Ведмедю, на себе подивись!

14.08.2009
Ведмедю, на себе подивись!

Віктор Ющенко відповів російському опонентові з Криму, не перериваючи відпустку. (Фото з архіву «УМ».)

Витримавши паузу, Віктор Ющенко вчора оприлюднив листа до свого російського колеги Дмитра Медведєва та звернення до українського народу. Президент України зауважив, що «дуже розчарований недружнім характером» послання президента Росії. «Не можу не погодитися з тим, що в стосунках між нашими країнами є серйозні проблеми, проте дивно, коли ви повністю виключаєте відповідальність за це з боку Росії», — пише Ющенко в листі до номінального господаря Кремля. І, наголошуючи на тому, що наша держава «ніколи не відходила від принципів дружби і партнерства (з Росією), зафіксованих у великому договорі 1997 року», нагадує: згідно з цим договором, наші країни мають будувати відносини одна з одною на основі «принципів взаємної поваги та суверенної рівності».

«Відійшовши від емоцій», Президент по пунктах відповідає на претензії північного сусіда. Наголошуючи, зокрема, що позиція України щодо минулорічних подій — «загальновідома та збігається з позиціями практично всіх країн світу», які визнають територіальну цілісність і непорушність кордонів будь–якої суверенної держави. «Безпідставними є й закиди щодо постачання зброї до Грузії», — констатує Ющенко, висловлюючи жаль із приводу того, що Росія продовжує вперту кампанію формування іміджу України як порушника міжнародних правил та режимів у галузі військово–технічного співробітництва. В. Ю. нагадує російському Медведєву, що «Грузія не була і зараз не є об’єктом жодних міжнародних санкцій чи ембарго з боку міжнародних організацій на поставки озброєнь, військової техніки чи товарів подвійного використання».

«Не може бути предметом політичних нарікань із боку Росії і курс України на інтеграцію в НАТО, — наголошується в листі. — Це змушує нас знову повторювати прописні істини про те, що право на вибір міжнародних засобів забезпечення національної безпеки, зокрема участі у військово–політичних союзах, є невід’ємним елементом державного суверенітету будь–якої країни, і Росія має його поважати». «Прагнення нашої держави до набуття членства в Альянсі жодним чином не спрямоване проти Росії, а остаточне рішення щодо вступу до НАТО прийматиметься лише після проведення всенародного референдуму», — вкотре акцентує Президент.

Також Ющенко нагадує, що, хоч Конституція й забороняє розташування на території України військових баз іноземних держав, наша країна залишається вірною договірним зобов’язанням щодо перебування у Криму Чорноморського флоту РФ. Натомість російська сторона регулярно допускає грубі порушення двосторонніх домовленостей та законодавства України.

Ющенко висловлює категоричну незгоду з тезою про «нібито витіснення російської мови з громадського життя в Україні», адже «елементарні неупереджені оцінки мовної ситуації в Україні й Росії свідчать зовсім про зворотні факти», і це саме українська меншина в РФ «практично позбавлена можливості реалізовувати право на задоволення своїх національно–культурних потреб».

Підсумовуючи, український Президент висловлює переконання, що розв’язання наявних проблем в українсько–російських взаєминах потребує інтенсивної роботи. «Тому рішення відкласти приїзд нового російського посла в Україну, безумовно, не сприятиме конструктивному розвитку наших відносин».

 

P.S. Учора президент РФ Дмитро Медведєв підписав указ про призначення Михайла Зурабова надзвичайним і повноважним послом в Україні. Про це повідомляє РІА «Новості» з посиланням на прес–службу Кремля.

Нагадаємо, що у вівторок Медведєв у своєму посланні заявив, що почекає з направленням нового посла до Києва.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Політики й експерти продовжують аналізувати звернення президента Російської Федерації до Президента України. Представник Держдепартаменту США Філіп Кроулі, коментуючи послання Медведєва, наголосив: «Україна є суверенною державою. Вона має право відстоювати свої інтереси у той спосіб, який вважає потрібним, і ухвалювати власні рішення, у тому числі й про вступ до НАТО. І ми, безсумнівно, підтримуємо це», — наголосив Кроулі, водночас зазначивши, що США зацікавлені в конструктивних взаєминах Москви та Києва.

«Заява Дмитра Медведєва покликана позиціонувати його як більшого російського націоналіста, ніж Володимир Путін, — вважає заступник голови парламентської фракції «Наша Україна — Народна самооборона» Тарас Стецьків. — Але головне вістря послання спрямоване проти України як держави». «Російське керівництво усвідомлено взяло курс на ескалацію напруження у відносинах з Україною, — заявляє «самооборонець». — Цей курс — прямий наслідок раніше прийнятої стратегії на реставрацію автократичної Російської імперії, необхідною умовою якої є відновлення панування на пострадянському просторі, в першу чергу, над Україною». Стецьків вважає, що посланням Медведєва російське керівництво «тактично об’явило себе учасником президентських виборів в Україні». «Росія обов’язково скористається тим, що українська влада критично ослаблена внутрішньою боротьбою на взаємознищення», — констатує «нунсівець», закликаючи можновладців «до консенсусу всередині владної еліти — якщо на першому місці стоїть державний інтерес».