Каліф на годину

18.08.2009

Черговий етап розіграшу національного Кубка подарував уболівальникам кілька надзвичайно цікавих протистоянь, вивів до 1/8 фіналу сільську команду з другої ліги і став нещасливим одразу для п’яти клубів елітного дивізіону. Щоправда, лише один із них змагався проти представника нижчого класу, решта ж зустрічалася з колегами з прем’єр–ліги.

 

Дербі по–київськи

Парадокс: жереб у 1/16 фіналу Кубка України звів між собою чотири столичні команди, але Київ їхніх поєдинків не побачив. «Арсенал» та «Динамо» змагалися в Борисполі, де місцевий стадіон значиться однією з домашніх арен «канонірів». ЦСКА та «Оболонь», у свою чергу, мірялися силами в Чапаєвці, на стадіоні клубної бази «Динамо». Армійці уже давненько приймають своїх суперників саме там, адже їхня арена на Повітрофлотському проспекті перебуває у плачевному стані.

Протистояння ЦСКА та «пивоварів» було цікаве й тим, що нинішній наставник «Оболоні» Юрій Максимов зовсім нещодавно тренував команду Міністерства оборони. І колишні підопічні на повну показали, чого навчилися за роки його наставництва: представники другої ліги весь матч вели в рахунку, і лише наприкінці зустрічі «підсіли» та дозволили опонентам відновити рівновагу. У серії ж післяматчевих пенальті вправнішими виявились вищі за рангом «оболонці».

Інтригуючим був і поєдинок у Борисполі, де чемпіон країни лише з мінімальним розривом переграв «Арсенал». У динамівців перший м’яч за головну команду забив Євген Хачеріді, а Артем Мілевський за рахунку 1:1 реалізував дуже сумнівний пенальті. «Гра була нервовою, особливо тоді, коли опоненти зрівняли рахунок. Добре, що все завершилося для нас успішно», — радів перемозі молодий захисник Хачеріді.

Хай живе новий король!

Полтавській «Ворсклі» — переможниці минулого розіграшу — довелося зійти з нової дистанції вже на стадії 1/16 фіналу. Цікаво, що в цьому раунді володарі Кубка вилітали вже не раз: така доля колись спіткала «Чорноморець» та «Динамо». Щоправда, тоді ці клуби програвали представникам нижчих ліг, тоді як полтавці поступилися колегам по елітному дивізіону, що, може, трішки потішить їхнє самолюбство.

«Ворскла» грала непогано, але опоненти із запорізького «Металурга» продемонстрували те, що називають «кубковим характером». Гості зрівняли рахунок на останніх хвилинах основного часу, а потім у складі «металургів» знайшовся «джокер» в особі південнокорейського легіонера Хун Хі Хванга. Цей нападник поки не розуміє жодного слова з того, що кажуть йому партнери по команді, але футбольною мовою послуговується непогано — забитий м’яч став для нього дебютним за першу команду «Металурга».

«Програвати завжди сумно. У нас п’ятеро футболістів грали за різні збірні, тому десь не було потрібної свіжості», — пояснює причини невдачі тренер «Ворскли» Микола Павлов.

Віч–на–віч з уболівальником

Для футболістів одеського «Чорноморця», які єдині з представників прем’єр–ліги поступилися команді з нижчого дивізіону, невдачі не закінчилися поразкою в Алчевську. В одеському аеропорту, куди команда прилетіла після «облому» на Луганщині, «моряків» очікували кілька десятків уболівальників — завзяті фани висловили футболістам своє «фе» з приводу останніх результатів команди. Не всі гравці були готові почути неприємні слова на свою адресу. Лише четверо представників основного складу вийшли до фанатів і близько півгодини спілкувалися з ними. Невідомо, чи змогли футболісти переконати роздратованих прихильників, але рівень поваги до цих спортсменів після такого сміливого кроку має зрости.

До речі, діями «Чорноморця» в Алчевську з тренерської лави керував Ігор Наконечний, який раніше був помічником Віктора Гришка. Про відставку останнього ніби не йдеться, але після такого невдалого старту в сезоні доля фахівця практично вирішена.

Стосовно інших цікавих результатів, то заслуговує на увагу вихід до 1/8 фіналу друголігової «Єдності» із села Плиски Борзнянського району Чернігівської області. Суперник «Єдності» випав не найважчий: тернопільська «Нива» сама недавно виступала в другому дивізіоні. Наступний же опонент обіцяє бути набагато сильнішим.

А «Металіст» відправив до прикарпатського Бурштина повністю другий склад — цим Мирон Маркевич показав своє ставлення до Кубка України. Однак «Енергетикові» не вдалося здолати дубль харків’ян.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/16 фіналу. «Сталь» (Ддз) — «Таврія» — 0:4 (Ковпак, 5; Платон, 8; Фещук, 82, 90+1; нереалізоване пенальті: Прима, 12 («С»)), «Полтава» — «Фенікс» — 0:2 (Луценко, 83; Корольков, 87), «Шахтар» (Свердловськ) — «Іллічівець» — 1:3 (Кир’янов, 3 — Пуканич, 23 (пен.), 79 (пен.); Касьян, 64), «Миколаїв» — «Кримтеплиця» — 0:1 (Візавер, 25), «Закарпаття» — «Дніпро» — 2:3 (Невуче, 8; Артеменко, 53 — Селезньов, 37 (пен.), 45; Лисицький, 73), «Єдність» — «Нива» (Т) — 2:1 (Богданов, 20, 45+1 — Куянов, 10; нереалізоване пенальті: Богданов, 45 («Є»)), «Арсенал» (К) — «Динамо» — 1:2 (Мазілу, 58 — Хачеріді, 23; Мілевський, 61 (пен.)), «Сталь» (А) — «Чорноморець» — 1:0 (Казанков, 32), «Харків» — «Карпати» — 1:5 (Кикоть, 80 — Худоб’як, 31, 34; Кузнєцов, 39 (пен.); Кожанов, 58; Батиста, 67), «Енергетик» — «Металіст» — 0:1 (Гайдаш, 15), «Нафтовик» — «Металург» (Д) — 1:1 (Єсип, 40 — Воловик, 66); по пенальті — 2:4), ЦСКА — «Оболонь» — 3:3 (Поліщук, 49, 54; Бабич, 57 (пен.) — Куценко, 39 (пен.); Сибіряков, 64; Морозюк, 84 (пен.); по пенальті — 2:4), «Дністер» — «Шахтар» (Д) —1:6 (Полтавець, 76 (пен.) — Кобін, 13; Вілліан, 37; Фомін, 38; Жадсон, 52; Полянський, 74; Агахова, 81), «Кривбас» — «Зоря» — 5:0 (Мотуз, 9, 56; Бартулович, 15; Воробей, 50; Кобахідзе, 69), «Олександрія» — «Волинь» — 2:3 (Казанюк, 56; Маринчук, 67 — Пищур, 2, 59 (пен.); Лопес, 105), «Ворскла» — «Металург» (З) — 2:3 (Єсін, 35; Цуррі, 64 — Аржанов, 44; Невмивака, 87; Хванг, 116).