Без Романа, але з намірами

27.08.2009
Без Романа, але з намірами

Георгій Зантарая вчора сходу здобув нагороду чемпіонату світу. (Рейтер.)

Загалом 14 українських дзюдоїстів приїхали до голландського Роттердама, де вчора стартував світовий форум із цього виду спорту. Представництво між жінками й чоловіками поділене порівну. Традиційно, наші борці націлюються на медалі, адже у світі дзюдо Україна — на помітних ролях, і вже вчора вони це довели, здобувши «золото» у перший же змагальний день.

Щоправда, немає на змаганнях у портовому місті одного з лідерів нашої збірної, бронзового призера Олімпіади в Пекіні Романа Гонтюка. Близько місяця тому прикарпатцеві зробили операцію, і тепер він відновлюватиметься для наступних змагань. Сам Гонтюк так говорить про перспективи національної збірної: «У нас були і срібні, і бронзові призери чемпіонату світу. І маю велике бажання, щоб нарешті в Україні з’явився чемпіон. А для цього потрібно не забивати голову медалями, а виходити на кожну сутичку як на останню — тоді й буде результат». Нагадаємо, через ушкодження Роман пропустив і континентальну першість, яка у квітні відбувалася в Грузії.

Одним із тих, хто зможе виграти для України золоті нагороди світової першості, є киянин Володимир Сорока (вагова категорія до 73 кг). У Тбілісі спортсмен став чемпіоном Європи у своїй вазі, і йому цілком до снаги здобути «золото» світового масштабу. Після тріумфу в Грузії Володимир в інтерв’ю «УМ» згадував, що давно мріє потрапити до Голландії. Тепер у нього з’явилася чудова нагода поєднати корисне з приємним.

Не менше вірили ми й у 21–річного Георгія Зантараю (до 60 кг), який у Грузії задовольнився «сріблом», а з Голландії повернеться у статусі чемпіона світу. У першій сутичці українець здолав британця Ешлі Маккензі, потім почергово розібрався з бразилійцем Ешлі Денілсоном, угорцем Ласло Бурджаном та грузином Нестором Кхеркіані. У півфіналі киянин упевнено здолав іранця Вахіда Сарлака, а у вирішальній сутичці переміг Хіроаку Хіраоку з Японії — країни—родоначальниці дзюдо.

Вдало стартував львів’янин Сергій Дребот (до 66 кг): спочатку поборов вірменина Армена Назаряна, а потім австрійця Андреаса Міттельфернера. Щоправда, надалі Сергій поступився молдаванину Віктору Скворцову. Шкода, але виступила невдало Тетяна Лусникова (до 48 кг), яка спочатку подужала китаянку Х’яо Юн, а потім прикро поступилася Оріані Бланко з Іспанії.

Решта наших спортсменів вступили в боротьбу дещо пізніше. Перші медалісти були названі вже після того, як цей номер «УМ» пішов до друку.

Сутички в Роттердамі триватимуть до 30 серпня.