Казав пан — «урок правди» дітям дам

29.07.2009

На чергову сесію Донецької міської ради проміж інших питань було винесено й пропозицію запровадити у школах міста так званий «урок правди». Автором проекту став відомий «шанувальник» української мови та історії, секретар міськради Микола Левченко. Молодий та рвійний чиновник із Партії регіонів загорівся бажанням навідатися 1 вересня до шкіл міста і розповісти наївним дітлахам «правду» про шкідливість нових підручників історії, підготовлених Міністерством освіти України. Підставою для «уроку правди» нібито стали численні звернення батьків, обурених підступними підручниками, де історія подається «не так».

Однак під час обговорення з’ясувалося, що своєрідний «урок правди» не завадило б провести для самого Левченка. Бо, як сказав у своєму виступі начальник міського управління освіти Валентин Лактіонов, насправді жодних скарг та нарікань від батьків не було. Так само категорично проти ініціативи секретаря виступив і міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, також «регіонал».

«Правдошукачі» стояли на своєму і виносили пропозицію Левченка на голосування аж шість(!) разів. Однак потрібної кількості голосів вона так і не набрала. Сам Микола Левченко каже, що рішення не прийнято тільки через низьку явку депутатів, і обіцяє й надалі педалювати дражливу тему.

Депутати наразі вирішили, що 1 вересня на першому уроці дітям розповідатимуть про 140–ліття Донецька, яке відзначатимуть 30 серпня. А щодо «не таких» підручників історії, то місцевим фахів­цям з історії доручать попередньо вивчити факти, котрі буцімто «фальсифікують історію», і вже опісля, не виключено, можуть з’явитися офіційні звернення до Міносвіти з вимогами змінити деякі трактування української історії.