«Тартак» підсобляє!

18.08.2009
«Тартак» підсобляє!

Положинський працює не покладаючи рук. (Фото www.kr2012.com)

Всеукраїнська акція «Відродимо Запорозьку Січ!», як відомо, стартувала 19 червня. До благородної справи небайдужі українці долучаються з огляду на «реалії» власного гаманця: успішні бізнесмени, підприємці й особи юридичні стають меценатами, а пересічні громадяни поповнюють спеціальний рахунок дзвінками на телефон: 8–900–300–10–90 чи SMS–повідомленнями на короткий номер: 1090 (у такий спосіб автор цих рядків додав і свої дві десятки до «огривлення» об’єктів історико–культурного комплексу). Усього ж, як повідомив заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, зібрано вже понад 100 тисяч гривень, яких вистачить для встановлення протипожежної безпеки й внутрішнього оздоблення церкви козацької доби.

До 14 жовтня, тобто Дня українського козацтва, певен віце–спікер, завершать усі роботи і з відновлення історичної пам’ятки на Хортиці, і з формування нового реєстру сучасної Запорозької Січі — на кштал­т відомого колись Зборівського реєстру. Суттєвий штрих: до сучасного реєстру буде занесено як козаків, так і меценатів, учасників відбудови Січі. З–поміж осіб юридичних першим, поза всілякими сумнівами, на почесному місці буде вписане очолюване Героєм України Віталієм Сацьким ВАТ «Запоріжсталь»: завдяки благодійному внеску (12,5 мільйона гривень) саме цього підприємства і розпочалося наприкінці 2004 року спорудження історико–культурного комплексу на Хортиці.

Наразі на легендарному острові вирує життя у волонтерському таборі. Ентузіасти майже з усіх регіонів України ділом засвідчують своє розуміння простої істини: на казну держави надійся, а сам — рукави засукуй! Долучився до всеукраїнської акції і лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський. З лопатою в руках співак задніх не пасе: «Копаю «схованку» для прокладання труби, якою тектиме вода у резервуар. З нього, коли що, гаситимуть пожежу». Додам, що Сашко Положинський є членом оргкомітету акції — як, до речі, і Микола Томенко, й відомі спортсмени Василь Вірастюк та Андрій Медведєв, наш земляк Влад Яма, Валерій Харчишин («Друга ріка»), Фоззі (ТНМК)...

Дирекція заповідника розраховує на підмогу волонтерів, відтак розіслала відповідні запрошення до багатьох областей. Хто відгукнувся і вже приїхав — живе і харчується на базі відпочинку. Керівник історико–культурного комплексу «Запорозька Січ» Михайло Левченко каже, що обіди волонтерам подають в облаштованій за всіма козацькими традиціями трапезній. Ще принаймні десять днів проведе на Хортиці разом з іншими однодумцями й Андрій Пудлик із Терпополя: у курені кошового отамана з цеглин він викладає піч. «Тут усе буде максимально наближене до козацького побуту тих часів, навіть узимку курінь опалюватимуть дровами, — розповів тернополянин. — За освітою і способом заробляння на хліб я — бізнесмен. Хобі ж моє — «копатися» в історії рідної держави».