Віталій Кличко: Я Черновецькому не лікар

08.08.2009
Віталій Кличко: Я Черновецькому не лікар

Літо в Києві — це відсутність «правлячої» верхівки. Якщо мер Черновецький прогулює роботу і впродовж усіх інших сезонів, то влітку сам його небесний патрон велить відпочивати. Решта депутатів Київради не відстає. Хоча, приміром, Віталій Кличко не почиває на лаврах, а трудиться. Щоправда, на спортивній ниві. 26 вересня лідер фракції Блоку Кличка у Київраді захищатиме титул чемпіона світу за версією WBC у бою з американцем Крісом Ареолою. Однак авторка цих рядків мусить зізнатися, що значно більше її цікавить, коли у моральний нокаут (а ще краще — у відставку) буде відправлено чинного столичного голову. Та поки що позачергові мерські вибори — не на часі. З Кличком ми говоримо про більш нагальні проблеми. І чи не найбільше з усього сказаного вражає факт, що, виявляється, штрафи за вирубані дерева складають чи не найстабільнішу частину доходів міського бюджету. Уявімо ж, скільки у Києві нищать зелених насаджень, якщо кошти за людську тупість і підлість крапають до скарбниці Черновецького з такою приємною регулярністю.

 

«Зі звіту мера ясно тільки те, що нічого не ясно»

— Пане Віталію, підбийте, будь ласка, підсумки останньої сесії Київради: для пересічного споживача новин робота депутатів виглядає такою ж беззмістовною, як і робота парламенту. Наскільки вагомим є вплив Київради на реальні процеси у місті? Чи вдалося досягти бодай якогось позитиву?

— Київрада має великий вплив на процеси у місті. Але переважно цей вплив негативний. Третя сесія п’ятого скликання закрилась до 27 серпня, тому ми можемо підбити її підсумки. Це, по–перше, провальний бюджет (прийнятий, до того ж, із значним запізненням), по–друге, продовження системного дерибану землі в Києві. А також скасування мораторію на підвищення комунальних тарифів, впровадження платної медицини. Безумовно, були ухвалені й позитивні рішення. Наша фракція переконала депутатів проголосувати за ініціативу введення системи ГМО — це допоможе врегулювати систему маркування продуктів із генетично модифікованими організмами, що, звісно, відобразиться на якості товарів. Окрім того, кияни нарешті почули «звіт» міського голови за три роки. Хоча заслухану доповідь доволі складно назвати звітом (це була лише інформація, за викладення якої мер не несе жодної відповідальності), але тепер громада переконалась: міський голова, м’яко кажучи, не дуже розуміє, чим живе зараз Київ.

— Керівник тимчасової слідчої комісії ВР Кирило Куликов зауважив у інтерв’ю «УМ», що всі злочини у Києві сходять з рук через відсутність конкретного винуватця. Адже рішення буцімто є колективними, всі вони проходять через горнило Київради. Ви відчуваєте себе частиною чужої гри?

— Я ніколи не був частиною брудних ігор влади. За кожне рішення, яке підтримала або запропонувала фракція Блоку Кличка, ми, на відміну від промерської більшості, несемо відповідальність. Ми не віддали у приватні руки жодного клаптика заповідної землі, на відміну від інших партій не голосували за підвищення тарифів, ми пропонували альтернативу цьому підвищенню. Щодо колективної відповідальності Київради, то зауважу, що хитрий мер скидає всі незручні рішення саме на свою більшість, аби потім у листівках городянам жалітися, що він був змушений підкоритися волі депутатів.

—  А яким є наразі розклад провладних та опозиційних сил? Наскільки ситуація відрізняється від минулорічної, коли більшість Черновецького утворилася тільки завдяки зраді депутатів Блоку Катеринчука? Які зараз панують настрої?

— Увімкніть ТРК «Київ» під час сесії та самі побачите, хто та як «дбає» про киян. Київрада перетворилась на шоу, де кожен працює на свою кишеню. А от виступи депутатів нашої фракції секретар Київради намагається заглушити. Перериває, вимикає мікрофон, дозволяє собі коментувати, перекручувати інформацію. Грубо порушує регламент, про що ми неодноразово заявляли в регламентну комісію з питань депутатської етики.

«Маленький і нахабний» став ще нахабнішим. І ще меншим?

— До речі, про секретаря. Чи змінив стиль керівництва Олесь Довгий? Чи залишається він, за вашими словами, таким же «маленьким та нахабним»?

— Секретар Київради став ще більш цинічним, перетворився на людину, яка відверто бреше в очі. Один із прикладів — це події останньої сесії, коли на голосування ставились питання, що навіть не мали проектів рішень. Тепер цим недбалим виконанням службових обов’язків займається прокуратура міста. Відповідний запит ми направили до Євгена Блажівського (прокурор Києва. — Авт.).

— А чи вдалося з’ясувати, на яку хворобу так довго страждав мер Києва Леонід Черновецький та на якій підставі він перебуває у відпустках так довго?

— Щодо Черновецького, то я — не лікар, і довідку він мені не показував. Його поведінку я вважаю службовим недбаль­ством та злочином проти киян.

Продам автобусну зупинку і шмат вулиці. Недорого...

— Ще рік чи півтора тому найбільшою проблемою Києва була, здається, його безконтрольна забудова. Нині економічна криза призупинила це явище. Які проблеми зараз є найбільш кричущими?

— Якщо раніше основною проблемою Києва була хаотична забудова, порушення Генплану та програми соціально–економічного розвитку, то сьогодні основні документи взагалі скасовані. Адже, як ви знаєте, Черновецький прийняв рішення про написання нового Генплану. І поки його не «намалюють», можна творити що завгодно! І тут не варто «недооцінювати» молоду команду мера: роздача землі триває. Роздають цілими вулицями, ділять парки. Масштаби перекроювання «зелених легенів» Києва досягли вже таких розмірів, що компенсація за вирубку зелених насаджень Києва — це єдина стаття дохідної частини бюджету, яка виконується на 90 відсотків. Через свою безкарність Черновецький розпродає не лише ліси та заповідні зони, а й не гребує автобусними зупинками. Зокрема, біля музею Великої Вітчизняної війни. Там він перейменував цілу вулицю, поділив її на частини та закріпив за підставними особами.

— І все одно грошей у бюджеті нема. Чи вдається відслідкувати, куди і навіщо витрачають кошти платників податків? Якими є прогнози на кінець року — чи «дотягне» Київ до грудня?

— Наша політична сила першою заявила про значне невиконання бюджету ще у вересні 2008 року. Витративши левову частку бюджетних коштів під час виборів, мерська команда почала затримки із виплатою заробітних плат. Щодо ситуації в цьому році, то динаміка виконання бюджету за 1 півріччя 2009 року показала, що кошторис Києва, незважаючи на його незначне збільшення у порівнянні з минулорічним, виконати не вдасться. За окремими показниками — до 60%. А це потягне за собою дефіцит за захищеними статтями фінансування, такими, як фонд оплати праці. Крім того, підвищення тарифів потягне за собою кризу неплатежів у комунальній сфері. А це означає важку зиму з перебоями у теплопостачанні та аваріями.

— Фахівці вашого Блоку не підраховували, скільки коштує життя у Києві? Що ви і ваш Блок можете конкретно протиставити зростанню вартості життя і зменшенню його якості?

— Життя в Києві останнім часом стало непомірно дорогим. Однокімнатна квартира у нас коштує як гарне помешкання у центрі Праги. І це при тому, що рівень комфорту життя знизився. Тоді як у Швеції на законодавчому рівні заборонено комунальним підприємствам мати прибутки. Всі гроші вкладають у розвиток системи. Тобто електростанція може бути у приватних руках, але мережі — ні. А тепер порівняйте з київською системою — бачите різницю? І таких прикладів можна наводити тисячі. Як боротися з цим? Наводити порядок треба починати з самої верхівки вертикалі влади в Києві. Створення виконкому Київради, який працюватиме під контролем єдиного представницького органу киян — Київради — допоможе придушити корупцію.

Платіні потребує мотивації. У нас же — суцільний негатив

— Вам — як спортсмену, киянину та депутату Київради — безумовно, близьке питання Євро–2012. Що говорить з приводу підготовки до чемпіонату заступник мера Євген Червоненко? Чи вірите ви, що президент УЄФА Мішель Платіні під час своєї осінньої інспекції Києва може прийняти рішення про перенесення змагань до Німеччини?

— Останнім часом про підготовку України до Євро–2012 чути лише один негатив — там гроші розікрали, тут мости не будують, десь дороги не встигають закінчити. Я знаю, що Київ має підготувати Мішелю Платіні аргументи, чому столиця бере на себе зобов’язання приймати фінал. Але для цього столицю дійсно треба готувати! Як член Координаційної ради з питань підготовки України до Євро–2012 я неодноразово порушував це питання. Я доводив, що невелика купа дрібних чиновників штовхає місто у прірву, робить усе, аби всю країну позбавили такого унікального шансу. Я закликав і закликаю зараз усіх політиків перестати коментувати хід підготовки, а серйозно взятися за саму підготовку.

Президентським виборам — ні, парламентським — так

— Скажіть, чи є у вашому розпорядженні бодай якийсь медіа–ресурс, окрім офіційного сайту? Вам не здається, що добре на медіа–ринку працює тільки Черновецький?

— Усі ми знаємо, наскільки «добре» працює на медіа–ринку Черновецький. Шановану в столиці телекомпанію він перетворив на телемагазин, який рекламує все: від речей побуту, до кінних перегонів та богослужінь. Можна лише здогадуватись, скільки мільйонів недоотримав бюджет лише від трансляції передач відомої нам церкви Сандея Аделаджі. Причому ці програми йдуть під логотипом «на замовлення ТРК «Київ». Але хтось питав у громади, чи замовляла вона таке собі? За свої ж гроші! А якщо говорити про появу в інших ЗМІ команди влади, то можна з точністю спрогнозувати приводи для цього — нам або повідомляють про чергове подорожчання, або про якусь нову геніальну ідею Черновецького з підписом «без коментарів».

— Чи братиме Віталій Кличко участь у президентських перегонах? Чи не здається вам, що така участь — і при від’ємному результаті — популяризувала б ідеї, які ви обстоюєте?

— Те, що Україна потребує змін, ні для кого не є секретом. Політика залишатиметься руйнівною до тих пір, доки партії та самі політики продовжуватимуть працювати заради своїх інтересів. Зараз я спілкуюся з людьми з різних регіонів нашої держави, й вони погоджуються зі мною, що політика — це справа кожного, треба примусити чиновників працювати на нас, а не навпаки. Зараз ми збираємо команду однодумців на національному рівні, яка б взяла на себе відповідальність за зміни ситуації в державі та взялась за їхнє вирішення. Після того як проведемо цю роботу, ми зможемо сформулювати нашу національну платформу та йти у парламент. А щодо президентських виборів, то можу сказати одне: всі дії повинні бути послідовними. А брати участь заради лише участі я не хочу.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Віталій Володимирович Кличко

Народився 19 липня 1971 р. у селищі Бєловодське (Киргизстан).

Шестиразовий чемпіон світу з кікбоксингу (чотири рази серед професіоналів і два рази — серед любителів). Із 1996 р. — у професійному боксі. Пік спортивної кар’єри — чемпіонський титул WBC у надважкій вазі (24 квітня 2004 р., перемога над Коррі Сандерсом). У 2005 р. Віталій Кличко оголосив про відхід із великого спорту, однак у 2008 р. повернувся і знову виборов звання чемпіона WBC. Загалом на професійному ринзі Кличко провів 39 боїв, здобувши 37 перемог (36 нокаутом) і зазнавши двох поразок.

У березні 2006 р. Віталій одночасно балотувався у Верховну Раду та Київраду як очільник блоку «Пора»—ПРП, а також змагався за посаду мера Києва. Переможними стали лише вибори в Київраду, тоді як на виборах мера Кличко посів друге місце, поступившись Леоніду Черновецькому, а на парламентських виборах «Пора»—ПРП не подолали тривідсотковий бар’єр. Минулоріч під час позачергових виборів міського голови Кличко також програв Черновецькому, але став депутатом міськради на чолі Блоку Кличка.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>