Вето б’є в набат

18.08.2009
Вето б’є в набат

Попередні законодавчі доробки депутатів пішли в макулатуру. Тепер вони долають вето. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Цього тижня Верховна Рада все–таки збереться на позачергову сесію. Голова парламенту Володимир Литвин скликав депутатів на 10–ту годину п’ятниці. Традиційно, за годину до початку роботи депутати зберуться на погоджувальну раду.

Ініціатива зібрати «позачергівку» надійшла від БЮТівців. Минулої п’ятниці, коли в політикумі почали ширитися чутки про позачергову сесію, багато тимошенківців і самі не знали, що за кілька днів їм доведеться зібратися в будівлі парламенту. Та це й не дивно: БЮТ ще до початку канікул зібрав кілька комплектів підписних листів, які дозволяли скликати позачергові засідання та сесії хоч щотижня.

Перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін повідомив, що на порядку денному стоятиме два важливих питання: подолання вето Президента на закон про зміни до бюджету, який, зокрема, перед­бачав фінансування Євро–2012, а також внесення змін до закону про вибори Президента. Щоправда, як розповів спікер ВР Володимир Литвин, із останнім питанням ще не все очевидно, бо законопроект перебуває на підписі в Президента. «У нас тут є певна колізія, оскільки цей закон поки ще не повернуто з рішенням Президента», — зазначив спікер.

Cам Віктор Ющенко вже не раз заявляв, що заветує закон. Тому нема сумнівів, що у п’ятницю депутати двічі долатимуть вето. Представник Президента в парламенті Ігор Попов учора заявив, що глава держави має багато зауважень до закону. Втім Попов прогнозує, що насправді жодну з пропозицій Віктора Ющенка не буде підтримано. Відтак, прогнозує постпред, нас чекатиме надзвичайно брудна виборча кампанія з побиттям агітаторів, війнами в судах та іншими непередбачуваними ситуаціями. За словами Попова, після оголошення результатів виборів можливі міжнародні скандали та акції протесту. Він висловив думку, що, враховуючи подібні сценарії, краще проводити вибори на основі старого закону.

Що ж до проекту про фінансування Євро–2012, то Юлія Тимошенко особисто взялася агітувати депутатів за «підвішений» законопроект. Учора на прес–конференції вона зазначила, що закиди на адресу уряду щодо того, що він готуватиметься до чемпіонату за рахунок емісійних коштів, несправедливі. «Все, що говориться про емісію, яка нібито має бути здійснена, щоб виконати цей закон, — це абсолютна неправда. Це контрпропаганда проти нормальної здорової роботи бюджету, урядів і, по суті, обслуговування програми Євро–2012 фінансово», цитує Тимошенко УНІАН. За словами Прем’єрки, йдеться про кошти, які Національний банк отримав унаслідок рефінансування банків.

Насамкінець додамо, що зовсім скоро, у перший вівторок вересня, відбудеться відкриття чергової сесії парламенту.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Голова Верховної Ради України пропонує провести засідання міжпарламентської комісії зі співпраці ВРУ та Федеральних Зборів Росії. На думку Володимира Литвина, на такому засіданні слід напрацювати пропозиції з подолання кризи в українсько–російських відносинах невідкладно. Спікер пропонує провести збори у вересні. Відповідну пропозицію Литвин надіслав голові Ради Федерації Федеральних Зборів Росії Сергію Миронову та голові Держдуми Федеральних Зборів РФ Борису Гризлову. Український спікер висловлює впевненість у тому, що парламенти двох країн спроможні «перевести діалог між Україною та Росією із площини взаємних претензій і звинувачень у конструктивне річище». Литвин знову хоче стати «об’єднувачем». Насправді ж таке масове шоу за участі українських та російських політиків має всі шанси перетворитися на гарячу і неконтрольовану полеміку — куди там Шустеру.