Із тигром на плечі

26.08.2009
Із тигром на плечі

З «Чорноморських ігор» тигреня поїде в Ялтинський зоопарк. (з сайту www.tymoshenko.com.ua.)

Всеукраїнський благодійний дитячий фестиваль «Чорноморські ігри» образно можна назвати молодшим братом дорослого фестивалю «Таврійські ігри». Щороку, починаючи з 1998 року, на узбережжі Чорного моря у Скадовську (Херсонська область) відбуваються дитячі конкурси пісні й танцю. Саме «Чорноморські ігри» відкрили нам Настю Каменських (гран–прі 2004 року) й Олександра Панайотова (гран–прі 2000 року). «Випускниками» цієї школи юних талантів були Тіна Кароль, Міка Ньютон, Юлія Войс, Іван Дорн (група «Пара Нормальних»).

Цього року одинадцяті «Чорноморські ігри», які традиційно проводили у червні—липні, приурочили до 18–ї річниці незалежності України. Свято тривало з 22 по 24 серпня. Головну нагороду «Чорноморських ігор» отримала дев’ятирічна Юлія Литвинчук із міста Городок Хмельницької області. Це у вокальному конкурсі. У танцювальному ж перемогли кияни з дитячої студії балету А6 Exellence, які вісім років добивалися цієї перемоги.

До підготовки дитячого свята у Скадовську поставилися відповідально. Вже у перший день діти, що відпочивають у цьому курортному містечку, отримали право вільно розмальовувати стіни будинків й асфальтні доріжки яскравими фарбами. Для тих, хто більше схильний до архітекторських експериментів, надали пляж — там створювали скульптури з піску. Пляжні ігрові програми, карнавали, запуски повітряних зміїв стали основним заняттям тих днів для понад п’яти тисяч відпочивальників. Але найгарячіше, звісно, було на сцені: за гран–прі змагалися 22 солісти й 18 танцювальних колективів. Судили їх найкращі з кращих. У вокальному конкурсі до суддівської колегії увійшли: поп–співачка Тіна Кароль, соліст Національної опери України Іван Березовський, викладач Одеської консерваторії Ніна Кравець. Журі хореографічного конкурсу склали, зокрема, керівник проекту «Джаз–степ–танц–клас» Володимир Шпудейко й соліст «Мен саунд» Юрій Роменський.

Як наголошують організатори, участь у конкурсах є безкоштовною. З першого року свого існування «Чорноморські ігри» перебували під патронатом екс–Президента України Леоніда Кучми. Після завершення його каденції дитячий пісенно–танцювальний конкурс на деякий час абстрагувався від політичного життя. Аж цього року підтримку «Чорноморським іграм» надала Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, яка власноруч 24 серпня вручала гран–прі переможцям.

Натомість дітлахи подарували патронесі несподіваний для аудиторії подарунок — бенгальське тигреня–альбінос. Точніше, таку подяку придумали організатори фестивалю, зокрема засновник «Чорноморських ігор» Микола Баграєв. Преміальну тварину, названу «ТигрЮлею», Прем’єр–міністр обрала своїм талісманом на 2010 рік (за китайським гороскопом, це рік білого тигра). Але талісман житиме на відстані від своєї патронеси: його передадуть у Ялтинський зоопарк.