У яблучко

19.08.2009
У яблучко

Спекти яблучний пиріг — просто, швидко, смачно. (Фото Наталії ШЕВЧЕНКО.)

Для любителів яблук настала найкраща пора: врешті–решт можна досхочу поїсти справжніх пахучих плодів. У сезон найсмачнішими будуть і різні салати та десерти з яблуками, а також нафарширована ними гуска чи навіть незвичний яблучний суп.

 

Салати солоні

Рецепти суто вітамінних салатів доступні. Щоправда, не такі вже й прості, як здається на перший погляд. Найперше, щоб смак сподобався, краще дотримуватися перевірених пропорцій і вміло поводитися з інгредієнтами — щоб вони не потемніли. Тож «простенькі» яблука і морква. Останній особливо не загрожує окислення, то її треба чистити і терти на середній терці першою — дві штуки. Другим чистимо і тремо на грубій терці велике яблуко, яке швидко може стати сірувато–чорним, вимішуємо з морквою, солимо, за бажання — посипаємо меленим перцем або цукром, вичавлюємо сік з половинки лимона та заправляємо соняшниковою олією. Якщо любите, у цей салат можна додати кілька зубчиків розчавленого часнику.

Селеру з яблуками варто поєднувати у пропорції 1 до 3. Щоб коренеплід не забивав яблуко, а гармоніював із ним, селеру треба потерти на дрібній тертушці й залити насиченим розчином з цукру, солі та лимонного соку (на третину склянки кип’яченої води беремо півчайної ложки солі, стільки ж цукру та сік половини лимона). Почищені яблука швидко тремо на грубій терці, вимішуємо з селерою і заправляємо сметаною або олією. Якщо бажаєте отримати вишуканий варіант — полийте яблука і селеру оливковою олією, а зверху посипте підсмаженим кунжутним насінням.

Можете спробувати приготувати своєрідний вінегрет з додаванням яблук. Традиційними для нього будуть півбанки консервованого горошку, невелика цибулина, варені три картоплини та одна велика морквина і три квашені огірки. А новинка — відварені невеликих розмірів селера та корінь петрушки, півбанки консервованої кукурудзи та два сирі яблука. Усі більшого розміру інгредієнти треба нарізати кубиками, додати сіль і перець та заправити гірчично–майонезним соусом (1 до 4).

Не дуже звичне поєднання продуктів у солодкуватому салаті «Шинка під «шубою». Його шарами у салатнику будуть (почергово) перемащені майонезом консервовані кукурудза та шматочки ананаса (по півбанки), невелика потерта селера (попередньо залита насиченим розчином солі, цукру та лимонного соку), кубики шинки (100 г) та цибулини, відварена дрібна квасоля (100 г). Далі тремо на грубій терці яблуко, поверх — два варені яйця і знову — майонез. Зверху посипаємо зеленню цибулі, петрушки й кропу.

Смачне поєднання великих кубиків відвареного курячого філе (100—150 г), одного помідора, «соломки» одного яблука, двох–трьох листків пекінської капусти та півкілець половинки невеликої цибулі, заправлене майонезом.

Перші страви

Ці два рецепти — для експериментаторів, які готові відмітати усталені уявлення про продукти. Хоча спека вже трохи й спала, ще можна встигнути приготувати холодну окрошку з яблуками. Спочатку традиційно кришимо три свіжі огірки, 8—10 редисок, два варені яйця, 100 г вареного м’яса, додаємо велику жменю подрібнених цибулі та кропу, сіль, трохи гірчиці і насамкінець — щоб не встигли потемніти — одне–два потертих кислуватих яблука. Заливаємо окрошку півтора літрами кефіру і даємо трохи часу настоятись у холодильнику. До столу подаємо, ще приправивши сметаною (півсклянки).

Для яблучного супу треба відварити одну велику курячу грудку. Допоки м’ясо булькотить, нарізаємо по три — стеблини селери, цибулини та яблука (кубиками). На сковорідці розтоплюємо дві ложки вершкового масла й одночасно тушкуємо всі інгредієнти, допоки вони не стануть м’якими. Потім треба додати три чайні ложки карі й ще хвилини дві потримати сковорідку на вогні. Наступна дія — обережно всипаємо до маси четверту частину склянки просіяного борошна і тушкуємо все ще дві–три хвилини, постійно помішуючи. Далі — зняти, перекласти вміст сковорідки у каструлю і влити підсолений курячий бульйон (1,5 л). Потім потримати суп на маленькому вогні, допоки не загусне. Насамкінець додати дрібно нарізану грудку та 100 г 20–процентних вершків чи сметани, довести до кипіння і швиденько зняти — яблучний суп готовий.

Яблука у гусці

Яблучний пиріг — не лише десерт. Доповнити бульйон чи замінити другу страву може гостро–солодкувата випічка з яблуками та корейкою. Тісто для неї готуємо з просіяного борошна (півтори склянки), посіченого вершкового масла чи маргарину (125 г), яйця, білого вина (дві столові ложки), солі та мускатного горіха (за смаком). Усе добре вимішуємо і на півгодини відправляємо у холодильник.

Для начинки потрібно 100 г копченої корейки, по півкіло цибулі й кислуватих яблук (до чищення і видалення серцевини їх має бути грам 750). Спочатку розтоплюємо на сковорідці вершкове масло, тушкуємо хвилин 10—12 порізані кільцями яблука та цибулю, додаємо кубики корейки. Знімаємо і залишаємо, щоб начинка охолонула. Потім беремо з високими краями форму для випікання, трохи змащуємо жиром, посипаємо борошном чи кладемо промащений пергамент і викладаємо тісто та посипаємо зверху тертим твердим сиром (125 г). Викладаємо начинку і знову посипаємо тертим сиром (ще 125 г). Зверху заливаємо збитими зі склянкою вершків яйцями (чотири штуки), приправленими корицею та мускатним горіхом.Запікаємо у духовці при температурі 200 градусів 35—40 хвилин.

Дуже смачна гуска (курка), запечена з яблуками. Щоб отримати витончений смак страви, спочатку тушку потрібно замаринувати. Для цього змішуємо по одній столовій ложці соєвого соусу та натертого імбиру, 20 г червоного столового вина, розтовчених кілька зубчиків часнику, одне потерте яблуко, сіль і перець — за смаком. Вимащену маринадом тушку залишаємо маринуватися впродовж двох годин. Потім вкладаємо у неї два почищені (без серцевини) яблука і поміщаємо гуску (на спинку) на змащене чи устелене промащеним спеціальним папером деко, на якому уже розкладені кружечки ще одного яблука. Запікати у духовці півтори години, періодично поливаючи соком, що стікатиме на деко. На стіл гуску краще подавати нарізаною, прикрашеною печеними яблуками та зеленню.

До чаю

Найпростіше спекти бісквіт з яблуками. Для цього збиваємо чотири яйця зі склянкою цукру, додаємо склянку борошна з дрібкою соди — і заливаємо готовим тістом шматки яблука. Випікаємо у духовці при (160 градусів) впродовж 25—30 хвилин.

Пиріг з яблуками з пісочного тіста можна пекти за таким рецептом. На півкілограма борошна, пересіяного з двома чайними ложками порошку для печива чи щіпкою соди, беремо 250 г маргарину, натираємо його, й акуратно вимішуємо інгредієнти. Зі склянкою цукру (хто не любить надто солодкого, можна взяти трохи менше) збиваємо жовтки чотирьох яєць, виливаємо їх до борошна з маргарином, додаємо дві столові ложки сметани, усе спочатку січемо ножем, потім вимішуємо руками. Ділимо тісто на трохи більшу й меншу частини. Більший шмат викладаємо на підготовлене деко, розрівнюємо по всій площі, роблячи по краях ніби бортики. Швиденько чистимо і нарізаємо пластинками яблука (не менше кілограма), кладемо поверх, посипаємо зверху цукром і корицею. (Щоб тісто не було розм’яклим, спочатку його можна змастити збитим білком, трохи присипати борошном, а вже тоді класти фрукти). Потім накриваємо розкатаною другою частиною тіста, зліплюючи краї. Випікати при температурі 160—180 градусів, допоки не зарум’яниться. Після того, як пиріг вийняли з духовки, притрушуємо його цукровою пудрою. Ріжемо на квадратики і подаємо до столу.

 

Vip–КУХНЯ
Печені яблука з сиром і родзинками

— У нашій родині дуже люблять запечені яблука, — розповідає політик і водночас знана господиня Валентина Семенюк–Самсоненко. — Приблизно на кілограм білого наливу для приготування начинки беру 300 г вершкового сиру, склянку родзинок без кісточок, цукру — за смаком і дрібку ванілі. Вбиваю два яйця — щоб усе в сім’ї було гаразд, обов’язково треба класти у страви як мінімум пару складників — і добре все вимішую. З яблук викручую серцевину і наповнюю їх начинкою. У духовку ставлю хвилин на сім, обов’язково наливаючи у дечко трохи води, щоб фрукти вийшли варено–печені. До столу яблука подаю, поливаючи медом чи збитою в міксері сметаною (одна склянка) з цукром (три столові ложки).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>