Острів Крим

22.07.2009
Острів Крим

Апетитні кримськотатарські люля–кебаб.

Після чотирирічної перерви у Крим я повернулася з надією відпочити від Києва і хоч трохи — від домашніх кулінарних приготувань. Тому, зрозуміло, періодично заходила в різноманітні харчевні. Чи не найколоритніші вони — на плато гори Ай–Петрі. Принаймні мені цього разу найбільше запам’ятався візит у кафе «Мераба».

Якщо ви підніметеся на вершину «канаткою», до цієї триповерхової будови, що з протилежного боку, можете й не дібратися. Бо на кожному кроці вас трохи не тягтимуть за полу або продавці кримськотатарських капців і шапок, або фотографи із птахами, або власники їздових віслюків, коней чи верблюдів. А не встиг ти відбитися від пропонованих сувенірів та атракцій — тебе вже припрошують перекусити.

Уже накатавши дітей на тваринах і купивши їм розшиті бісером та пайєтками головні убори, ми здалися Халіту — молодому кримському татарину, який показав нам нове кафе, де господарює з братами Ернесом та Енвером. Хоча заправляє усім їхня тітка Надія, яка все життя вчителювала, а тепер зайнялася бізнесом на Ай–Петрі.

Кримськотатарська кухня — це мікст страв східних народів. Тому, не досліджуючи етимологію, просто спробуємо найпопулярніші з них.

 

Якщо вам почнуть розповідати, що для шурпи треба різати овочі кубиками чи соломкою, — не вірте. Ця класична кримськотатарська перша страва — наваристий яловичий бульйон із цільним шматком м’яса і великими шматками цибулі, моркви, помідорів і картоплі. А лагман, щоб ви знали, — це домашня нарізана локшина, залита підливою уже з подрібнених овочів та м’яса. Всуціль тісто і начинки по–кримськотатарськи — смажені в олії чебуреки, самса та парові манти. Наважуся сказати, що кримськотатарська кухня в Криму і є найсмачнішою.

Ми пробуємо приготувати самсу, яку випікають у духовці. Спочатку розчиняємо три чайні ложки солі у двох склянках теплої води. З неї та одного кілограма борошна замішуємо круте тісто. Потім розкачуємо його завтовшки в один сантиметр, загинаємо з чотирьох боків і ще складаємо вдвоє. Накриваємо серветкою і залишаємо на десять хвилин. Наступний етап — розкачати тісто завтовшки у півсантиметра. Цей великий листок посипати борошном (пригоршня) і помазати розтопленим маргарином (100 г). (Можна з борошна і маргарину зробити кремоподібну масу і змазати нею тісто). Ще раз загнути краї, скласти тісто удвоє і покласти у прохолодне місце на п’ять–шість хвилин. Після того, як тісто ввібрало маргарин, його востаннє розкачують якнайтонше — десь до двох–трьох міліметрів. Нарізають квадратиками, начиняють фаршем і формують пиріжки. Для фаршу дрібно січуть 800 г жирної баранини, додають трохи порубаного баранячого жиру та 800 г нарізаної кільцями цибулі, солять і приправляють червоним чи чорним меленим перцем за смаком. Випікають самсу в духовці 20 хвилин. Вийнявши, змащують олією.

Люля–кебаб, за правилами, — це продовгувата котлета, обсмажена на шампурі. Традиційно її готують із перекрученої на м’ясорубці жирної баранини і великої кількості цибулі, ще додають перець, базилік, кінзу та часник. На відміну від котлет у люля–кебаб не кладуть ні яєць, ні хліба. Щоб м’ясо тримало форму і було ніжним, його дуже довго розминають руками і з силою кидають на стіл. Найкраще смажити люля–кебаб як шашлик — над розпеченим вугіллям без полум’я. Хоча можна приготувати і в духовці. Як і шашлики, люля–кебаб смакує гарячим.

На десерт ми вибрали пахлаву з грецькими горіхами. Щоб її приготувати самому, треба у 100 г теплого молока (півсклянки) розчинити трохи солі і 20 г пресованих дріжджів. Потім додати яйце, трохи розтопленого вершкового масла, дві склянки борошна і замісити тісто. Накрити тканиною і залишити у теплому місці на 40 хвилин. Тим часом для начинки пропускаємо через м’ясорубку 200 г грецьких горіхів. Змішуємо їх із цукровою пудрою (одна склянка), медом (80 г) і кардамоном (перемелені зерна на кінчику ножа). Із тіста розкачуємо 14—16 супертонких коржів. Кладемо їх один на одного, перемащуючи розтопленим маслом. Починаючи з третього і далі через один корж — наносимо прошарок горіхової начинки. Завершуємо викладати піраміду теж трьома порожніми листками. Насамкінець пахлаву змащують яєчним жовтком, нарізають ромбиками і півгодини випікають у розігрітій до 180 градусів духовці. Готову пахлаву ще раз змащуємо розтопленим вершковим маслом. (Загалом його розходиться десь склянка).

До солодощів тітка Надія з кафе «Мераба» рекомендує зелений чай. А перед чаюванням показує, як його правильно «поженити»: спочатку залити на десять хвилин окропом; коли настоявся, вилити в піалу і знову повернути у чайничок. Повторити цю процедуру двічі. Коли чай набрався кисню (і встиг трохи прохолонути), він дуже добре втамовує спрагу і допомагає переварювати різну кримськотатарську смакоту.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>