Піна від шампанського

05.08.2009

Днями одному зі столичних інформагентств співвласник харківської торговельної групи «Таргет» Владислав Протас повідомив, що останнім часом його бізнесова структура серйозно потерпає від рейдерських атак, організованих головою облдержадміністрації Арсеном Аваковим. Але попри всю гостроту заяви, у Харкові вона була сприйнята, швидше, як помста за недавнє звернення керівника області до правоохоронних органів із проханням якнайшвидше розслідувати справу про фінансові афери на заводі шампанських вин. За даними обласного КРУ, адміністрація саме ТГ «Таргет» завдала цьому підприємству збитків у розмірі понад 100 мільйонів гривень.

 

Тяжке протверезіння

Про те, що на харківській «шампанці» є серйозні фінансові проблеми, стало відомо ще весною завдяки резонансному інтерв’ю начальника обласного КРУ Олексія Щербакова. Головний контролер регіону озвучив результати перевірки заводу, які дають підстави припустити, що найкрупніший оператор роздрібної торгівлі області — торговельна група «Таргет», фактично взяла в управління державне підприємство і свідомо доводить його до банкрутства.

Як «УМ» уже повідомляла, за даними контролерів, винороби віддавали у продаж свою продукцію винятково фірмам згаданої корпорації за дивовижно низькою ціною — 8,5 грн. А ті реалізовували її у власній торговельній мережі щонайменше удвічі дорожче. Різниця, за словами Олексія Щербакова, осідала у кишені посередника, який, крім цього, брав ще й чималу плату з підприємства за... успішне просування харківського шампанського на споживчому ринку. Сума лише комісійних сягнула 32 мільйонів гривень.

Аби розплатитися з турботливим «помічником» за ці та багато інших нав’язаних послуг, «шампанка» змушена була брати кредити, сума яких сягнула 65 мільйонів гривень. Гроші було використано на виробництво продукції, яку за низькою ціною збували структурам «Таргету». Торговці збагатилися, а завод, що випускає ходову продукцію, лишився з носом. Загальна ціна афери, за даними ревізорів, сягнула майже 130 мільйонів. У КРУ також припускають, що керівники заводу діяли у змові з власниками комерційних структур, цілеспрямовано доводячи завод до банкрутства, аби потім викупити його за вартістю кількох пляшок шампанського. А заодно обурюються тим фактом, що навіть після оприлюднення ними результатів перевірки змінювати директора ХЗШВ ніхто не поспішав. Коли ж державний власник заводу, Міністерство аграрної політики, з ініціативи облдержадміністрації таки призначив у квітні нового менеджера, зчинився неабиякий скандал — колишня адміністрація відмовилася покидати заводські крісла і спробувала оскаржити факт ротації кадрів у суді.

А літня спека ще більше розпалила пристрасті. Недавно стало відомо, що Господарський суд області виніс постанову про початок процедури банкрутства шести фірм, що входять до складу ТГ «Таргет» і відповідно реалізовували харківське шампанське. Одразу ж після цього суд ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів, і тепер, поки триватиме розгляд справи, установи, що позичали структурам корпорації гроші, не зможуть повернути ні сам борг, ні нараховану за його невиплату пеню. Співробітники КРУ припускають, що задумане «Таргетом» банкрутство — фіктивне і є ще одним пунктом тієї самої афери з «шампанкою».

Харковом також почали поширюватися чутки, що власники торговельної групи, брати Протаси, «кинувши» у такий спосіб фінансистів і постачальників, задумали втекти від кримінальної відповідальності за кордон. Саме тому Арсен Аваков і звернувся до правоохоронців із проханням якомога швидше розслідувати фінансово–бізнесову діяльність родини і забезпечити перебування братів на теренах України, аби у Харкові не спрацював «ефект Лозинського». Арсена Авакова також обурив той факт, що «колишнє керівництво заводу пишається та вихваляється своєю аферою, цинічно знущається із закону і безкарно продовжує розкрадати дер­жавні кошти через одну з приватних торгових мереж області». Після цієї заяви керівники «Таргету» влаштували пікет біля Кабміну та облдержадміністрації, а один із братів дав столичну прес–конференцію, звинувативши «губернатора» в рейдерстві.

Кредитори теж плачуть?

І все ж диму без вогню не буває. У Києві Владислав Протас повідомив, що 15 червня група осіб на чолі з членом спостережної ради банку «Базис» Андрієм Переєденком вручила «Таргету» документи про купівлю–продаж 25 відсотків акцій одного з його найприбутковіших підрозділів. Поставити свої підписи під цими паперами засновники корпорації відмовилися, після чого на їхню бізнес–імперію, за словами Владислава Протаса, й посипалися численні перевірки. І оскільки банк «Базис» традиційно пов’язують з Арсеном Аваковим, подібне звинувачення могло мати сенс. Більше того, фінансисти підтвердили той факт, що пропонували торговельній групі продати частку фірми «Ідалія». Але винятково для того, аби «Таргет» міг повернути їм кредит у розмірі 52 мільйони гривень. «Це був один із варіантів погашення боргу перед банком», — пояснив ситуацію виданню «Комерсант» Андрій Переєденко. Але, за його словами, сторони не змогли дійти згоди, тому «Базис» передав право вимагати у «Таргета» борг одній із вітчизняних фінансових компаній.

Цілком можливо, що саме паніка кредиторів, викликана наміром братів Протасів оголосити підрозділи своєї корпорації банкрутом, стала причиною того, що Господарський суд області дав старт справі про банкрут­ство і Харківського заводу шампанських вин. «Гадаю, що механізм банкрутства ініціювали групи компаній, які мають претензії до заводу, — повідомив виданню «Коммєнтаріі» Арсен Аваков. — Але також мені відомо, що, можливо, цей механізм застосовує це державне підприємство як засіб захисту від недобросовісних кредиторів в особі відомої торговельної групи».

Розслідування цієї резонансної справи навряд чи буде легким. За словами заступника голови облдержадміністрації Сергія Стороженка, проти братів Протасів наразі вже порушено чотири кримінальні справи, але правоохоронці, на його думку, чомусь не надто квапляться розставити у цій сумній історії всі крапки над «і». У свою чергу, співробітники КРУ повідомили, що не можуть завершити перевірку заводу шампанських вин і остаточно визначити суму завданих «Таргетом» збитків, оскільки необхідні документи вилучили слідчі обласного управління СБУ і всі намагання отримати їх назад не увінчалися успіхом. Контролери такий факт розцінили «як перешкоду в проведенні ревізії», оскільки подальша робота неможлива.