Без нього не було б рок–н–ролу

15.08.2009
Без нього не було б рок–н–ролу

Лес Пол. (Фото з сайту www.newsday.com.)

Винахідник електричної гітари Лес Пол, без якої важко уявити існування рок–музики, помер позавчора від ускладнень після запалення легенів, повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс». Лесу було 94 роки.

Він народився 9 червня 1915 року в містечку Воксеха, що в американському штаті Вісконсин. Народився під іменем Лестер Вільям Полфус. Модель гітари, яку він запроектував у 40–х роках на замовлення фірми музичних інструментів «Гібсон», отримала на його честь назву «Гібсон Лес Пол». Серійний випуск цієї гітари почали 1952 року. Вона відразу мала великий попит, і цьому інструменту й досі віддають перевагу найвідоміші рок–гітаристи світу. Окрім гітари, Лес Пол винайшов також метод багатоканального запису звуку, завдяки якому музиканти будь–коли можуть додавати до базової мелодії довільну кількість інших музичних інструментів. Леса Пола офіційно вважають винахідником восьмидоріжкового магнітофона.

Лес Пол і сам дуже пишався винаходом електрогітари. Через роки він скаже: «Несподівано виявилося, що сила цього інструменту стала дуже важливим елементом музики. Саме електрогітара надавала силу та експресію у висловленні почуттів, робила музику несамовитою».

Електрична гітара «Гібсон Лес Пол» уже стала легендою. 2005 року на аукціоні «Крісті» модель цієї гітари 1955 року було продано за 45 тис. 600 доларів.

Лес Пол був не лише винахідником, а й чудовим джазовим музикантом. Він записав десятки платівок, демонструючи можливості свого інструменту. Він як музикант–акомпаніатор також записував платівки зі своєю дружиною, популярною у 50–х роках співачкою Мері Форд. 11 його власних музичних творів очолювали чарти Америки. Він є власником 36 золотих платівок, тобто стільки його альбомів розійшлися накладом більше 500 тис. примірників.

Лес Пол активно концертував та виступав у музичних клубах до 90–го року життя, доки артрит та втрата слуху не змусили його залишити сцену. З Лесом тісно співпрацювали та дружили такі легенди рок–гітари, як «бітл» Пол Маккартні, Едж із групи U2, Джиммі Пейдж із Led Zeppelin, Слеш із Guns N’ Roses, Піт Тауншенд із The Who та багато інших.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>