Усміхайтеся, ваші прибутки фотографують

05.08.2009

Цікавий експеримент про­вели на Херсонщині: на якийсь час приставили до кожного з приватних підприємців по одному співробітнику податкової інспекції. Результати перевершили всі сподівання: за три тижні в бюджет було повернуто майже два мільйони гривень.

Так звана «фотографія робочого дня» дозволила виявити, що в кожного бізнесмена, який працює в курортній зоні Херсонщини, щодня до восьми тисяч гривень іде «у тінь». За словами начальника відділу управління податкового контролю юридичних осіб Державної податкової інспекції Романа Мальованого, порушення порядку готівкових розрахунків за товари виявляють при кожній перевірці. «Деякі підприємці примудряються за весь курортний сезон показати виторг у дві тисячі гривень, — каже Роман Мальований. — Але нерідко картина суттєво змінюється, коли податковий інспектор проводить хронометраж. Виявляється, що навіть щоденна виручка більша, ніж ця сума, у чотири рази!»

Однак у цього експерименту є один недолік: хронометраж може проводити лише співробітник податкової інспекції, приставлений на весь день до одного підприємця. Тобто для того, щоб виявити усіх правопорушників, треба мати таку ж саму велику армію податківців...