Хвилю тримай!

05.08.2009

Не встигла українська переможниця «Нової хвилі» зійти з трапа літака, як наступного дня рано–вранці дала прес–конференцію. Учора Джамала (Сусанна Джамалатдінова) та її арт–продюсер, саме так представилася Олена Коляденко, зібрали журналістську братію у рідному для обох домі — концерт–холі Freedom. Там вони працюють (Джамала була солісткою мюзиклу Коляденко «Па» і там же репетирували свою програму для «Нової хвилі»). Інформацію, яку співачка та її продюсер хотіли донести людям, крутилася навколо юрмальського конкурсу. Тоді як усе, що стосується «планів на майбутнє», для них самих, здається, прикрито пеленою прийдешнього. «Зараз, звісно, всього хочеться (писати альбом, давати концерти. — Ред.), — повідомила Джамала. — Але для цього потрібен час, а для якісної музики — ще більше часу. Тому жодних прогнозів я не можу поки зробити». Телефон від пропозицій у Джамали також поки не розривається. Всі дзвінки — це слова привітань або нагадування про попередні домовленості, як–от виступ у Дніпропетровську, який співачка обіцяла своєму старому знайомому.

Крім нагороди й грошового призу, Джамала привезла з Юрмали суцільно позитивні враження: жодних підкилимних ігор там не було, запевняє вона, всі конкурсанти були зосереджені на співі настільки, що, на відміну від минулорічного конкурсу, не влаштовували довгі нічні вечірки, витримуючи робочий режим. А попередження, що на «Новій хвилі» хвилі все куплено, швидше, стереотип або інтриги українського шоу–бізнесу. Як штрих до такого враження — напруга у з’ясуванні, хто за яку країну виступатиме. «Коли був другий тур (відбору. — Ред.) у Москві, нам зателефонував голова українського оргкомітету «Нової хвилі» Юрій Фальоса: «Олено, а ви готові представляти Азербайджан?» — розповіла Коляденко. — Потім телефонували з Москви: «Ми вирішуємо, яку країну ви представлятимете — Росію чи Україну». І вже на «Новій хвилі» до мене підходили: «Як вам вдалося приїхати від України?». А ми просто сиділи і чекали, ніяких дзвінків не робили, нічого». До слова, український гурт «Пара Нормальних» від початку також був претендентом на участь від України. «У відбірковому турі в Москві було 12 українців, з яких відібрали чотирьох, у тому числі й «Пару Нормальних», — пояснила «УМ» прес–аташе гурту Наталка Колосок. — Після цього до нас підійшов Ігор Крутой і запропонував представляти Росію». Нагадаємо, що «Пара Нормальних» розділила п’яте місце з українкою Мілою Нітіч, яку продюсує Юрій Фальоса.

І на завершення додамо, що перше місце «Нової хвилі» — не єдина нагорода цьогорічної лауреатки. Вона також може похвалитися лауреатством та дипломами українського джазового конкурсу «ДоДж». Хоч це були і не призові місця, але також вагомі, бо ж Джамала любить співати джаз.