До Гоголя — зі своєю ложкою

19.08.2009

Очікується, що ярмарок відкриватиме Президент України Віктор Ющенко. Причому в рік 200–річчя від дня народження Миколи Гоголя, літературного «батька» найвідомішого в Україні торжища, глава держави не обмежиться відвідинами Жабокрицького майдану, де воно відбуватиметься. Президент побуває й у Спасо–Преображенській церкві з її унікальним різьбленим іконостасом. Для невтаємничених нагадаємо, що саме в цій церкві хрестили Миколу Гоголя. Власне, в Сорочинцях, у будинку відомого на всю округу повітового лікаря Михайла Трохимовського, й народився такий очікуваний батьками Нікоша... З 1930–х років тут діє гоголівський літературно–меморіальний музей, який до ювілею видатного земляка відбудували фактично заново. Відкриття оновленої експозиції (яку готували ще до ювілею Миколи Васильовича, до 2 квітня) відбуватиметься також за участю Президента Ющенка.

Однак якщо приїздом високих гостей у Великі Сорочинці на ярмарок уже нікого не здивуєш, то тисячі гостей «нижчого рангу», власне паломників з усієї України, близького та далекого зарубіжжя його організатори мають чимось дивувати щоразу. Цього року вони пообіцяли чи не наймасовіший «наплив» самодіяльних і професійних артистів, які створюватимуть неповторний ярмарковий колорит. Цьогоріч буде навіть встановлено сцену, на якій демонструватимуть художню самодіяльність охоронців ярмарку — полтавської обласної міліції. З урахуванням поданих заздалегідь заявок, які надіслали творчі колективи навіть із Росії, Латвії, Азербайджану та інших країн, загальна кількість професіоналів і аматорів сцени, які розважатимуть «завсідників» Жабокрицького майдану протягом п’яти днів, сягне півтори тисячі чоловік! За таких обставин директор товариства «Сорочинський ярмарок» Олександр Любченко за два дні до початку ярмарку навіть змушений був кинути «клич» про допомогу організаторам... матрацами та подушками, аби облаштувати бодай умовні «ліжкомісця» для гостей.

Справжньою родзинкою ярмарку стане фестиваль борщу, який відбуватиметься тут уперше. Запланований він на 21 серпня і триватиме аж шість годин — з дванадцятої до вісімнадцятої — під девізом «Куштуймо своє!». Щоб зберегти інтригу, всіх секретів–«інгредієнтів» цього дійства організатори поки що не видають. Кажуть тільки, що прагнули, аби всі присутні вкотре згадали й належно пошанували цю питомо українську страву, яка раніше на ярмарку була незаслужено «відтінена» традиційними полтавськими галушками та варениками. Диво–борщ варитимуть у 100–літровому казані. Причому до цього священнодійства зможуть долучитися й «кулінари з народу», тобто самі ярмаркувальники. Ну а кому не вдасться скуштувати тієї «гуртової» смакоти, також не сумуватимуть — матеріальних і культурницько–духовних «страв» тут вистачить на всіх.