Єгипетські спокуси,

26.08.2009
Єгипетські спокуси,

Помаранчево–червона папая. (з сайту www.sxc.hu.)

Хтось, прицмокуючи язиком і мрійливо мружачись, вимовляє слово «кус–кус», і у вашій уяві постає якась фантастична вишукана страва, що її подають у Єгипті на розмальованій блискучій таці. Насправді ж — це гостра густа кулеша зі шматками м’яса, цибулею, картоплею й квасолею. Вона обпікає піднебіння і змушує літрами пити все, що трапиться під руку.

А ще вам радитимуть скуштувати кофту — соковиту котлету, схожу на колись популярний у наших забігайлівках люля–кебаб. Що вже казати про неймовірний вибір морепродуктів — такого розмаїття риб, молюсків та членистоногих ви не зустрінете ніде в світі. А потім досвідчений мандрівник почне розповідати про велетенські купи екзотичних фруктів, що громадяться на щедрих столах у готельному ресторані за ситсемою «все включено», де ви можете брати всього скільки схочете. Це й дивовижний плід ґуава, схожий на нашу грушу, але зовсім інший на смак, це й харанкеш — маленькі помаранчеві кульки, сховані в сухих хатинках–коробочках. Вони неймовірно смачні, кисло–солодкі. Саме харанкеш, або, як його називають у наших супермаркетах, фейзалес найкраще тамує спрагу і збуджує вовчий апетит.

Вабитиме ваше око й гігантська полуниця, але не та штучно–ватяна, що її цілий рік продають у наших холодних краях, а соковита й ніжна, щойно зірвана з грядки. Ясна річ, що ваша рука тягтиметься й тягтиметься до свіжих, а не засушено–заморених фініків, соковитого інжиру й розкішної перестиглої хурми.

Ви не втримаєтесь і наберете повну тарілку різних загадкових плодів, а потім довго намагатиметеся прожувати скибки помаранчево–червоної папаї, такої схожої на нашу диню, тільки з дрібненькими, мов намистинки, чорними кісточками. Ви будете гірко розчаровані, бо та папая не лізтиме вам у горло, а залишати повну тарілку буде незручно. Але тим і чудовий шведський стіл, що харчів на ньому — неміряно, і ви починаєте зауважувати, що ваші сусіди також залишають їжу на тарілках і, як відважні дослідники–першовідкривачі, знов і знов кидаються до столів, де розставлене частування. Так, любі друзі, вам не пощастить оминути цієї наркотичної залежності від єгипетської кухні, і ви допадетеся до східних ласощів і споживатимете маленькі й великі тістечка, зліплені з мільйона шарів тонюсіньких коржів, просякнутих медом, напханих товченими горішками й невідомо ще чим. І ви, облизуючи пальці, вбиратимете в себе цей чарівний смак і зрозумієте врешті, чому ж герої «Тисяча й одної ночі» тільки те й робили, що кохалися і їли–їли–їли. Недарма ж розпусників віддавна називають «сластолюбцями». Певно, на Сході насолоду від кохання й від витончених солодощів вважають нерозривно пов’язаними між собою.

Але! Ще в дитинстві мудрі батьки раз у раз нагадували нам, що за всі задоволення треба платити. А ви й забули цю просту, але стовідсотково правдиву істину? А дарма! Бо саме в цю мить вашої найвищої харчової насолоди надходить гірка розплата! Мої друзі–поляки, які вже давно вподобали єгипетські курорти, влучно називають це поширене серед туристів явище «помстою фараона». Отож, необачно кинувшись у вир невтримного гурманства, ви раптом відчуваєте, що вам уже не хочеться відвідувати піраміди, зазирати у безносі морди сфінксів і навіть хлюпатися у теплому Червоному морі, полохаючи табуни барвистих рибок! Тепер ви не можете й на десять хвилин покинути свій готельний номер і відлучитися від приміщення, що в народі називають гаванною. І коли врешті, похитуючись і тримаючись за живіт, ви з’являєтеся на люди, якась добра душа простягує вам півлітру рідної вкраїнської горілки і пояснює, що це — єдині ліки від «помсти фараона». Треба зауважити, що це й справді самовідданий вчинок, бо в Єгипті алкоголю, крім слабенького місцевого пива, ви не дістанете. Тепер ваша дієта — підсушені тут–таки, біля розкішних страв, що височіють на столах, тости і спілкування із колегами по нещастю:

— А ви пробували дуже міцний чай?..

— А мені сказали, що пепсі–кола найкраще допомагає...

— Ой, вибачте, мені вже час бігти...

Ось так драматично закінчуються ваші єгипетські вакації. Але, приїхавши додому, ви підете на роботу, будете розповідати про казкову країну, що зветься Єгипет, про ніжне й лагідне Червоне море, про тисячолітні піраміди й сфінксів і, головне, про неповторні, фантастичні, смачнючі єгипетські страви!

Леся ВОРОНИНА

письменниця

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>