«Бойову» музику замовляє «Родіна»

26.08.2009
«Бойову» музику замовляє «Родіна»

Міліція намагається захистити помічника директора ринку, якого збили з ніг розлючені базарники. (УНІАН.)

Відеокадри спровокованого у п’ятницю жорстокого побоїща та підпалу адмінбудинку ринку «Північний», продемонстровані низкою місцевих телеканалів, шокували жителів Одеси. Втім десятки тисяч одеситів не змогли їх побачити ввечері 21 серпня, бо наглухо застрягли в багатокілометрових заторах на Миколаївській та Кільцевій дорогах унаслідок влаштованого групою підприємців ринку блокування шестисмугової магістралі, яка з’єднує центр міста з 300–тисячним «спальним» житломасивом Котовського. Кілька автоаварій, що виникли впродовж шестигодинного простоювання у заторах тисяч знервованих людей, не давали змоги ані проїхати через заблоковані міліцією місця ДТП додому, ані розвернути автомобілі до центру міста.
Що ж сталося на «Північному» і хто спровокував «передсвяткову» НП?

«Підстав для такого побоїща не було»

Єдиними, хто в цей час, імовірно, потирав задоволено руки за успішно проведену масову акцію, наскільки можна припустити, були залаш­тункові організатори кривавих сутичок та підпалу адмінбудинку ринку «Північний». Коментуючи у прямому ефірі телекомпанії «РІАК» безпрецедентну ситуацію, начальник міськуправління міліції Едуард Добринін не приховував, що сутички, внаслідок яких зазнали травм і тілесних ушкоджень не лише охоронці ринку та підприємці, а й два правоохоронці, виникли зовсім не стихійно: «Люди потім дадуть оцінку політичним силам, які за цим стоять. Мені шкода тих, хто через свою недоумкуватість бере участь у цих конфліктах». І додав: «Упродовж десяти днів винуватців злочинів установлять і притягнуть до відповідальності у рамках порушеної кримінальної справи».

Ситуація на приватному ринку «Північний» вийшла з–під контролю, заявив пан Добринін, внаслідок відмови низки підприємців платити орендну плату за торгові павільйони. Ці підприємці спровокували бійку з охоронцями ринку та підпал робочого кабінету його директора Дмитра Назарова. Хоча підстав для такого «гарячого» розвитку подій не було, бо, вважають у міліції, «конфлікт має цивільно–правовий характер, виник він між новим директором ринку і підприємцями й тепер розглядається у суді».

А почалося все з того, що Назарова, який уранці 21 серпня приїхав на ринок у супроводі охорони, група підприємців насильно відтіснила до будівлі адміністрації. Заворушення і бійку спровокувала одна з політичних сил. Однак цього інціаторам протистояння було мало. «Коли директор ринку зі своєю охороною зачинився в робочому кабінеті, люди з числа протестуючих підприємців закинули через вікно дві петарди і пакети з хлорним вапном. Унаслідок вибуху один із правоохоронців, майор міліції, отримав опіки очей II–III ступеня. Майора госпіталізовано і невідомо, чи буде він надалі зрячим. Крім того, опіки верхніх дихальних шляхів отримав і лейтенант міліції. Також серйозно постраждали два охоронці директора ринку. У них різні травми, зокрема, переломи перенісся і забої. Ніхто з підприємців, які не допускали директора на територію ринку, а потім влаштували жорстоку бійку, не одержав під час сутички серйозних травм», — додав Едуард Добринін.

Покарання «від лукавого»

Відразу після кривавих сутичок близько ста підприємців вирушили блокувати шестисмугову Миколаївську дорогу: сотні учасників цієї акції ходили туди–сюди по пішохідному переходу в районі дитячого центру «Молода гвардія». Розблокували рух автомобілів лише близько 22.00 — коли із таким закликом до учасників акції звернувся член політради партії «Родіна» Сергій Бовбалан.

Одночасно «Родіна» виступила із заявою на захист підприємців ринку «Північний». Варто пояснити, що саме її активісти упродовж останніх тижнів проводили мітинги та інші акції, залучаючи до участі в них підприємців ринку, що перебуває у приватній власності. Як зазначено в документі, оприлюдненому політрадою «Родіни», «підприємці ринку «Північний», захищаючи себе і свою власність, відповіли загарбникам силою». Автори заяви обіцяють «добитися справедливості на «Північному», інакше винуватці цих трагічних подій вкотре залишаться безкарними». Утім цю заяву місцеві правоохоронці назвали лукавою спробою ввести в оману громадськість, бо всього 20 днів тому за схожими фактами хуліганства і непокори правоохоронцям щодо групи підприємців, а також громадянина Бовбалана, вже порушено кримінальну справу, яку розслідує місцева міліція...

Інша річ, що розслідування як зазначеної, так і трьох раніше порушених кримінальних справ слідчі ведуть, швидше, на словах. Незважаючи на те, що в апараті МВС запевняють, нібито розслідування цих справ узяв під контроль глава відомства Юрій Луценко, фігуранти справ — сумнозвісний лідер партії «Родіна» Ігор Марков разом із соратниками, яких і у попередні роки не раз притягували до карної відповідальності, — і далі вдаються до правового свавілля.

На це, власне, вже вкотре звернула увагу владних та правоохоронних органів громадськість мільйонного міста у спільній відозві низки лідерів партійних та громадських орагнізацій. «Громадськість Одеси вкрай стурбована новими проявами насильства, спровокованими напередодні Дня Незалежності України активістами створеної на гроші російських спецслужб партії «Родіна». Події, що мали місце 21 серпня на ринку «Північний» і під час яких постраждали як звичайні громадяни, так і співробітники міліції, стали прямим продовженням цілеспрямованої кампанії, що ведеться протягом кількох місяців задля штучного створення в Одесі вогнища напруженості», — наголошують автори відозви. А також додають, що компромісу було фактично досягнуто, а ставку орендної платні для підприємців, чиї торгові площі розташовані на «Північному», обмежено. Але саме у цей момент керівники «Родіни», передусім Марков, Бовбалан і Кваснюк, стали підбурювати орендарів до повної відмови від сплати орендних платежів і фактичної експропріації ринку. Тактикою реалізації цих планів було обрано силове захоплення ринку і перекриття життєво важливої для Одеси автомагістралі. «Якщо Президентові, Прем’єр–міністру, Генеральному прокурору, міністру внутрішніх справ, голові Служби безпеки України несила боротися з подібними явищами, це означає, що в країні дійсно не залишилося жодного дієздатного інституту влади», — підсумовують автори документа.