НОВИНИ ПЛЮС

19.08.2009

Після Назрані — теракти в Дагестані

Учора на російській частині Кавказу прогримів новий теракт — у Дагестані: в містечку Кизил–юрт спрацював вибуховий пристрій біля базару, поранено міліціонера та місцевого мешканця. Ще троє співробітників МВС були контужені. Замах був націлений на відділення міліції, повідомляє «Інтерфакс». А напередодні, в понеділок пізно ввечері, у столиці республіки — Махачкалі — на дорозі, якою проїздили міліцейські автівки, було детоновано вибуховий пристрій. Результат: один міліціонер загинув і ще шестеро отримали поранення.

Тим часом до 21 особи зросла кількість смертельних жертв позавчорашнього теракту в іншій кавказькій республіці — Інгушетії: один чоловік, який перебував у критичному стані в шпиталі, помер. Уточнена кількість поранених унаслідок того вибуху в Назарані, які наводить РІА «Новості», — 138; з них 62 людини перебувають у лікарнях, причому дев’ятьох довелося транспортувати до Москви, де фахівці вищого класу можуть провести операції з порятунку їхнього життя.

Москва відреагувала на черговий теракт у Назрані рішенням відправити у відставку міністра внутрішніх справ Інгушетії. У деяких районах республіки планується провести контртерористичні операції за участі спеців з–за меж Інгушетії.

Помер екс–президент Південної Кореї

У Сеулі у 83–річному віці від ускладнень, спричинених запаленням легень, помер колишній президент Південної Кореї Кім Де Чжун, лауреат Нобелівської премії миру. Кім Де Чжуна вважають прогресивним на півострові — цей політик ініціював діалог із комуністичною Північною Кореєю (за що, власне, й отримав у 2000 році свого «нобеля»). Президентство його припало на 1997—2003 роки.

Життя цього політика було насичене викликами і драмами. Так, до Другої світової війни, за часів військової диктатури, він сидів у в’язниці, був підданий тортурам, двічі його засуджували до смертної кари, двічі висилали з країни. Навіть після того, як у країні нормалізувалося політичне життя, Кім Де Чжун потерпав — у 1973 році опозиціонера викрали спецслужби за погодженням з тодішнім президентом, і навіть хотіли вбити.

США визнали: війна в Афганістані — надовго

Президент США Барак Обама на зустрічі з ветеранами в штаті Арізона визнав, що війна в Афганістані, «війна з необхідності», як він сказав, триватиме довго і складно. Утім залишити країну США не збираються: «Якщо залишити напади талібів поза увагою, Афганістан стане більш безпечним притулком для бойовиків «Аль–Каїди», котрі звідти будуть планувати нові вбивства американців». За даними соцдослідження, проведеного афганською службою Бі–Бі–Сі, кабульський уряд контролює лише 30% території країни. Решта — у «власності» Талібану.

А тим часом залишилася доба до дня виборів президента в Афганістані. Напередодні активність талібів підвищилася. Як передає Бі–Бі–Сі, учора бойовики обстріляли з мінометів президентський палац (було випущено приблизно чотири постріли). Ніхто не постраждав. Зате вибух на головній магістралі на сході Кабула забрав життя трьох афганців, ще 30 отримали поранення. Цей теракт, як і решта подібних у країні, є, очевидно, «передвиборчим».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>