НОВИНИ ПЛЮС

08.08.2009

Арешт нового ватажка «тамільських тигрів»

У столиці Таїланду — Бангкоку — заарештовано на прохання влади Шрі–Ланки нового ватажка повстанського руху «Тигри звільнення Таміл Ілама» Селвараса Патманатана, повідомляє «Франс пресс». Патманатан кілька років мешкав на території Таїланду, будучи в списках людей, яких розшукує Інтерпол — його підозрювали в організації поставок зброї «тиграм».

Цього чоловіка було оголошено лідером повстанців 23 липня, через кілька місяців потому, як урядові війська Шрі–Ланки майже дощенту винищили війська повстанців. У великій бійні 18 травня загинув і попередній ватажок «тигрів» — Велупіллая Прабхакаран. Нагадаємо, що війна між урядом Шрі–Ланки та збройними, добре організованими загонами «тамільських тигрів» за незалежність цієї частини острова тривала 27 років.

Пакистанські таліби втратили очільника?

Керівник руху «Талібан» у Пакистані Байтулла Мехсуд загинув разом з однією зі своїх дружин та охоронцем під час ракетного обстрілу. Про це вчора заявив міністр внутрішніх справ країни Рехман Малік, констатує «Рейтер». Мехсуд очолював пакистанських талібів із 2007 року, його вважали організатором убивства колишньої прем’єр–міністра Пакистану (на час загибелі — лідера опозиції) Беназір Бхутто.

«Талібан» заперечує звістку про загибель свого очільника, наполягаючи, що під час ракетного обстрілу загинула лише одна з дружин Мехсуда.

Старість — не радість

У притулку для старих у фламандському містечку Мель, що в Бельгії, під час нічної пожежі згоріли дев’ятеро пацієнтів. Крім того, 33 старих було шпиталізовано, і зараз троє з них перебувають у критичному стані, передає «Лєнта.ру». Причиною займання називають несправний вентилятор. Причому, як встановили медики, люди загинули не від вогню, а від задимлення приміщення, з якого не зуміли самостійно вийти.

Інтернет–видання стануть платними

Один із найбільших медіа–магнатів світу Руперт Мердок повідомив, що з 1 червня 2010 року доступ до всіх інтернет–версій друкованих видань, телеканалів та інтернет–порталів, які входять до його корпорації «Ньюз Корпорейшн», стане платним. «Якісна журналістика не є дешевою. Цифрова революція відкрила багато нових та дешевих каналів поширення інформації, але це не означає, що вони повинні бути безплатними», — вважає Мердок. Хоча, як насправді, до такого непопулярного кроку його змусили фінансові результати «Ньюз Корпорейшн»: у 2009 фіскальному році, який закінчився 30 червня, медіа–імперія Руперта Мердока зазнала збитків у розмірі 3,4 млрд. доларів. Мердок є власником популярних британських газет «Сан», «Таймс» та «Ньюз оф зе Ворлд», а також багатьох популярних видань із країн Центральної та Східної Європи. Наразі платним є доступ лише до одного видання Мердока — американської бізнесової газети «Уолл Стріт Джорнел», яку магнат придбав два роки тому.

Приклад Мердока поганий, бо за ним можуть піти власники інших інтернет–видань.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>