«Сміттєвий скандал» зачепив і поляків

20.08.2009

Вівторкова сесія Тернопільської облради не лише визнала роботу міської ради та мера обласного центру незадовільною, ініціювавши дострокове припинення їхніх повноважень (нагадаємо, йдеться про кризу з вивезенням із міста сміття). Обласні депутати також звернулися до прокуратури та МВС із вимогою притягнути посадових осіб міської ради та обласної дер­жавної адміністрації до кримінальної відповідальності за статтею «службова недбалість». Із подачі голови депутатської комісії з питань соціально–економічного розвитку Сергія Надала з ВО «Свобода» (а саме ця фракція є найчисленнішою в облраді) пропонувалося визнати незадовільною й роботу обласної держадміністрації —за те, що ОДА «в ручному режимі» регулює фінансування всіх обласних програм, відтак із 28 програм на сьогодні частково профінансовано лише 11. За визнання роботи обласної адміністрації незадовільною проголосувала фактично сама «Свобода», зате між законодавчою і виконавчою гілками регіональної влади прошмигнула чорна кицька.

Що ж до ініціювання дострокової відставки мера й міськради, то цікаві контраргументи озвучив представник громадського руху «За Україну!», депутат обл­ради Степан Барна. За його словами, «під приводом вирішення питання Малашівського сміттєзвалища, яке не має ніякого відношення до влади Тернополя (воно розташоване за межами міста, на території, підвладній обласним раді та адміністрації. — Авт.), було прийнято політичне рішення задля захоплення повної влади в Тернопільській області». «Представники «Свободи», Партії регіонів, «Єдиного центру» та УНП фактично створили антиукраїнський блок в облраді. Вони об’єдналися не довкола вирішення проблем із вивезенням сміття, а втягнулися у виборчу кампанію для дестабілізації ситуації в області», — вважає Барна.

А насамкінець дісталося й... сусідній державі. З подання знову ж таки фракції «Свободи» ухвалено звернення до Президента, Верховної Ради України та польського посольства «З приводу посилення антиукраїнських випадів у Республіці Польща». Тернопільські депутати заявляють, що захищатимуть історичну правду й справедливість усіма можливими методами, та вимагають від Польщі офіційних вибачень за «етнічні чистки, що здійснювала Армія крайова у роки ІІ Світової війни на українських землях».

Підставою для жорсткої відозви націоналістична більшість облради називає те, що «останнім часом у Республіці Польща здійснено низку заходів, які мають виражений антиукраїнський характер, посилюють напругу у взаєминах між українцями і поляками, не сприяють партнерським взаєминам між двома країнами. Так, нещодавно керівництво Польського телебачення (TVP) ухвалило рішення закрити телевізійну інформаційну україномовну програму «Теленовини», яка довший час була єдиною загальнопольською програмою, що розповідала про життя українців у Польщі. Водночас у Польщі не припиняються провокації, пов’язані з національно–визвольною боротьбою українського народу під час ІІ Світової війни, зокрема діяльністю ОУН і УПА... Апогеєм антиукраїнської істерії стала ухвала сейму РП з приводу чергової річниці так званої «Волинської трагедії», в якій національно–визвольну боротьбу ОУН і УПА кваліфіковано як «етнічні чистки». У зв’язку з цим Тернопільська облрада заявляє, що «окремі політичні кола Республіки Польща, парламент цієї країни стали на небезпечний шлях розпалювання міжнаціональної ворожнечі, згортання позитивних здобутків у взаєминах між українцями і поляками», і вимагає припинити такі дії.