Золота тухлятина

11.08.2009

«Золотим дном» для начальника управління соціального захисту Березанского району Світлани Таран виявилася закупівля м’яса, риби та овочів для пенсіонерів, які мешкають у будинку для літніх людей (село Тузла). Жінка скуповувала за безцінь потрухи та субпродукти з простроченим терміном давності або сумнівної якості, а в накладних проводила ці неліквіди як м’ясо вищого гатунку. Таким чином, за півроку її активної діяльності літні люди, згідно з фальшивими накладними, з’їли кілька тонн свинячої вирізки й дієтичної телятини. Також дідусі та бабусі нібито «ласували» севрюгою та осетриною, яку насправді і в очі не бачили.

Обман розкрили, коли кухареві довелося вчергове готувати «делікатес» для пенсіонерів із... протухлих субпродуктів. Від «м’яса вищого гатунку» ішов такий сморід, що приховати злочин просто не могли! Кухарі злякалися, що потравлять людей і їм доведеться за це відповідати. Досі вони мовчали про витівки начальниці під загрозою звільнення. Тепер же забили на сполох, і разом із завідувачем стаціонарного відділення будинку для старих Галиною Хомич викликали на місце санепідемстанцію, ветеринарну службу та міліцію. Відповідні аналізи підтвердили, що м’ясо взагалі не придатне для вживання.

Після складання протоколу довго шукати хитру чиновницю не довелося: вона сама прибігла на місце події, дізнавшись про «бунт на кораблі». Жіночка сподівалася залякати своїх робітників і сховати тухлятину. Але не встигла й потрапила під слідство. Коли міліція стала розбирати подробиці афери, з’ясувалося, що чиновниця перетворила державну установу майже на особисту «фірму». Окрім махінацій із продуктами харчування, Світлана Таран нагло «вибивала» гроші з беззахисних пенсіонерів. У такий спосіб вона привласнила понад 15 тисяч гривень. Не залишився без її «уваги» і персонал (22 людини) будинку для старих, від якого чиновниця зажадала віддати до фонду установи свої премії — по 1000 гривень кожна. Гроші були потрібні нібито на благоустрій території, яку так і не прибрала. А привласнені жінкою кошти просто зникли.

Тих, хто був не згодний із такою ситуацією, миттєво звільняли. Зараз Світлана Таран відсторонена від займаної посади. За виявленими фактами зловживань проводять розслідування.