НОВИНИ ПЛЮС

18.08.2009

Грузія покидає СНД

Сьогодні Грузія офіційно вийде зі складу Співдружності Незалежних Держав, про що вона повідомила виконавчі органи СНД ще минулого року, відразу після початку військового конфлікту з Росією. 18 серпня країна завершує всі офіційні процедури для виходу з цієї проросійської організації. Як заявив заступник міністра закордонних справ Грузії Давид Джалаганія, всі договори, підписані Грузією в рамках СНД з іншими державами, залишаються чинними.

Зіткнення винищувачів

У небі над підмосковним селищем Жуковське, де проходили репитиції повітряного шоу до міжнародного авіасалону МАКС–2009, зіткнулися два винищувачі Су–27 з групи «Російські витязі». Пілоти катапультувалися, однак один із них, командир пілотажної групи «Російських витязів» Ігор Ткаченко загинув, повідомляє радіо «Свобода». На землі в районі падіння літаків зруйновано три будинки й один гараж, жертв серед населення немає, сповістила інформагенція «Інтерфакс». Проте вчора російські інтернет–видання повідомили, що троє мешканців Жуковського, які постраждали внаслідок авіакатастрофи, звернулися до московських клінік по допомогу. Помічник головкома ВПС Росії Володимир Дірк сповістив «Інтерфакс», що обидва бортові самописці винищувачів знайдено, фахівці розпочали розшифрування їхніх записів. Комісія з розслідування причин трагедії, за словами пана Дірка, розглядає всі версії, зокрема й потрапляння птаха у двигун, проте домінуючої версії наразі не випрацювано.

Китайці розправилися з отруйним заводом

Учора сотні селян у китайській провінції Шеньсі штурмували плавильний завод, діяльність якого, на їхнє переконання, спричинила отруєння свинцем близько 600 місцевих дітей. Натовп зніс 300–метровий паркан, увірвався на територію підприємства і почав громити вантажівки, які возять руду, повідомляє агенція «Синьхуа». Для того, щоб зупинити розправу, до заводу прибули сотні поліцейських.

Це підприємство, що працює в провінції Шеньсі з 2006 року, обіцяло разом із місцевою владою переселити людей, які мешкали в радіусі півкілометра від виробничих цехів. Утім із 580 родин перселили лише 156. Тим часом концентрація свинцю у повітрі перевищує норму в 6,5 раза. Нещодавно свинець було виявлено в крові 85% місцевих дітей.

Ахмадінеджад запросив до роботи жінок

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад має намір запропонувати трьох жінок на посади міністрів, повідомляє РІА «Новості». Жінки будуть уперше в історії Ісламської республіки Іран обіймати такі високі посади.

...та відпустив із–за ґрат француженку

Громадянку Франції Клотильду Рейс, яку було затримано під час народних хвилювань у Тегерані після виборів президента Ірану 12 червня, випустили з–за ґрат. 24–річна Рейс викладала у Тегерані французьку мову й каже, що вийшла на вулиці столиці з цікавості до події, а не для того, щоб підтримати опозицію, незгодну з результатами виборів. Француженку було звинувачено в Ірані у зборі та передачі даних за кордон про антиурядові демонстрації. Жінку було звільнено після наполягань Парижа.

«Маневри» НАТО на пляжі

Моряки НАТО з Бельгії, Голландії та Великої Британії минулої середи проводили неподалік курортного міста Віго, що на північно–західному узбережжі Іспанії, навчання з глибоководного занурення та пошуку мін на морському дні. 16 із них включно з військовослужбовцями–жінками вирішили розширити план маневрів і подалися на швидкісних моторних човнах до міського пляжу Саміл, де на той час перебували до 40 тисяч відпочивальників. Добряче підпилі, як було встановлено пізніше, моряки почали демонструвати можливості своїх швидкісних човнів у зоні для купання та загалом тероризувати відпочивальників. Лише через три години натовців заарештували прибулі на човнах військовослужбовці іспанської цивільної гвардії. Командувач британського підрозділу Бретт Дові та міністерство оборони Великої Британії вибачилися за поведінку своїх моряків перед іспанськими офіційними особами.

Вибачення не врятували «веселих моряків» від штрафу в розмірі 180 тис. євро.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>