НОВИНИ ПЛЮС

22.07.2009

Єврокомісія розподілить вакцину проти грипу

Єврокомісія має намір допомогти країнам ЄС та країнам–сусідам у забезпеченні вакциною проти «свинячого грипу». Фармацевтичні лабораторії прискореними темпами провадять розробку вакцини. В ЄК очікують, що перші партії вакцини надійдуть наприкінці серпня.

Тим часом група британських науковців рекомендує уряду скасувати цієї осені навчання у школах. За результатами їхніх досліджень, які викладено в медичному журналі «Ланцет», це допоможе скоротити захворюваність на «свинячий грип» на 45 відсотків.

Третій вирок Фухіморі

Верховний суд Перу засудив колишнього президента цієї країни Альберто Фухіморі до 7,5 року ув’язнення за нелегальну передачу главі таємних спецслужб Владіміро Монтесіносу 15 млн. доларів. Це вже третій судовий вирок для Фухіморі після його повернення з еміграції та арешту 2007 року. Екс–президента вже засуджено до шести років ув’язнення за зловживання службовим становищем та до 25 років — за порушення прав людини, насамперед за різню цивільного населення, яку вчинили підпорядковані Фухіморі «ескадрони смерті» під час його двох президентських каденцій у 1990—2000 роках.

Новий вирок за корупцію має лише символічне значення, бо в Перу судові вироки не підсумовують, а відбувають одночасно, тобто 70–річному Фухіморі належить відсидіти у в’язниці найбільший із них — 25 років.

Реформи Саакашвілі

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі у виступі перед депутатами парламенту виклав плани масштабних суспільно–політичних реформ у країні. Зокрема, передбачається проведення дострокових місцевих виборів (у травні наступного року замість осені), прямі вибори мера Тбілісі, створення до кінця цього року нової Центральної виборчої комісії, керівника якої призначатимуть за погодженням з усіма провідними політичними силами, деполітизація громадського телебачення. «Перед нами — важкі часи, бо частина наших територій зайнята окупантами, які намагаються дестабілізувати нашу країну справжніми, а не вигаданими змовами», — заявив Саакашвілі. Протидію тиску зовнішніх та внутрішніх ворогів має стати «поглиблення демократії». Саакашвілі повідомив, що влада вже розпочала діалог із різними політичними групами і вже досягла певного компромісу у справі конституційної реформи.

ЄС погано думає про Болгарію

«Болгарія може ослабити зв’язки з Європейським Союзом та потрапити в російську сферу впливів, якщо уряд країни не почне боротися зі злочинністю та корупцією», — такий висновок звіту експертів ЄС. Ці досвідчені європейські політики на чолі з колишнім прем’єр–міністром Франції Домініком де Вільпеном закликають чорноморську країну, аби уникнути розвитку подій за найгіршим сценарієм, підсилити боротьбу з організованою злочинністю і хабарництвом, особливо серед держслужбовців усіх рівнів, та зміцнити контроль за розподілом дотацій від Євросоюзу. Минулого року з огляду на корупцію Єврокомісія зупинила виділення для Болгарії 500 млн. євро.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>