Або здобути, або в еліті не бути

18.08.2009
Або здобути, або в еліті не бути

Олексій Печеров проти угорців показав свою поки найкращу гру в майці збірної за останній час. (Фото з сайту ФІБА.)

Учора ввечері в Естонії визначалося, чи продовжить наша збірна боротьбу за збереження прописки в еліті європейського баскетболу. Чергова поразка практично поставила б хрест на цих мріях. З іншого боку, перед візитом до Балтії підопічні Валентина Мельничука суттєво поліпшили собі настрій, адже в Києві обіграли команду Угорщини — ту саму, що так познущалася над «синьо–жовтими» у першому турі кваліфікаційного турніру.

Перша половина київського поєдинку проти угорців також не вселяла приводів для оптимізму. Попри те, що наші хлопці домінували під щитами і назбирали загалом аж 56 підбирань, в атаці вони виглядали сумно. Що вже казати, якщо перший триочковий українці закинули лише у третій чверті: відзначився Олексій Онуфрієв. До його влучного «пострілу» у нашому пасиві значилося з півтора десятка промахів із–за шестиметрової дуги.

Через це більшу частину поєдинку наші хлопці намагалися ліквідувати відставання, а на велику перерву пішли із негативним «сальдо» у 12 пунктів. Угорці вкотре відзначилися чудовою командною грою, прихильником якої є й Мельничук, головний тренер «синьо–жовтої» збірної. Українці ж більше сподівалися на індивідуальні дії, і перші два періоди їм це зовсім не вдавалося.

Прорив стався після уже згаданого «трюльника» Онуфрієва. Надалі господарям вдавалися як точні кидки, так і ефектні дії у захисті з блок–шотами. У нас тут виділявся Олексій Печеров, який нарешті зіграв як справжній лідер і зробив у підсумку «дабл–дабл». Цікаво, що в кожному матчі ці функції в нас виконує інший виконавець. Скажімо, в Чехії найрезультативнішим був Олександр Кольченко, але у звітній зустрічі він не показав абсолютно нічого.

Мінус перемоги над угорцями — в тому, що українській збірній не вдалося ліквідувати різницю в 24 очки, зафіксовану після візиту до сусідів. «Поки що всі команди нашого квартету виграють удома й програють на виїзді, але на нас лежить тягар розгромної поразки в першому турі», — розуміє це і Валентин Мельничук.

«Усі наші суперники рівні за класом, і нам треба спробувати здобути хоч одну виїзну перемогу для успішного завершення турніру», — це вже Олексій Печеров розмірковує над ситуацією в турнірній таблиці. Ця «одна перемога» мала статися вчора ввечері.

А тим часом розташування збірної залишив Кирило Фесенко — один із наших представників у НБА. Проти угорців він не зіграв жодної хвилини, і така ситуація, схоже, не надто сподобалася амбіційному центровому. Хоча офіційною версією від’їзду Кирила є травма гомілкостопа, якої він зазнав на тренуванні.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний турнір за право залишитися в дивізіоні А чемпіонату Європи. Група С. 4–й тур

Україна — Угорщина — 77:69 (Печеров, 28 очок + 17 підбирань; Лукашов, 13; Онуфрієв, 11; Ліщук, 11 — Немец, 19), Чехія — Естонія — 80:54.

Турнірне становище: Чехія — 7 очок, Угорщина, Україна — 6, Естонія — 5.