НОВИНИ ПЛЮС

22.08.2009

Беззахисні перед грипом

Учені з 32 країн світу зібралися у Вашингтоні на Міжнародну конференцію зі «свинячого грипу». Схоже, що навіть кращі фахівці планети не в змозі надати надійних рецептів припинення поширення та лікування грипу типу A/H1N1. У більшості виступів рекомендують традиційні методи профілактики та захисту. «Наразі ніхто не може в повному обсязі й точно передбачити, що станеться, якщо інфекція пошириться світом ще в більших масштабах», — визнає ВООЗ. За даними організації, у світі підтверджено майже 200 тис. випадків захворювання на цей грип та 1800 смертельних випадків. Найбільшого поширення хвороба набрала в Північній та Південній Америці. У Європі вірусом A/H1N1 заразилися 32 тис. осіб, 56 із них померли.

Учора надійшло тривожне повідомлення з Чилі: на двох птахофермах «свинячий грип» виявлено в індиків. Це перший у світі випадок виявлення його в інших тварин.

Іран прийняв інспекторів МАГАТЕ

Іран дозволив інспекторам МАГАТЕ наступного тижня відвідати майже готовий до дії ядерний реактор на важкій воді в місцевості Арак. Про це агенції «Ассошіейтед пресс» повідомили представники цього підрозділу ООН із ядерної безпеки. Такий дозвіл отримано вперше за останній рік. Інспектори також отримали більші права у моніторингу ядерного об’єкта в Натанці, де збагачується уран. Дозвіл Ірану на інспекцію ООН своїх ядерних об’єктів став повною несподіванкою як для політиків, так і фахівців у цій галузі.

Вода віддає жертви

Учора вранці при розборі завалів у машинній залі Саяно–Шушенської ГЕС рятувальники знайшли тіла ще сімох загиблих працівників станції. Таким чином, кількість знайдених жертв катастрофи зросла до 26. Ще 49 осіб надалі вважають зниклими безвісти. Напередодні працівники МНС Росії почали відкачувати воду з затопленої машинної зали. Учора місце аварії відвідав прем’єр–міністр Росії Володимир Путін. Йому доповіли, що план відновлення ГЕС буде надано впродовж найближчих шести тижнів.

Південь Європи на сковорідці

Сильна спека — до 40 градусів за Цельсієм, — яка вже тиждень дошкуляє півдню Європи, викликала чергові лісові пожежі по всьому Середземномор’ю. На північному сході Іспанії в районі Арагон приблизно 300 пожежників та військовослужбовців із допомогою 18 літаків, які скидають воду, намагаються загасити пожежу на військовій базі «Сан–Грегоріо» поблизу міста Сарагоса, яка почалася ще у вівторок, повідомляє «Франс пресс». У цьому районі вогонь уже поглинув 6500 гектарів лісів. За останній місяць пожежі в Іспанії забрали життя восьми осіб, включно з шістьома пожежниками.

У Португалії з початку року пожежі в цій країні знищили 24 тис. гектарів лісів та сільськогосподарських угідь.

Гірше виглядають справи в Греції, де через сильні вітри швидкістю 60 кілометрів на годину наразі перемагає вогонь. Полум’я вже наступає на північні передмістя Афін. Дві інші лісові пожежі палають поблизу східних та західних передмість столиці Греції. Вогонь уже поглинув одне промислове підприємство на околиці Афін. Але обійшлося без людських жертв.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>