НОВИНИ ПЛЮС

21.07.2009

Процес над Дем’янюком розпочнеться у жовтні

Судовий процес над підозрюваним у здійсненні воєнних злочинів Джоном (Іваном) Дем’янюком розпочнеться в середині жовтня, повідомив учора німецький тижневик «Шпігель». Мюнхенська прокуратура висунула 89–річному Дем’янюку звинувачення, що 1943 року він був охоронцем у нацистських концтаборах і відправляв тисячі євреїв до газових камер. Обвинувачення приготувало досьє на 93 сторінках.

Рука «Аль–Каїди» в Джакарті?

Поліція Індонезії вчора оголосила, що двоє терористів–смертників, які 17 липня здійснили подвійний теракт у найдорожчих готелях Джакарти «Марріот» та «Рітц–Карлтон», належали до терористичної організації «Джемаа Ісламія», яку вважають індонезійським відділенням «Аль–Каїди». У замахах загинули восьмеро осіб, включно з чотирма іноземцями, а поранення отримали більше 50 осіб, серед яких — 18 іноземців. Представник поліції Індонезії повідомив, що вдалося ідентифікувати одного зі смертників. Окрім того, докази про участь «Джемаа Ісламія» у здійсненні цих терактів також базуються на дослідженні вибухових пристроїв, які ідентичні тим, що були використані бойовиками цієї організації при здійсненні 2002 року замахів у нічних клубах на острові Балі, які забрали життя 202 осіб.

В Афганістані розбилися гелікоптер та винищувач

Надвечір 19 липня у Кандагарі розбився гелікоптер Мі–8 російської приватної компанії, яка обслуговувала військові перевезення Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані. Загинули 16 пасажирів вертольота — це співробітники західних компаній, які працюють на будівництві військових баз для британського контингенту. Росіяни — члени екіпажу — відбулися пораненнями, передає радіостанція «Ехо Москви». Росіяни, так само, як і шестеро українських колишніх військовослужбовців, які розбилися в Афганістані минулого тижня, найнялися для цієї роботи до ЗС Великої Британії. Як повідомляє «Ехо Москви», Велика Британія використовує гелікоптери з країн СНД та обслуговуючий персонал, насамперед, громадян України та Росії, через брак власного льотного парку для перевезення вантажів у Афганістані.

«Ассошіейтед пресс» із посиланням на представників американського військового командування в Афганістані повідомила, що Мі–8 не був збитий і, вочевидь, причина криється у технічному стані гелікоптера.

А вчора з того ж Кандагару, з однієї із найбільших військових авіабаз міжнародного альянсу в Афганістані, надійшло повідомлення про ще одну авіакатастрофу — розбився американський військовий винищувач. Двоє пілотів устигли катапультуватися і нині перебувають у шпиталі.

Гондурас не домовився з Гондурасом

Тимчасовий уряд Гондурасу і представники поваленого внаслідок військовго перевороту президента Гондурасу Мануеля Селайї не знайшли консенсусу і заявили про припинення переговорів. Нова влада, яку не визнає світове співтовариство, заявила, що повернення Селайї на пост президента є неприйнятною вимогою. Представники Селайї, як передає «Рейтер», заявили, що припиняють діалог з нелегітимним урядом. Ситуація зайшла в глухий кут.

Главар хунти став президентом Мавританії

На президентських виборах в африканській Мавританії, які відбулися цієї неділі, перемогу здобув Мохамед Абдель Азіз, керівник військвової хунти, яка прийшла до влади в країні у серпні минулого року. Як передає «Ассошіейтед пресс», він заручився підтримкою 52 відсотків виборців. Найближчий суперник очільника хунти, представник опозиційних сил Мессауд Бульхейр здобув трохи більше 16 відсотків голосів. Опозиція закликає світ не визнавати результати виборів, які є «спробою хунти легалізувати свою владу».

Нагадаємо, 6 серпня 2008 року загін президентської гвардії під орудою генерала Азіза увірвався в палац президента Мавританії Сіді Мохамеда Шейха, взяв того в заручники, а також прем’єр–міністра країни та ще кількох вищих урядовців. Переворот відбувся після спроб президента зняти з посад керівництво збройних сил країни. Хунта пообіцяла провести вільні вибори, задля чого, зокрема, Мохамед Абдель Азіз відмовився до 19 липня 2009 року обіймати будь–який керівний пост у країні.

Туреччина: у нас не курять!

Відучора в Туреччині набув чинності додаток до закону про заборону паління в громадських місцях, зокрема в барах, ресторанах, нічних клубах. Причому заборону накладено не лише на цигарки і сигари, а й на кальян, сповіщає «Франс пресс». Палити відтепер дозволено лише в «харчових» закладах просто неба, втім за умови, що вони не обладнані тентами чи сонцезахисними парасольками. Порушників нового табу чекає штраф, у перерахунку з турецьких лір, у розмірі понад 30 євро, а для власників закладів — від 366 до 3660 євро. Для контролю за виконанням антитютюнового законодавства в Туреччині створено спеціальну структуру, штат якої нараховує 4500 осіб.

У Туреччині, країні з 70–мільйонним населенням, палять понад 20 мільйонів громадян.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>