Сам собі вчитель

29.08.2009
Сам собі вчитель

П’ятирічний Віталик Нечаєв, як завжди, з книжкою. Поруч його мама — Ольга Анатоліївна. (Фото автора.)

Першого вересня п’ятирічний Віталик Нечаєв із Звенигородки йде до першого класу. У райцентрі його називають вундеркіндом. Дитина має неабиякі здібності до наук і чудову пам’ять. Із трьох років Віталій читає не тільки рідною українською, а й англійською, іспанською та французькою. Причому навчився цьому він самотужки. А ще хлопчик знає географію, миттєво додає і віднімає, як він сам каже, «до безкінечності», захоплюється історією, хімією і мріє стати вченим. Напередодні 1 вересня «УМ» завітала в родину Нечаєвих.

 

Дитина з енциклопедією

«Недавно ми з Віталиком купували канцтовари до школи, а він побачив у магазині величезну політичну карту світу і просить: «Купи». Тепер щодня її роздивляється, вивчає, а тоді хвалиться, де яка країна, як називається її столиця і який національний прапор має», — розповідає мама вундеркінда Ольга Анатоліївна. Каже, що про надзвичайні здібності сина дізналася випадково. Колись повернулася з роботи, а її мама ще з порога вигукнула, що Віталик уміє читати. Ольга Анатоліївна спочатку навіть не повірила, адже сину було в ту пору трохи більше трьох років. До того ж він тільки–но почав розмовляти.

Пригадує, як узяла зошит і написала кілька простих слів. Син їх швидко прочитав. А потім малий ще й казку «Колобок» їй прочитав! Ольгу це шокувало. Адже спеціально ніхто Віталія не навчав читанню. На прохання сина вона тільки купила йому цифри на магнітах і написала алфавіт. Усе те прочитала тільки один раз. І хлопчик усе запам’ятав. Уже згодом він попросив маму написати цифри від сотні до трьохсот.

Якось Ольга Анатоліївна зробила хлопчику ксерокопії розмовників англійською, французькою та іспанською. Віталик так ними зацікавився, що тепер цими мовами вміє рахувати, називає дні тижня та місяці року.

Неймовірно, але вже в чотири роки малий проштудіював «Велику ілюстровану енциклопедію з географії» на п’ятсот сторінок, подаровану йому бабусею та дідусем. «Люблю читати тут про першопроходців та дослідників. Це такі люди, котрі в експедиції ходили. Тут написано про англійського першопроходця й мореплавця Джеймса Кука. А ще розповідається про планету Земля, про континенти — Австралію, Азію, Африку, Європу, Північну і Південну Америки», — хвалиться гості з «УМ» Віталик.

«Хочу вивчити таблицю Менделєєва і стати вченим–хіміком»

Хлопчик гортає географічну енциклопедію і показує на карті Україну, Єгипет, Судан, Канаду, США, Росію. Цікаво, що країни він називає навіть тоді, коли на карті не написано їхньої назви. Знає й національні прапори різних держав.

«Ось дивіться — це Мадагаскар, острів такий біля Африки. А ось Гренландія, а це Гаваї, п’ятдесятий штат США», — перекидає сторінки енциклопедії малий і зізнається, що в майбутньому найбільше хотів би побувати в Єгипті та Туреччині, а ще взяти участь у телепередачі «Самый умный».

Ольга Анатоліївна сидить поруч із сином на дивані й просить його назвати площу Землі. «П’ятсот десять мільйонів квадратних кілометрів. Від Сонця до Землі середня відстань —150 мільйонів кілометрів. Це вісім хвилин швидкості сонячного проміння», — випалює малий одним подихом.

Мама хлопчика розповідає, що він тепер почав цікавитися ще й хімією. Двоюрідна сестричка Юля принесла підручники для сьомого класу, то Віталій тільки те й робить, що гортає ту хімію. Каже, що хоче вивчити таблицю Менделєєва і стати вченим–хіміком. Любить й історію читати. Недавно знову здивував маму, розповівши про Ярослава Мудрого та ще й назвавши його нащадків. При цьому уточнив, хто з них коли народився і скільки прожив.

Почитавши, Віталій приходить до мами й говорить: «Мені треба тобі це розповісти». І починає переказувати прочитане.

«Мені подобається, що син уміє швидко переключатися з навчання на ігри, тобто сам себе відволікає і таким чином відпочиває», — радіє Ольга Нечаєва.

На цифри у звенигородського вундеркінда взагалі унікальна пам’ять. Він їх запам’ятовує, наче комп’ютер. У блокноті занотував дні народження та дати смерті відомих людей. А прізвищ не написав. Але малий у цій арифметиці як риба у воді. Він не тільки знає, хто стоїть за конкретними датами й називає прізвища тих людей, а й миттєво вираховує, скільки років вони прожили і скільки б літ мали тепер. «Оце Богдан Хмельницький. Зараз йому було б 414 років», — усміхається хлопчик.

Ольга Анатоліївна дуже переживає, як–то воно буде п’ятирічному хлопчаку в першому класі? Боїться, щоб не став там «білою вороною». І щоб не нудився на уроках.

Про Віталика Нечаєва знають у районному відділі освіти. З ним спілкувалася керівник відділу Наталя Горошко. «У цій дитині мене найбільше вразила унікальна пам’ять. Віталик сам себе вчить і розвиває. Він знає всіх гетьманів, дати їх народження, пам’ятає роки створення велосипеда, літака, називає та порівнює всі види руйнівних вулканів, кількість жертв у мільйонах. Хлопчик буквально за дві–три хвилини назвав день тижня 13 січня 2069 року, коли ми його попросили. І не помилився. У свої п’ять років він уміє встановлювати причинно–наслідкові зв’язки з прочитаного і усвідомлено робить аналіз цього», — розповідає «УМ» пані Горошко. Вона працює в освіті більше двадцяти років і зізнається, що з таким феноменом зустрічається вперше в житті. А ще вважає Віталика незвичайною дитиною. Дані Віталика Нечаєва райвідділ освіти вже передав в Інститут обдарованої дитини Академії педагогічних наук України, бо вважає, що звенигородського вундеркінда треба вивчати та давати рекомендації, аби його талант набирав обертів.

  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>