«Тут йому добре й безпечно»

25.07.2009

Колишній генерал–лейтенант міліції Олексій Пукач, головний обвинувачений у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, впродовж наступних двох місяців перебуватиме під арештом у відділі забезпечення досудового слідства СБУ. Таке рішення позавчора ввечері ухвалив Печерський районний суд Києва.

Адвокат Сергій Осика, який обстоює інтереси Пукача й активно спілкується з пресою, вчора повідомив, що його підзахисний повністю погоджується з поданням Генпрокурора щодо запобіжного заходу у вигляді арешту, адже в СБУ Пукачу «добре й безпечно». «Його охороняє підрозділ «Альфа». Я перший раз бачив такі запобіжні заходи. Стояли снайпери, дивилися у біноклі, переглядали машини, заглядали у всі залізні ящики», — адвокат Осика відзначає якість заходів з охорони головного обвинуваченого у справі Гонгадзе як дуже високу.

Учора ж Генеральний прокурор Олександр Медведько на своїй прес–конференції повідомив, що ГПУ висунула Олексієві Пукачу конкретні обвинувачення у вчиненні низки злочинів: «Це стосується викрадення Подольського (помічника народного депутата Головатого — факт, що також зафіксований на «плівках Мельниченка». — Ред.), вбивства Гонгадзе, знищення документів».

Медведько розповів, що зараз слідчі перевіряють свідчення Пукача про можливе місцезнаходження голови Гії Гонгадзе. «На місце виїхали ще вчора (у четвер) і на теперішній момент працюють. Але поки що позитивного результату немає», — цитує Генпрокурора УНІАН.

Що прикметно: адвокат Сергій Осика, який в останні дні став основним ньюзмейкером у справі Пукача—Гонгадзе, переконує на прес–конференціях, у телеефірах і коментарях газетярам, що насправді Пукач після затримання не повідомляв слідчим ані про місцезнаходження голови вбитого журналіста, ані про замовників цього вбивства. Нагадаємо, що заступник голови СБУ Василь Грицак наступного дня після арешту екс–генерала на Житомирщині прозвітував мас–медійникам про «здачу» Пукачем замовників страти Гонгадзе.

Водночас і Генпрокурор Медведько, і адвокат Осика наголошують на неприпустимості розголошення будь–якої інформації стосовно свідчень, які Пукач надав слідчим. Критикуючи очільників СБУ, глава Генеральної прокуратури повідомив, що слідчий ГПУ навіть йому особисто заборонив оприлюднювати дані допитів колишнього начальника «наружки» МВС. Осика називає це «порушенням прав людини» і закликає Президента відреагувати та не тиснути на слідство.

До речі, статус Сергія Осики — принаймні станом на вчора — був не до кінця з’ясований. Адже Пукач після затримання ніби відмовлявся від адвоката, а його угода з Осикою була розрахована до 2004 року. Юрист каже, що тепер на нього вийшли «родичі й друзі» колишнього генерала.

За словами Осики, зараз на Олексія Пукача «вішають» усе, що завгодно, а це робити не потрібно. Зокрема, таким чином захисник реагує на заяву депутата Тараса Чорновола, котрий напередодні оголосив про можливу причетність Пукача до загибелі його батька (ідеться про те, що тодішній керівник департаменту зовнішнього спостереження МВС міг стежити за лідером НРУ В’ячеславом Чорноволом незадовго до його загибелі в автокатастрофі). Тим часом Олександр Медведько вже заявив, що Генпрокуратура розбереться і з роллю Пукача в загибелі Чорновола.

 

ОКРЕМА ДУМКА

А ще одним скептиком у «справі Пукача» виступила Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко. «Дивує, що стільки років Пукач, який жив на території України, в тому числі — під наглядом силових структур, лише зараз, перед виборами, був затриманий і йде розслідування», — каже лідерка БЮТ. Водночас Тимошенко підкреслила: «Хоч як би цей арешт не впливав на виборчий процес, розслідування у справі обов’язково потрібно довести до кінця».