НОВИНИ ПЛЮС

27.08.2009

Чавес готується порвати з Колумбією

Президент Венесуели Уго Чавес заявив про можливість розриву дипломатичних стосунків із сусідньою Колумбією і навіть дав вказівку МЗС підготувати всі необхідні для цього документи, передає ІТАР–ТАКС. «Колумбійська буржуазія нас ненавидить», — пояснив Чавес, звертаючись до співвітчизників по національному радіо. Конкретно ж причина криється в дозволі, який дала Колумбія Сполученим Штатам на використання семи військових баз на території країни. Зроблено це було з метою більш ефективної боротьби з наркотрафіком та тероризмом. Колумбія взагалі є головним союзником США в регіоні в боротьбі з наркоторгівлею.

Ірак відкликав посла із Сирії

Багдад вимагає від Ради Безпеки ООН створити «міжнародний кримінальний трибунал над військовими злочинцями, які планують і здійснюють убивства мирних громадян в Іраку». Позавчора відразу після екстреного засідання уряду Нурі аль–Малікі Ірак відкликав свого посла в Дамаску і затребував від Сирії видати двох функціонерів колишньої партії БААС, яка правила в Іраку за часів Саддама Хусейна. Двох баасівців, Мухамеда Юнеса та Саттама Фархана, Багдад вважає причетними до організації низки терактів на колишній їхній батьківщині, зокрема до страшних терактів у «зеленій зоні» Багдада минулого тижня, коли поруч із будівлями МЗС та парламенту Іраку загинули понад 50 людей.

Пожежами в Греції зайнялася прокуратура

У Греції вдалося приборкати велетенські пожежі, які від минулої п’ятниці шаленіли навколо Афін. Вогонь ще порядкує у двох місцевостях за 30 кілометрів від столиці. Загалом полум’я поглинуло 30 тис. гектарів лісів, оливкових гаїв та сільськогосподарських угідь навколо Афін. Грецька прокуратура вже розпочала слідство, щоб з’ясувати, чи пожежі не спричинені паліями. Конституцією країни заборонено вирубувати ліси та зводити на їхньому місці будинки. Але коли пожежі поглинають ліси, то попелища негайно стають здобиччю будівельних компаній, які незаконно ведуть забудову, потім отримують амністію від влади, продають житло й отримують великі прибутки. Викликає підозру слідчих те, що внаслідок останніх пожеж перетворилися на попелища 213 мільйонів квадратних метрів землі в найбільш перспективних для забудови околицях Афін.

У пошуках Амундсена

Два кораблі найближчим часом вирушать із норвезького порту Тромсе на пошуки залишків літака славетного норвезького полярного дослідника Руаля Амундсена. Його літак зник 18 червня 1928 року поблизу арктичного архіпелагу Шпіцберген, коли Амундсен вирушив на пошуки іншого зниклого полярного дослідника — італійця Умберто Нобіле.

Це не перша спроба розгадати таємницю загибелі легендарного полярника, але, можливо, підготовлена краще від усіх попередніх. Кораблі обладнані безпілотними глибоководними роботами, які скануватимуть морське дно за 19 миль від Ведмежого острова, звідки було отримано останній радіосигнал від літака Амундсена.

Два мільйони за 39 секунд

Позавчора в Лондоні скоєно чергове зухвале пограбування. Шестеро грабіжників на трьох мотоциклах влетіли на тротуар перед ювелірним магазином «Мозафарян». Один із них розбив молотом скляні двері, а решта вбігли всередину та забрали з вітрин коштовності, зокрема кольє вартістю півмільйона фунтів стерлінгів. Грабіжники діяли блискавично і добре знали, де що лежить, але їм таки не вдалося забрати найціннішого, яке зберігалося під центральною вітриною — її куленепробивне скло витримало 12 ударів молотом.

Загальна вартість краденого становить два мільйони фунтів стерлінгів. Поліція прибула на сигнал тривоги лише через вісім хвилин після пограбування.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>