Ми ділили «апельсин»...

22.07.2009
Ми ділили «апельсин»...

Директор суперліги Альгімантас Павілоніс, президенти «Будівельника» Богдан Гулямов і «Донецька» Сергій Дядечко демонструють бажання об’єднатися в одній лізі. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Рік тому вітчизняна гра з помаранчевим м’ячем пережила розкол. Тоді частина бунтівних команд чоловічої суперліги, не згодних з політикою керівництва Національної федерації, разом із колишніми представниками вищої ліги утворила конкуруючу організацію — Українську баскетбольну лігу. Зокрема, невдоволення викликали непрозора фінансова діяльність ФБУ та її небажання йти на запровадження ліміту на легіонерів. Пертурбації торкнулися й представниць прекрасної статі — у вищій лізі залишилося всього чотири клуби, натомість десять почали змагатися в жіночій УБЛ. Керівників бунтівних клубів не злякав навіть той факт, що їх не допустили до єврокубкових турнірів, а баскетболісти з УБЛ не грали за збірні України різних вікових категорій.

Зрозуміло, що подібна ситуація не могла влаштувати ані вболівальників, ані більшість функціонерів від спорту. Ще взимку почалися розмови про неминуче об’єднання, які посилилися після закінчення сезону 2008/09. І це таки сталося. Щоправда, спричинило новий скандал.

 

Хороша міна при поганій грі

Отже, минулого тижня конкуренти нарешті знайшли спільну мову у питаннях, що раніше були яблуком розбрату. У тому числі — щодо проблеми легіонерів: на майданчику тепер обов’язково має перебувати щонайменше один український гравець, а до заявки на матч можна вносити не більш як сімох іноземців.

Але у списку 16 команд, які, за інформацією ФБУ, увійшли до об’єднаної суперліги, вболівальники не побачили назв «Черкаські мавпи» й «Грифони» (Сімферополь). Як виявилося, клуби стали жертвою чергових інтриг.

Усе почалося з позачергового засідання ради УБЛ — там вищезгадані команди виключили з числа учасників наступного чемпіонату, а роботу колишнього президента ліги Михайла Бродського визнали незадовільною. Хоча саме власник «Черкаських мавп» і був одним з ініціаторів розколу та ідеологом створення УБЛ. За керівництва Бродського по ходу сезону змінили регламент змагань — результати регулярного чемпіонату нівелювали й придумали другий груповий турнір. Розсмішило й правило, за яким переможці матчу в овертаймі отримували не два, а два з половиною очки. Тепер авторство цієї ідеї бізнесмен середньої руки Бродський приписує мільярдерові Ігорю Коломойському — колишньому соратнику й головному спонсору УБЛ.

Черкащани намагалися помиритися з ФБУ і влитися в об’єднаний турнір, заявивши, що таки отримали від відом­ства Олександра Волкова бажаний фінансовий звіт. Але подібні речі називаються «спробою зробити хорошу міну при поганій грі».

Як посперечалися Михайло Юрійович з Ігорем Валерійовичем

Сам Бродський у своєму інтернет–блозі назвав такі «миротворчі» дії «Черкаських мавп» «вимушеним кроком через перетворення УБЛ на особисту іграшку Коломойського». Причина розходжень із дніпропетровським олігархом, зі слів екс–президента УБЛ, є смішною до неможливості. Як писала нещодавно «УМ», Коломойський програв парі — двоє багатіїв змагалися в нелегкій справі схуднення, а переможений, за умовою, сплачував худішому опонентові два мільйони доларів. Бродський заявив, що переміг він, адже через дієти і тренування скинув 27 кг (із 144 початкових), а Коломойський просто не прибув у призначене місце в призначений час. Після цього Ігор Валерійович узагалі перестав виходити з Михайлом Юрійовичем на зв’язок, а особиста неприязнь між бізнесменами перекинулася й на баскетбол.

Бродський стверджує, що саме з ініціативи Коломойського почалися «закулісні» переговори з ФБУ, які закінчилися об’єднанням двох ліг. Сам опальний екс–президент не був прихильником такого кроку, про що свідчить його звернення до ради УБЛ на початку липня. Бродський склав повноваження президента ліги (за регламентом, його обирають на рік), а також закликав майбутнього керманича якомога швидше приступити до виконання своїх обов’язків, аби краще підготуватися до нового сезону УБЛ.

Стосовно двох знедолених клубів, то складається враження, що їхнє керівництво вже готове продовжити існування й у вищій українській лізі, якщо для них не знайдеться місця серед еліти. Для «Грифонів» такий стан речей звичний, а от для Черкас пониження у класі може бути болючим. Хоча склад «Мавп» останнім часом вельми послабився...

«Ми не зникнемо, хай як повернеться ця ситуація», — описує «Україні молодій» своє бачення ситуації в. о. генерального директора «Черкаських мавп» Володимир Гриценко. Найбільше його обурює, що ніхто у федерації навіть не може чітко пояснити, чому ігнорують їхнє бажання змагатися в об’єднаному чемпіонаті. Черкащанам навіть відмовили в ознайомленні зі статутом нової суперліги, хоча подібні організації зазвичай заявляють про прозорість своєї діяльності. «Чому через якісь особисті суперечки мають страждати фанати?» — резонно запитує Гриценко.

Представники нової ліги, чи Асоціації баскетбольних клубів, як її назвали, до останнього моменту відмовлялися коментувати останні події. Але вчора вони провели прес–конференцію в столичному клубі «Арена», де представили свою точку зору.

Стеля витрат — три мільйони доларів

«Із першого дня створення Асоціації рада її засновників вирішила, що в новому чемпіонаті змагатимуться саме 16 клубів», — повідомив директор суперліги Альгімантас Павілоніс. Планується, що гратимуть вони у два кола, після чого вісімка найкращих побореться за медалі у «плей–оф», а стільки ж аутсайдерів визначать невдах чемпіонату. Не забудуть також і про проведення Кубка України.

А ще Павілоніс запевняє, що конфлікту між його відомством та опальними командами просто немає, адже до цього між ними не існувало ніяких офіційних відносин. Ігнорування заявки «Мавп» та «Грифонів» на участь у новому чемпіонаті керівник суперліги пояснює запізненням із подачею заявок. Павілоніс обіцяє, що це питання розглянуть під час найближчого зібрання ради засновників Асоціації. Щоправда, коли це відбудеться, фахівець не сказав.

Торкнувся функціонер, котрий свого часу чимало попрацював у баскетбольній структурі Литви, й інших українських новацій. Зокрема, впровадження ліміту на легіонерів Павілоніс назвав «небажанням перетворювати внутрішню першість на виїзний чемпіонат американських університетів». А ще кожен клуб тепер має обмежити річний фонд зар­платні для гравців трьома мільйонами доларів.

«Цього року ми точно вкладемося в ці рамки, адже фінансові негаразди торкнулися й нас», — коментує нововведення президент срібного призера суперліги–2009, БК «Донецьк», Сергій Дядечко. Минулого року його клуб серйозно витратився на легіонерів (сам Такер отримував близько 1,5 млн. дол.), нині ж навіть найбагатшим командам доведеться обережніше поводитися з грошима.

А от президент київського «Будівельника» Богдан Гулямов, чий клуб у попередньому сезоні став срібним призером УБЛ, у свою чергу безапеляційно заявив про завдання для його команди нарешті повернути собі звання чемпіона України.

 

ЖІНОЧІ ПРОБЛЕМИ

А от доля жіночого чемпіонату зависла в повітрі. «Поки не можу нічого сказати з приводу якогось об’єднання. Схоже, президента ФБУ Олександра Волкова зараз більше цікавить чоловічий баскетбол», — бідкається в коментарі «УМ» президент жіночої УБЛ Володимир Рижов. За його словами, щось конкретніше про цю справу можна буде сказати хіба що через місяць.

З іншого боку, саме «офіційна» вища ліга мала б бути зацікавлена в об’єднанні. Адже після появи серйозних фінансових проблем у чемпіона, запорізької «Козачки», на старт нового сезону можуть вийти лише три клуби. А з такого чемпіонату вже навіть сміятися гріх...