Є лідер, є рекорд

04.08.2009
Є лідер, є рекорд

«Канонір» Жіль Жоземар (із м’ячем) двічі пробив кіпера «Оболоні» з пенальті. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Третій тур вітчизняної першості визначив одноосібного лідера. Чинні чемпіони гросмейстерськи здолали «Кривбас» та окупували першу сходинку турнірної таблиці, демонструючи надрезультативну гру. 14 м’ячів за перші три гри в попередніх чемпіонатах не забивав ніхто. Натомість «Шахтар», як і в фіналі Кубка країни, знову не спромігся подолати «Ворсклу».

Намітилася цікава тенденція серед захисників: у третьому турі поспіль хтось із них вражає свої ворота...

 

Кожному своє

У центральному матчі туру в Полтаві червону картку перед собою побачив наставник «Ворскли» Микола Павлов. Утім, навряд чи імпульсивний тренер засмучується з цього приводу. Власне, і вилучення він заробив із радощів: надто активно святкував взяття своїми підопічними воріт «Шахтаря», здійснив забіг по полю мало не до центрального кола. Нічия була закономірною, і гол Сергія Єсіна, забитий головою після флангового навісу, став логічним підсумком зусиль «Ворскли» в атаці.

До речі, вперше після інфаркту на тренерському містку «гірників» з’явився Мірча Луческу. Але команда не порадувала тренера.

А ось у таборі «Динамо» — свято: клуб став одноосібним лідером чемпіонату, а з лазарету нарешті виписався один із багатьох травмованих оборонців «біло–синіх». Нігерієць Аяла Юссуф півтора місяця відновлювався після ушкодження, а в суботу знову вийшов на поле і навіть відбігав обидва тайми.

Але в матчі проти «Кривбасу» правив бал напад киян. Чергові м’ячі забили Артем Мілевський (у своєму сотому матчі в ЧУ) та Андрій Ярмоленко. Особливо приємно за 19–річного Ярмоленка, який минулого сезону відіграв лише 10 поєдинків чемпіонату без забитих м’ячів. Тепер же, під керівництвом Валерія Газзаєва, ворота опонентів він вражає у кожній зустрічі.

Чудові дії атакувальної ланки чемпіонів, яка вже назабивала удвічі більше, ніж нападники найближчих переслідувачів, не підтримав захист. Пропустили кияни з пенальті, що саме по собі є певною сенсацією: 11–метрові у ворота «Динамо» українські арбітри призначають нечасто. Тепер нуль у графі «пропущені м’ячі» має лише «Дніпро».

«Нічого страшного не сталося, у нас зараз багато нових гравців. Чи ми повинні були перемагати з рахунком 3:0?», — тверезо оцінював після фінального свистка власні сили тренер «Кривбасу» Олег Таран. У цьому сезоні його підопічні та кияни будуть виконувати кардинально протилежні завдання.

Столичне дербі... в Борисполі

У дуелі «Арсенала» та «Оболоні» на полі бориспільського стадіону «Колос» було все, що притаманне вигаданому британцями терміну «дербі» (зустріч клубів з одного міста чи регіону). Тут і пенальті, і надмір жовтих карток (сім), і гол у власні ворота, і вольова перемога однієї з команд як підсумок.

Шкода, що поспостерігати за перебігом подій цього матчу прийшло так мало людей. «Арсенал», номінальний господар, вирішив зіграти на своєму резервному стадіоні в Борисполі, але навіть нетривала подорож до міста–супутника столиці відлякала багатьох потенційних глядачів. Як варіант, клубам можна було б зіграти на арені «Оболоні»: вона і «канонірам» знайома, і більше вболівальників прийшло б на футбол. А так — «Колос» «світив» порожніми місцями.

Із перших хвилин активнішими були «пивовари», які хоча не забивали самі, але змушували це робити за них захист господарів. Такий початок вивів із себе наставника «Арсеналу» Олександра Заварова, який реагував на події надто емоційно, через що отримав червону картку. Що цікаво, рефері Ігор Іщенко теж представляв Київ.

Вилучення тренера, як виявилося, пішло «арсенальцям» лише на користь: кінець першого та весь другий тайм пройшов під їхню диктовку, а гра завершилася розгромом гостей. Бразилець Жоземар встановив клубний рекорд, довівши кількість реалізованих поспіль 11–метрових до 16.

«Нам вистачило сил лише на першу половину поєдинку», — нарікав на дії своїх підопічних керманич «Оболоні» Юрій Максимов. А от Заваров навіть похвалив арбітра за рішучість в епізоді... з його вилученням. «Іщенко молодець. Одразу поставив мене на місце. Бажано, аби в усіх поєдинках рефері були такими принциповими», — не часто почуєш такі слова з вуст вітчизняних тренерів.

Привіт землякам

Поєдинки між «Металістом» та «Карпатами» часто сприймають крізь призму протистояння нинішнього тренера слобожанців Мирона Маркевича та його колишнього клубу. І хоча 58–річний фахівець уже майже п’ять років не очолює «зелено–білих», підкреслено україномовний Маркевич чомусь завжди викликає асоціацію саме з «Карпатами», з якими він виборов свої перші бронзові нагороди українського чемпіонату.

Львів’яни у стартових турах виглядали доволі переконливо в зустрічах із «Ворсклою» та донецьким «Металургом», а от позитивний результат поєдинку проти «Металіста» став для них проблемою з перших же хвилин. У дебюті матчу безкомпромісний одеський арбітр Віталій Годулян вилучив «карпатівця» Андрія Ткачука за доволі суперечливе порушення: півзахисник у боротьбі наступив на ногу Едмарові. Після цього рефері ще вісім разів витягував із кишені «гірчичники». Наставник гостей Олег Кононов потім покритикує такі дії Годуляна, хоча на інші слова й годі було сподіватися — у підсумку його команда поступилася. А от Маркевич нарікав, що його підопічні з великим скрипом забивають, маючи чисельну більшість.

Розкрутити голови

Аби здобути першу перемогу в чемпіонаті, донецькому «Металургу» довелося зійтися із слабеньким «Закарпаттям», на яке вочевидь очікує боротьба за збереження прописки в прем’єр–лізі. Ужгородці до звітного матчу не перемагали вже в 21–му поєдинку серед еліти, і ця неприємна серія з особистим антирекордом триває.

Господарі буквально забомбили суперників, 11 разів поціливши у площину воріт Дмитра Бабенка. Чотири рази ці постріли досягали мети.

Наставник гостей Ігор Гамула цього разу втримався від епатажних висловлювань, хоча певні цікавинки в його аналізі поразки були. «Нам сьогодні завдали такої науки, що в деяких гравців навіть у голові закрутилося. Зараз ось прийду до роздягальні та почну розкручувати їх в інший бік», — аби вберегтись від майбутніх «закручувань», Гамулі вкрай необхідно підсилити команду новими вправними виконавцями.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 3–й тур

«Таврія» — «Чорноморець» — 2:1

Голи: Ковпак, 9; Маркович, 70 — Райчевич, 90

5 000 глядачів

«Зоря» — «Дніпро» — 0:1

Гол: Селезньов, 33

Вилучення: Омоко, 85 («З»)

8 000 глядачів

«Арсенал» — «Оболонь» — 4:1

Голи: Мазілу, 37; Жоземар, 50 (пен.), 54 (пен.); А. Воробей, 72 — Симоненко, 16 (у свої ворота)

1 500 глядачів

«Кривбас» — «Динамо» — 1:3

Голи: Бюлюкбаші, 64 (пен.) — Р. Єременко, 18; Мілевський, 61; Ярмоленко, 90+1

5 000 глядачів

«Ворскла» — «Шахтар» — 1:1

Голи: Єсін, 75 — Рац, 45

16 000 глядачів

«Іллічівець» — «Металург» (З) — 2:1

Голи: Касьян, 49; Кашевський, 55 — Тігарєв, 21

4 500 глядачів

«Металіст» — «Карпати» — 1:0

Гол: Папа Гуйє, 88

Вилучення: Ткачук, 12 («К»)

12 000 глядачів

«Металург» (Д) — «Закарпаття» — 4:1

Голи: Мхітарян, 31; Танаса, 35; Годін, 50; Мгуні, 82 — Браїла, 89

2 153 глядачі.

 

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 3 3 0 0 14–1 9

2. «Арсенал» 3 2 1 0 7–2 7

3. «Шахтар» 3 2 1 0 6–1 7

4. «Дніпро» 3 2 1 0 3–0 7

5. «Металіст» 3 2 0 1 3–2 6

6. «Іллічівець» 3 2 0 1 3–3 6

7. «Таврія» 3 2 0 1 4–7 6

8. «Металург» (Д) 3 1 2 0 6–3 5

9. «Ворскла» 3 1 1 1 5–4 4

10. «Карпати» 3 1 1 1 4–4 4

11. «Оболонь» 3 1 0 2 4–6 3

12. «Металург» (З) 3 0 1 2 3–5 3

13. «Зоря» 3 0 1 2 0–4 1

14. «Кривбас» 3 0 0 3 2–8 0

15. «Закарпаття» 3 0 0 3 2–8 0

16. «Чорноморець» 3 0 0 0 2–10 0

Бомбардири: Гусєв, Ярмоленко, Мілевський (усі — «Динамо») — 3...

* * *

Перша ліга. 3–й тур. «Енергетик» — «Львів» — 1:0 (Лук’янов, 55), «Волинь» — «Нафтовик» — 1:0 (Піщур, 1), «Арсенал» (БЦ) — «Геліос» — 0:1 (Горецький, 59 (у свої ворота); вилучення: Тарасенко, 90+1 («Г»)), «Прикарпаття» — «Сталь» — 2:2 (Щеглюк, 53; Борщ, 89 — Кондратюк, 14; Гавриш, 71), «Нива» — «Зірка» — 1:1 (Малий, 80 — Морозов, 21), «Десна» — «Севастополь» — 0:0, «Дністер» — «Фенікс» — 2:2 (Кошка, 3; Полтавець, 73 (пен) — Корольков, 18 (пен.); Блудов, 47; вилучення: Залевський, 17 («Д»)), «Олександрія» — «Харків» — 5:0 (Кирилов, 18; Чередниченко, 45 (пен.), 60; Целих, 47; Козаченко, 83).

Лідери: «Севастополь», «Олександрія», «Волинь», «Геліос» — 7, «Львів», «Арсенал» — 6...

Бомбардири: Щеглюк («Прикарпаття»), Полтавець («Дністер») — 3...