах. А керманичі облуправлінь або закривають на це очі, або відверто «відмазуються» — мовляв, це сталося ще до мого призначення на посаду, за цього підлеглого я відповідальності не несу.

«Я у відпустці читаю пресу, дізнаюся про той чи інший злочин наших працівників і потім сам телефоную вам, щоб дізнатися, як того чи іншого негідника покарано, — каже міністр Луценко. — Натомість не я вам, а ви мали одразу зателефонувати і повідомити про ганебний для нашої системи вчинок підлеглого та які заходи щодо нього застосовано».

Юрій Луценко згадав чимало резонансних випадків неправомірної поведінки правоохоронців останнім часом. Це і випадок в ІваноФранківську, коли п’яний міліціонер на авто в’їхав у натовп людей, і катування затриманих жінок у Харкові (негідники стискали їм груди кліщами), і загибель молодят на Київщині, яких збив на службовому авто дільничний напідпитку тощо.

Міністр визнає і численні факти корупції серед людей у погонах. Дійшло до того, що один із його підлеглих зі столичної Державної служби охорони запросив у рейдерів, котрі хотіли захопити коньячний завод в одній із південних областей, 50 тисяч доларів за невтручання міліції. Мовляв, більша частина суми піде безпосередньо в кишеню Луценка. Але співробітники внутрішньої безпеки зафіксували цю розмову і взяли «перевертня» на гарячому.

Саме тому на колегії МВС прийнято рішення почати з 1 вересня черговий період очищення лав від «правопохоронців». Для таких керманичі міліцейського відом­ства пропонують простий вибір: або піти на пенсію, поки не пізно, за власним бажанням, або вони потраплять до слідчих прокуратури із супроводжувальними матеріалами служби внутрішньої безпеки МВС щодо їхньої «цікавої» діяльності. Кампанія триватиме до кінця року.

 

ДО РЕЧІ

Обшуки в мерії Сімферополя, які відбулися в середу з ініціативи нового керівника ГУ МВС України в Криму Геннадія Москаля, пов’язані з незаконним спорудженням будинку в міському парку, який будує депутат Верховної Ради Криму Олександр Мельник. Про це глава міліцейського відомства Юрій Луценко повідомив учора на пресконференції у Хмельницькому. За його словами, цей обшук проводили з метою з’ясувати, хто з чиновників, котрі займаються земельними питаннями і наскільки законно давав дозвіл на початок будівництва. Крім іншого, УНІАН інформує про обшук у кабінеті віцемера Сімферополя Марини Чернової.

Ідеться про «пресування» депутатаавторитета, відомого в певних колах під прізвиськом Меля — Луценко раніше закидав йому лідерство в організованому злочинному угрупованні «Сейлем».