Законотворчість? На це немає часу!

21.07.2009
Законотворчість? На це немає часу!

Костянтин Жеваго. (Фото з сайту dsnews.ua.)

Костюми від «Бріоні», дорогі іномарки, нерухомість у престижних місцевостях під Києвом — усе це ознаки успішного українського нардепа. Адже переважна частина наших парламентаріїв, хоч і отримують у Верховній Раді дуже непогану зарплатню (від 15 тисяч гривень і вище), але мандат використовують лише як допоміжний засіб, а свій добробут забезпечують насамперед власним бізнесом: у когось — порівняно невеликим, а в декого — просто гігантським. При цьому діячі «під куполом» ще мали нахабство проголосувати за виділення з держбюджету на власні потреби ще майже 100 мільйонів гривень (щоправда, після президентського вето призначення цієї суми таки змінили). Конституція забороняє суміщати депутатський мандат з іншими видами діяльності. Однак є депутати, котрі напряму порушують Основний закон, навіть не бажаючи використовувати якісь лазівки в законодавстві. Один із таких «сміливців»–порушників — БЮТівець Костянтин Жеваго.

 

Не «почесний», а просто «головний виконавчий директор»

Пан Жеваго, відомий за різними рейтингами як один із найбагатших людей в Україні, у вищому законодавчому органі гість нечастий. Згідно з інформацією з офіційного веб–порталу Верховної Ради, цей народний депутат не подав на розгляд колег жодного (!) законопроекту. Більше того, за час роботи сесії Костянтин Жеваго виступав із місця всього тричі з сумарним хронометражем промов аж... 18 секунд.

Костянтин Валентинович — член Комітету Верховної Ради з питань правової політики, але цей статус не заважає йому порушувати закон і плідно та з великими прибутками працювати на іншій роботі (депутатську зарплатню Жеваго, звісно, теж отримує). Як свідчить офіційний сайт гірничорудної компанії «Феррекспо», що зареєстрована у Швейцарії, Костянтин Жеваго є не просто акціонером, а головний виконавчий директор (Chief Executive Officer).

У законі України «Про статус народного депутата України» чітко сказано, що «народний депутат не має права входити до складу керівництва, правління або ради підприємства, установи, організації, що має на меті одержання прибутку».

Згідно з висновком Конституційного Суду Укра­їни від 29 січня минулого року, «народні депутати України, представники українського народу в єдиному органі законодавчої влади в Україні, здійснюють свої повноваження на постійній основі. Однією з підстав дострокового припинення повноважень є недотримання вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності». Проте на члена Блоку Юлії Тимошенко такий вердикт КС, схоже, не справляє жодного враження. А сама пані Прем’єр, здається, воліє заплющувати очі на такі порушення закону, аби спонсор допомагав її політичній силі. Тим паче, попереду виборча кампанія, і позбуватися такої потужного підтримки, яку забезпечує гірничорудний магнат із Полтавщини, Юлія Володимирівна, очевидно, не бажає.

Прокуратура ігнорує порушення закону?

Водночас не мовчать громадські організації. Зо­крема, «УМ» отримала заяву «Громадського комітету національної безпеки України», підписану її головою Олексієм Толкачовим. Пан Толкачов направив звернення до Генерального прокурора Олександра Медведька з проханням «провести перевірку фактів та порушити питання про притягнення народного депутата України Костянтина Жеваго до адміністративної відповідальності відповідно до Закону України «Про боротьбу з корупцією».

Від багатьох інших нардепів–бізнесменів, які також отримають значні кошти у своїх «фірмах», Костянтин Жеваго відрізняється тим, що навіть не ховається за статусом якогось «почесного» керівника, «президента на громадських засадах» тощо. Посада головного виконавчого директора «Феррекспо» закріплена за ним, що називається, прямим текстом.

На офіційному сайті www.ferrexpo.com у розділі Board Of Directors читаємо: «Kostyantin Zhevago / Chief Executive Officer» — і далі (перекладаємо з англійської) — що «Жеваго є депутатом українського парламенту з 1998 року, є членом фракції Блоку Юлії Тимошенко, членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і співголовою групи міжпарламентських зв’язків із Японією...»

Це — ні що інше як офіційне «зізнання» в порушенні Конституції України та закону про статус народного депутата. «Ми спрямували скарги не лише до Генпрокуратури, а й у відповідні комітети Верховної Ради, в яких просили відреагувати й розібратися з незаконним суміщенням паном Жеваго депутатського мандату і бізнесової діяльності, — каже Олексій Толкачов у коментарі «Україні молодій». — Але досі жодної реакції чи відповіді не отримали. Складається враження, в органах влади такі порушення закону просто ігнорують». Не вдалося «УМ» отримати й коментар із цього приводу Голови ВР Литвина.

«Нестиковки» із доходами

Порушення закону про корупцію «Громадський комітет національної безпеки України» «шиє» Костянтину Жеваго ще й через «нестиковки» у його фінансовій звітності. За інформацією газети «2000», у документі, який мав би показати доходи пана Жеваго за минулий рік, його заробіток вказано на рівні лише... 150 708 гривень. Це при тому, що, перебуваючи на керівній посаді в «Феррекспо», за даними різних ЗМІ, пан Жеваго отримує 240 тисяч доларів на рік. За хорошу роботу в 2008–му нардепа–сумісника відзначили 42 тисячами доларів, як дивіденди, йому набігло ще 22 тисячі «баксів», плюс доходи за «профконсультації» і «пенсійні» нарахування.

І ці цифри, як можна здогадуватися, навряд чи повною мірою відображають реальні надходження до кишені нардепа від БЮТ. Але навіть названу суму — дуже скромну як для олігарха — Костянтин Валентинович забув указати у своїй декларації про доходи. Цікаво все–таки, як і з чого він платить податки?..

Так, багатий на заможних депутатів парламент наш. Але, приміром, той же Рінат Ахметов, хоч і рідко з’являється у Верховній Раді, але на інших роботах записаний хіба що як «почесний президент» ФК «Шахтар», і у своїй декларації він офіційно назвав величезну цифру доходів.

Костянтин Жеваго, якщо хоче бути «виконавчим директором» у бізнес–структурах, мав би скласти депутатський мандат. Натомість він сповна використовує всі його переваги. І за згадану БЮТівську ініціативу про виділення депутатам майже 100 мільйонів гривень сумлінно голосував...