Художні рефлекси

23.07.2009
Художні рефлекси

Анатоль Федірко: «Всі ми діти Юлії Тимошенко», яка розіпне нас на хресті на українській Голгофі».

Епатажний художник Анатоль Федірко вже не один рік славиться своїми провокативними пам’ятниками українським політикам. Його руки торкалися «хлопчика» Арсенія Яценюка, «немовлятка» Віктора Ющенка, «взуття» Юлії Тимошенко. У вівторок у Чернівцях Федірко ще раз повернувся до персони леді Ю, влаштувавши перформенс «Всі ми діти Юлії Тимошенко».

Усе починалося з того, що художник у майці Андре Тана з закосиченою Юлею прив’язав до дерев’яного хреста ляльку з косою, одягнену в характерний для Прем’єр–міністра сірий костюм і труси від улюбленого нею бренда «Луї Вітон», закинув за спину цей артефакт і поніс на імпровізовану Голгофу у недіючому кар’єрі цегляного заводу. До художника одразу ж почали підходити місцеві робітники й питати, що це він витворяє і чи, бува, не божевільний. Серед них принагідно стовбичило все партійне керівництво БЮТ Чернівецької області. За словами художника, у мистецький процес не втручалися, але контролювали кожен крок і слово. «Ніхто так і не міг зрозуміти, я «за» чи «проти». Мистецтво — це не пропаганда, а фіксація дійсності, яка кожного наштовхує на свої роздуми», — зазначає Анатоль Федірко.

Перформенс вийшов незрозумілий і багатий на імпровізації. Робітникам настільки припала ідея художника, що буквально за лічені хвилини до ніг Тимошенко поклали букети польових квітів. А один із робітників, який мав перев’язану руку, зняв бинта і зі словами «в Юлії Володимирівни болить голова» перемотав ляльці голову.

Що Ф. настільки приваблює в Ю., «УМ» поцікавилася у телефонній розмові у художника. «Навпаки, я нічого до неї не маю. Вона пресує, і ми пресуємо. Вона кусає, і ми кусаємо. Я не можу пройти повз, коли Юлія Тимошенко починає говорити. Це як магія, яку неможливо зупинити. У неї головне — краса. Ця жінка використовує свої принади, щоб дурити народ. Займається самонавіюванням. Її діяльність шкодить Україні більше за всі правління попередніх президентів. Я не політичний художник, але не можу не відреагувати на її тоталітарну особистість. Можливо, у моєму житті це був останній пам’ятник за півроку до закінчення української демократії. Тимошенко — це Голгофа українського народу. Нехай на виборах переможе хто завгодно, тільки не ця жінка», — емоційно віщав Федірко.