«Липовий» сертифікат

18.08.2009

Бали у сертифікаті зовнішнього оцінювання шкільних знань (153 з української мови та літератури і 148 — з математики), який подав до приймальної комісії Полтавського педагогічного університету 17–річний мешканець обласного центру, були цілком прохідними для цього «вишу». Не «приймала» його чомусь тільки комп’ютеризована система, до якої співробітники університету намагалися ввести дані згаданого абітурієнта. Саме це, за словами ректора Миколи Степаненка, викликало підозру в його підлеглих.

Тож для звірки посвідченої сертифікатом інформації вони відкрили базу даних міністерського сайту й виявили «липу». Кількість балів, здобутих без п’яти хвилин студентом під час Зовнішнього незалежного оцінювання знань, у тому освітянському офіціозі й наданому приймальній комісії сертифікаті суттєво відрізнялися: насправді з української мови та літератури він «заробив» 118,5, з математики — 122,5 бала. Тобто з обох предметів цьогорічний випускник не дотяг до прохідних 124 бали. Не реагував він і на запрошення прийти до «вишу» з поясненнями.

За таких обставин працівники університету звернулися до правоохоронців. Останні, як повідомила власкору «УМ» старший інспектор відділу зв’язків із громадськістю обласної міліції Яна Холодна, вже встановили факт підробки.

Як саме це відбувалося? Юнак стверджує, що в оригіналі свого сертифіката просто «домалював» потрібну кількість балів олівцем, а потім відксерив виправлений документ. При цьо­му про свої «художества» не повідомляв навіть батькам.

Однак чи настільки простими та наївними були його дії? Принаймні у винятково ксероксній версії підробки правоохоронці сумніваються. Всі крапки над «і» їм належить розставити після розслідування одразу двох кримінальних справ за фактами підробки документів та їх використання, порушених співробітниками Октябрського райвідділу міліції Полтави.