Забраковані школи

19.08.2009

Напередодні нового навчального року десяток шкіл Херсона закривають через невідповідальність санітарно–гігієнічним нормам. Для цих установ перший дзвоник пролунає лише після того, як буде ліквідовано всі знайдені порушення.

Санепідемслужба винесла постанову про закриття місцевого Ліцею журналістики, бізнесу й права, допоміжної школи № 2 та ще восьми навчальних закладів області, де навчається понад три тисячі дітей. Причини всюди одні й ті ж: стан спортзалів, туалетів та їдалень не відповідає санітарно–гігієнічним вимогам, отож спалаху захворювань уникнути не можна. Місцева влада повністю визнає обґрунтованість претензій СЕС, але... «На літній ремонт навчальних закладів і дитсадків із бюджету країни нам пообіцяли виділити 4,2 мільйона гривень, — каже начальник міського управління освіти Юрій Ніконов. — Але досі ми не отримали жодної копійки. Таке трапилося вперше за півтора десятка років... Навіть якщо гроші зараз і нашкребуть, за той час, що лишився до 1 вересня, виконати роботи в повному обсязі неможливо. Ми не виключаємо, що учнів із шкіл, закритих СЕС, доведеться тимчасово переводити в інші навчальні заклади...»

У мерії пояснюють: зазвичай кошти на ремонт шкіл і дитсадків виділяють із так званого бюджету розвитку, який поповнюється переважно доходами від продажу земельних ділянок і приватизації комунального майна. Але через кризу інтерес херсонських підприємців до подібних угод упав практично до нуля. Відповідно, чиновники заощадили на потребах міських навчальних закладів.

«Через недостатнє фінансування 90 відсотків шкіл Херсона й області перебувають у незадовільному стані, — розповів «УМ» лікар відділу комунальної гігієни Херсонської СЕС Євген Бутаг. — Проблеми є в усіх. Найбільша — своєчасний ремонт підсобних приміщень та класів, де навчаються діти. Основні зауваження з боку санстанції — це старі меблі та незадовільний санітарно–гігієнічний стан пришкільної території. Тобто якщо строго дотримуватися всіх затверджених норм, то закривати можна було б кожен другий навчальний заклад Херсонщини. Однак поки що в нас претензії до тих навчальних закладів, де проблеми досягли критичної точки. Скажімо, Ліцей журналістики, бізнесу й права буде закритий доти, доки не виконають необхідні ремонтні роботи спортзалу й роздягалень для дітей. Зараз вони перебувають у незадовільному стані: зі стелі сиплеться штукатурка, деякі меблі геть струхлявіли. А це й цвіль, і грибок, які можуть спричинити інфекційні захворювання».

Виконуючий обов’язки головного лікаря СЕС Херсона Олександр Галактіонов підкреслює, що перевірки в навчальних закладах тривають. І якщо десь ще буде виявлено порушення санітарного режиму — чекайте нових приписів про закриття.

Чиновники радять педагогам більше «налягати» на збір спонсорських пожертвувань із боку батьків учнів. Але вони чомусь не враховують, що батьківські гаманці також «схудли». Один тільки капремонт ліцейного спортзалу обійдеться в мільйон гривень. Родини учнів такі гроші зібрати не зможуть...