Смітник на вулицях Тернополя

11.08.2009
Смітник на вулицях Тернополя

Так виглядали вчора, у понеділок, прибудинкові території з контейнерами для сміття. (Фото автора.)

Уже десять днів тернопільські комунальники не мають змоги вивозити з міста побутове сміття. Переповнивши контейнери біля житлових будинків, воно почало розкладатися і розповсюджувати жахливий сморід, чому сприяє досить висока денна температура повітря. Як «УМ» уже повідомляла, надзвичайна ситуація викликана тим, що мешканці прилеглих до міського сміттєзвалища сіл перекрили під’їзд до нього і не пропускають сміттєвози. Гігантське звалище заборонили екологи ще у 1997–му. З того часу навколо нього перманентно виникали більші чи менші конфлікти, але владі вдавалося знаходити компроміси з селянами. Цього разу — після того, як 1 серпня закінчився строк квітневої обіцянки міськради знайти нарешті інше місце під сміттєзвалище — протистояння досягло критичної точки. Наразі мешканці сіл Малашівці, Ігровиця та Верхній Івачів блокують під’їзд до сміттєзвалища цілодобово, перекривши дорогу власними автомобілями та встановивши поряд намети.

8 серпня Тернопільський окружний адміністративний суд у відповідь на позовну заяву виконкому міськради визнав дії селян незаконними і заборонив їм перекривати дорогу до Малашівського сміттєзвалища. Однак поки що силою ніхто людей не розганяє, оскільки, відповідно до чинного законодавства, судове рішення підлягає оскарженню у десятиденний строк. Тим часом, як повідомив «УМ» керівник прес–служби Тернопільської міської ради Олег Удич, мерія докладає усіх зусиль, аби вирішити проблему. У місті вже котрий день працює спеціальна протиепідемічна комісія, яка ухвалила рішення встановити біля житлових будинків додаткові контейнери, придбати рідинонепроникні мішки великої ємності для збирання твердих побутових відходів, терміново провести позапланові дезінфекційні, дезінсекційні й дератизаційні роботи. Працівники ЖЕКів звертаються до тернополян з проханням викидати сміття лише у спеціальних поліетиленових пакетах, а також утриматися від заповнення контейнерів великогабаритним сміттям. Водночас вирішується питання з обласною радою щодо того, аби у найкоротші строки знайти неподалік Тернополя відпрацьований кар’єр, куди можна було б тимчасово вивозити міське сміття.

Ситуацію навколо вивезення й утилізації тернопільського сміття розглянули й на засіданні обласної комісії з питань техногенно–екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка визнала роботу Тернопільської міськради щодо експлуатації Малашівського сміттєзвалища за період з 1997 року незадовільною. Обласній санітарно–епідеміологічній станції та державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в області доручено вжити невідкладних заходів щодо «недопущення порушення санітарних норм в місті Тернопіль».