Потоплені жадобою

28.08.2009

Минулої осені «УМ» писала про новий підводний апарат «Софокл», який розробили наші вчені для дослідження глибин Чорного моря. Відтак знахідки посипались одна за одною. Після візантійського корабля, що його «Софокл» знайшов на початку серпня, нещодавно вчені натрапили на ще одне судно.

Голова департаменту підводної спадщини Інституту археології НАН Сергій Воронов каже, що остання знахідка була позаплановою, бо зазвичай археологи орієнтуються за допомогою документів і мап, точно знаючи, де саме шукати затоплені кораблі. «Ми перевіряли «Софокла» на глибинне занурення у фарватері біля Ялти. Під час занурення на 120 метрів монітори апарата висвітлили великий гарний корабель. Ми назвали його «грінівським», бо судно дуже схоже на ті, що Олександр Грін описував у своїх романах», — розповів пан Воронов.

Обидві його щогли зламані, а корма зникла під мулом. Однак загалом корабель добре зберігся, залишилася цілою обшивка, якорі. Саме за ними науковці встановили приблизний вік «потопельника» — 100—150 років. Виявилося, що судно навантажене мармуровими плитами та, най­імовірніше, йшло до Ялти, а плити призначалися для будівництва одного з палаців. «Через місяць хочемо підняти одну з плит, щоб точно дізнатися, для якого саме палацу призначалися ці коштовні будматеріали», — каже Сергій Воронов. Судно було сильно перевантаженим, через це, напевно, і затонуло.