«Я одкручу голову нєх... дєлать»

14.08.2009
«Я одкручу голову нєх... дєлать»

У Лохвицькому «білому домі» не всі в білому... (Фото з сайту www.lohvitsa.org.ua.)

Погрози з боку голови Лохвицької районної ради Володимира Борисенка, котрого свого часу обрали до місцевого органу представницької влади від Соціалістичної партії, на адресу кореспондента на громадських засадах тамтешньої приватної газети «Лохвицький край» Сергія Ніконова пролунали під час виконання журналістом своїх безпосередніх професійних обов’язків. Як повідомив власкору «УМ» редактор згаданої газети Олег Лісняк, ще на початку липня кореспондент одержав завдання перевірити повідомлення з села Млинів, де місцеві мешканці та відпочивальники звернули увагу на земляні роботи за кілька десятків метрів від пляжу, фактично на березі річки Сула. Робота екскаватора там скаламучувала воду так, що вона ставала непридатною для купання та відпочинку.

Щоб розібратися в усьому, пан Сергій опитав мешканців села, котрі живуть поблизу, та інших свідків початку зведення тут приватного житлового будинку голови райради Володимира Борисенка. Останній приїхав сюди саме під час перебування на будові газетяра й давав йому пояснення особисто. Мовляв, земельна ділянка виділена йому сільрадою на законних підставах, порушення природоохоронного законодавства він не допустить, навпаки — вже вивіз звідси немалі купи сміття, тож берег після будівництва стане набагато чистішим. Про все те пан Сергій і написав у проілюстрованому трьома фото матеріалі «На березі Сули буде житловий будинок».

Однак поруч із ним журналісти змушені були розмістити ще одну публікацію — вже від редакції та засновника газети. Починалася вона «розшифруванням» диктофонного запису розмови газетяра Сергія Ніконова із головою райради Володимиром Борисенком, в якій останній вдається до брутальних погроз та залякувань на адресу кореспондента, намагаючись запобігти появі в газеті матеріалу про згадане будівництво. Щоб читачі збагнули «температуру» цієї розмови, варто процитувати початок «спічу» пана Борисенка дослівно: «Значить, я оце по–людськи кажу: знач, єслі ти про мене хоть слово де–небудь напишеш, повір мені, 100 чи 500 доларів найду всігда. Я одкручу голову нєх... дєлать. Прєдупрєждаю. Це не як голова районної ради. Як Борисенко. Якщо ти про мене як про Борисенка що–небудь напишеш, голову одкручу зразу. Надоїло жить — давай. Повір, в мене хвате ума й грошей це зробить».

Подібні погрози з міцними нецензурними слівцями під час цієї розмови на адресу Сергія Ніконова лунали в різних варіаціях. При цьому голова райради «налягає» на те, нібито газетяр чимось посягає на його «лічне», тобто особисте життя та приватну власність, плутаючи, як кажуть, грішне з праведним. Оскільки в цьому випадку йдеться зовсім не про особисте життя керівника представницької влади району, а про право громади знати, що саме будується в зоні відпочинку на березі річки і про святий обов’язок журналіста й газети про це громаду інформувати.

Із приводу згаданих погроз редакція та засновник газети «Лохвицький край» звернулися до правоохоронних органів. Після того начальник обласного міліцейського главку Михайло Цимбалюк поінформував журналістів, що бере цю заяву на особистий контроль. Однак учора редактор газети Олег Лісняк повідомив «УМ», що з місцевого райвідділу міліції вже отримано відповідь про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом погроз, оскільки, мовляв, його категорично заперечує голова райради, а технічної експертизи аудіозапису не було. Експертизу ж можна зробити тільки після порушення кримінальної справи... З таким вердиктом у редакції не згодні. Тож в учасників конфлікту вже брали пояснення співробітники міліції та СБУ з Полтави.

Учора в телефонній розмові з власкором «УМ» голова Лохвицької районної ради соціаліст Володимир Борисенко зазначив, що він визнає тільки факт розмови з кореспондентом без жодних погроз і залякувань зі свого боку. Пояснити, звідки ж узялися оті погрози та залякування на диктофоні, Володимир Іванович не може. «Розкручування» ж теми погроз голова райради вважає «політичним замовленням» опонентів, оскільки «дружина голови райдержадміністрації є одноосібним засновником цієї газети». Голова РДА в Лохвиці — «нашоукраїнець».